Αυγούστου 02, 2018

Επί τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην «Pink TV» είπε ότι αγωνίζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι «για να πάρει ότι περισσότερο μπορέσει και να χάσει το λιγότερο δυνατό», και εξέφρασε τη σιγουριά ότι στο τέλος θα κερδίσει «κάτι παραπάνω από ότι έδινε στους Σέρβους το σχέδιο Αχτισάαρι». 
Ο Βούτσιτς είπε ότι των διασκεδάζουν οι κατηγορίες των φιλελευθέρων ότι είναι «φασίστας» και των εθνικιστών ότι είναι «προδότης» και μίλησε εκτενώς για τις ευθύνες «των κυβερνήσεων του παρελθόντος». 
«Όταν εκείνοι από την Συμμαχία της αντιπολίτευσης ήσαν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατί δέχτηκαν να δημιουργηθούν σημεία ελέγχου στη Γιαρίνιε και το Μπρνιάκ στην παλιά διοικητική γραμμή μεταξύ του Βορείου Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Σερβίας»; «Υπάρχουν Αλβανοί εκεί;». «Τους ρωτάω αλλά δεν απαντούν» είπε ο Πρόεδρος. 
Ο Βούτσιτς έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο και την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι εχθρική προς τους Σέρβους στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, και τόνισε: «Κοιτάξτε τι κάνει η Βρετανία μέσω των πρακτόρων της στην κεντρική Σερβία, στο Κόσσοβο, και στα βόρεια της Μακεδονίας». Βούτσιτς σημείωσε «τη μεγάλη νευρικότητα» που υπάρχει στη Δύση, και στην Πρίστινα, αλλά και μεταξύ των κύκλων των φίλων της διεθνούς Κοινότητας στο Βελιγράδι, όπου, «μερικοί άνθρωποι ανέμεναν την πλήρη κατάρρευση της πολιτικής μας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι». 
Ο Βούτσιις αναφέρθηκε λεπτομερώς στα γεγονότα του παρελθόντος, τόνισε ότι 
ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν ένοχος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Σερβίας το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της ειρήνης και ότι οι Σέρβοι όπου και αν ζουν στην περιοχή ανήκουν στο ίδιο έθνος. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να διατηρηθεί η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή και ότι αυτό είναι λόγος που η ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ζωτικής σημασίας για όλους. 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων όλων των πολιτικών κομμάτων από το Μαυροβούνιο στις 5 Αυγούστου και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ανθρώπους από την Κράινα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για τα 23 χρόνια από την επιχείρηση καταιγίδα των Κροατών για την εκδίωξη των Σέρβων από την Κροατία στις 4 Αυγούστου.

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην τακτική μηνιαία έκθεσή του για το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ανησυχία για την απόπειρα από τους Αλβανούς κατασκευής ενός δρόμου μέσα από το μοναστήρι του Ντετσάνι και για την έλλειψη αποτελεσμάτων στην έρευνα για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ στην Πρίστινα, δήλωσαν μετά την επίσκεψη τους στην «ειδικά προστατευόμενη ζώνη» του μοναστηριού Ντετσάνι, ότι τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπέδιο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν πλήρως τη νομοθεσία τους για τις ειδικές προστατευόμενες ζώνες και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής Κληρονομίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι υπουργοί Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Μεβλουντίν Νούχοτζιτς Nuhodzic, και της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς υπέγραψαν επτά συμφωνίες για τις συνοριακές διαβάσεις. Οι δυο υπουργοί είπαν ακόμα είπε ότι είναι σαφές πως οι χώρες της περιοχής δεν μπορεί να είναι «ένα χώρος στάθμευσης για τους μετανάστες».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς και ο Υπουργός Γεωργίας, Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς, ζήτησαν από την Τουρκία την αύξηση κατά επιπλέον 5.000 τόνους της ποσόστωσης για αφορολόγητες εξαγωγές βοείου κρέατος. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα στην Ρεπούμπλικα της Βόρειας εορτάζουν την εξέγερση του Ίλιντεν. Μετά τη συμφωνία Καλής Γειτονίας Ζάεφ-Μπορίσοφ οι ανατολικοί βούλγαροι του Κρούμου συνεορτάζουν με τους «δυτικούς του Σαμουήλο». 
Στα Σκόπια έφτασε και «τρίτος», ο άνθρωπος της Νέας Εποχής από τα Κεντρικά, Μάθιου Πάλμερ, ο αποκαλούμενες και «μπουλντόζας», ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόφσκι και του υπέδειξε ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ευρω-Ατλαντικής ένταξης της Μακεδονίας είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή».

 Ο Μιτσκόφσκι είπε ότι για το VMRO-DPMNE οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και η ανάπτυξη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι «το κράτος, οι πολίτες και οι ξένοι φίλοι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έγιναν Όμηροι της ανεύθυνης και ασυνείδητης πολιτικής της κυβέρνησης που δημιούργησε προσδοκίες που τώρα δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει». Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE κατήγγειλε στον αμερικανό φίλο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε αντιδημοκρατικά , να παρακάμψει την συναίνεση και αρνήθηκε να δεχθεί τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. 
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομίας, και Κράτους Δικαίου. Ο Ζάεφ είπε στους δημοσιογράφους ότι εάν αποτύχει το δημοψήφισμα και «οι πολίτες δεν λάβουν μια απόφαση», και ότι «τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν». «Εγώ δεν αποκλείω πως το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει. 
Και οι 120 βουλευτές μπορεί να ψηφίσουν «υπέρ»», είπε. 

Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, θα γιορτάσουν μαζί την 115η επέτειο της Εξέγερσης του Ίλιντεν, και θα συμμετάσχουν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία «Μακεδονία» στο Μπλαγκόεφγκραντ. Αυτός θα είναι ο δεύτερος εορτασμός της κοινής επετείου, μετά την υπογραφή της Συνθήκης φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δυο κρατών Στην τελετή θα παραστούν, επίσης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι. Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του προγράμματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία στον χώρο του πολιτισμού που αφορά στην περίοδο 2018-2021. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι σύμβουλοι του κυβερνώντος εξέλεξαν χθες ως δημάρχο της Ποντγκόριτσα τον Ιβάν Βούκοβιτς, από τη «νέα γενιά».προηγουμένως βρέθηκε θέση για τον παλιό αγωνιστή «Σλαβολιούμπ Στιέποβιτς», που τον προσέλαβε ο Τζουκάνοβιτς στην Προεδρία ως Γενικό Γραμματέα. Ο κύριος στόχος του νεοδιορισθέντα μεταρρυθμιστή δήμαρχου, θα είναι ο «εξευρωπαϊσμός» της πρωτεύουσας. Στην αρχή της Συνεδρίασης παρέστησαν 54 από τους 61 συμβούλους. Μετά η αντιπολίτευση αποχώρησε, έμειναν οι 36 και οι 35 ψήφισαν τον Ιβάν. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο νέος «μεταρρυθμιστής» γενικός διευθυντής της τηλεόρασης του Μαυροβουνίου, (RTCG), Μπόζινταρ Σούντζιτς, κατάφερε να πείσει το Εποπτικό Συμβούλιο να απολύσει 250 από τους 717 εργαζόμενους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Μαυροβούνιου που «πλεονάζουν».
 Ο Σούντζιτς, είπε ότι τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της δημόσιας Τηλεόρασης πηγαίνει σε μισθούς και αμοιβές συνεργατών και πέτυχε το Συμβούλιο να τον εξουσιοδοτήσει στην σταδιακή μείωση αυτού του κονδυλίου στο 51%. Ο νέος «μεταρρυθμιστής» γενικός διευθυντής αποκάλυψε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της RTCG, ότι ζήτησε από την διεύθυνση «ανθρωπίνων πόρων» να του υποβάλει κατάλογο των εργαζομένων που είναι πρώτου βαθμού συγγενείς. Από του 717 οι 156 είναι τέτοιες περιπτώσεις. « Πέστε μου ποιος μπορεί να διευθύνει μια εταιρεία, στην οποία εργάζονται ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος και η κόρη», είπε στους Συμβούλους ο Σούντζιτς.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο «Εσκομπάρ του Μαυροβουνίου», Βάσο Ούλιτς, που συνελήφθη τον Αύγουστο ως ο ηγέτης του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών κατέβαλε εγγύηση 300.000 ευρώ και αποφυλακίστηκε, μέχρι να γίνει η δίκη του για εξαγωγή «έκσταση» στην Αυστραλία. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η εφημερίδα «ΝΤΑΝ»δημοσίευσε ρεπορτάζ από τη γειτονιά Κόνικ , στην οποία κατοικούν κατά πλειοψηφία Αλβανοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για επιθέσεις εναντίον των κοριτσιών τους από μεγάλο αριθμό ανδρών από την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική που διαμένουν σε δυο σπίτια στη γειτονιά τους. Όπως έγραψε η εφημερίδα «το Κόνικ είναι στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και του Αφγανιστάν».

 ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Μετά τις διαμαρτυρίες της Μητρόπολης το υπουργείο Πολιτισμού του Μαυροβουνίου ενέκρινε κονδύλι «για την υλοποίηση ενός σχεδίου συντήρησης και για τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του βασιλικού νεκροταφείου». 

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μέχρι τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ και ότι τα αποτελέσματα έχουν υπερβεί τις προσδοκίες του προϋπολογισμού . Το πλεόνασμα για τον Ιούλιο, ήταν 155 εκ. ευρώ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι επισκέφθηκε το στρατόπεδο των αμερικανικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, στη βάση «Μπόντστιλ» και συναντήθηκε με τον διοικητή του στρατοπέδου ο οποίος είπε ότι η «KFOR» έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη δύναμη ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου (FSK) και προέτρεψε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην παραιτηθούν από την (FSK). Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, στο Ουρόσεβατς. Ο Χαραντινάι είπε στους δημοσιογράφους ότι «οι δηλώσεις των Σερβων για διχοτόμιση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν βάση και είναι μόνο υποθέσεις». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η εφημερίδα «Dnevni Avaz» αποκάλυψε ότι μετανάστες, μπήκαν και εγκαταστάθηκαν στο κενό διαμέρισμα του Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Σεράγεβο στο οποίο η οικογένεια Κάρατζιτς ζούσε μέχρι την άνοιξη του 1992. Ο Νίκολα Σπίριτς, από τους Ανεξάρτητους Σοσιαλδημοκράτες (SNSD) ότι η καταπάτηση του διαμερίσματος του πρώτου Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Σεράγεβο, είναι μήνυμα προς τους συνεργαζόμενους με τον Ιζετμπέγκοβιτς Βούκοτα Γκοβεντάριτα και Ντράγκαν Μέτκιτς και δείχνει ότι «εγκληματικοί κύκλοι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη διαχειρίζονται τη μεταναστευτική κρίση, και όχι τα επίσημα κρατικά ιδρύματα». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .  Ο Σέρβος συμπρόεδρος Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι δεν θα κατατεθεί καμία μήνυση σε διεθνή δικαστήρια εναντίον της Κροατίας για την έναρξη της κατασκευής της γέφυρας στο Πέλισεσατς και ότι δεν θα τεθεί το ζήτημα για ψηφοφορία στην Προεδρία. Ο Κροάτης συμπρόεδρος Ντράγκαν Τσόβιτς, σχολίασε ότι με τα «κόλπα του Ιζετμπέγκοβιτς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα λάβει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας πριν από τις εκλογές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα με τους μετανάστες, που έχει δημιουργηθεί στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 20.000 μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν και ότι οι Αρχές «πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες δεν θα περιφέρονται γύρω από τα χωριά και τις πόλεις μας και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου