Ιουλίου 23, 2018

Αλβανία:Το Γερμανικό Κράτος Δικαίου (υπο)στηρίζει την Κάθαρση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη προέτρεψε από τα Τίρανα τους Αλβανούς πολιτικούς, (δηλαδή την αντιπολίτευση), να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παρεμποδίζουν την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. 
Μετά τη συνάντησή του με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, είπε ότι επεσκέφθητε την Αλβανία «για να συγχαρεί τη χώρα για την επιτυχία», (της πρόσκλησης), τονίζοντας ότι «είναι σε καλό δρόμο προς την ΕΕ». «Είμαι πεπεισμένος ότι η Αλβανία θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να δημιουργήσει ένα στέρεο νομικό σύστημα και μια αδέκαστη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ροτ. και εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την διαδικασία κάθαρσης της δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην Αλβανία, από διεφθαρμένα άτομα ή άτομα που σχετίζονται με το παρακράτος της μαφίας και του εγκλήματος». «Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα 14 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απομακρυνθεί από το σύστημα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος, και οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παρεμποδίζουν την ένταξη στην ΕΕ», είπε. 
Ο Ροτ το μόνο «αρνητικό» που είπε για τον Ράμα ήταν ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτικών παραγόντων τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης στην Αλβανία σχετικά με αυτή τη διαδικασία». Ο Μπουσάτιι είπε ότι «πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις». 
Όσον αφορά το θέμα των παράνομων μεταναστών και την αύξηση των στρατόπεδων προσφύγων στην Αλβανία, ο Ροτ δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ότι δεν υπάρχει κανένας όρος αυτού του είδους. «Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιας κοινής πανευρωπαϊκής λύσης για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Η βάση για την εξεύρεση αυτών των λύσεων θα είναι αξίες που μας ενώνουν. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά» είπε ο Ροτ, που συναντήθηκε και με τον Ράμα. 

Η Κομισιόν στην αξιολόγηση των οικονομιών των υποψηφίων χωρών, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της μείωσης του δημόσιου χρέους και των δανείων, με δυσμενείς όρους αξιοποιώντας τη τωρινή θετική δυναμική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία επιταχύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χάρη στις ξένες επενδύσεις και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. «Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, η αλβανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,4%» και , σύμφωνα με την έκθεση , «όλες οι συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά τη μεγαλύτερη επίδραση είχε η επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3% που υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, ιδίως στον δημόσιο τομέα».
 «Η αύξηση της απασχόλησης, στον ιδιωτικό μη αγροτικό τομέα, ήταν 12,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος». Η Κομισιόν επεσήμανε ότι η Αλβανία θα πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση. διότι παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 69% του ΑΕΠ, παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας κατά 3,6%, ενώ για το 2019, 3,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου