Ιουλίου 23, 2018

Μαυροβούνιο: Ο Τίτο ζει και τους οδηγεί

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, που στα νειάτα του ηταν μέλος της Κομμουνιστικής νεολαίας του Τίτο, ανακοίνωσε ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει να οργανώνονται εκδηλώσεις που εξυμνούν τους καταδικασμένους για εγκλήματα πολέμου ηγέτες των Τσέτνικ, όπως ο Ντράζα Μιχαΐλοβιτς. Αφορμή, ήταν το μνημόσυνο στο Χέρτζεκ Νόβι, για την 72η επέτειο της εκτέλεσης του Ντράζα Μιχαΐλοβιτς από τους Κομμουνιστές στις 17 Ιουλίου 1946. 
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς είπε ότι το μνημόσυνο ήταν «απαράδεκτη ενέργεια», «που προσβάλλει τα αισθήματα των ανθρώπων και τις αντιφασιστικές αξίες του δημοκρατικού κόσμου στο σύνολό του». 
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, που μπήκε στο δημοκρατικό ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να θεωρεί ως Κράτος Δικαίου τις αποφάσεις των «ανταρτοδικείων» των παρτιζάνων. 
Στο ΝΑΤΟικό Μαυροβούνιο εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις των εκτάκτων δικαστηρίων του Τίτο, παρόλο που το ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας μετά από μακρόχρονη αναθεώρηση της απόφασης για τον Μιχαήλοβιτς , την αναίρεσε και τον αποκατέστησε στις 14 Μαΐου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου