Ιουλίου 23, 2018

Ρουμανία: Ο Ντραγκνέα τα βάζει με τους πετρελαιάδες

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας πέρασε από τη Βουλή τροπολογία στο νόμο για την «έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» που αυξάνει τη φορολογία και προβλέπει τη διάθση της παραγωγής πρώτα στη Ρουμανία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι η Ρουμανία εξακολουθεί να εξαρτάται από την Ρωσία.

 Το γεγονός ότι το 50% της συνολικής παραγωγής θα παραμένει στην Ρουμανία σημαίνει ότι η χώρα αποκτά την ανεξαρτησία της στον τομέα της ενέργειας» δήλωσε ο Λίβιου Ντραγκνέα επισημαίνοντας ότι τα έσοδα για την Ρουμανία «χάρη σε αυτό τον νέο νόμο θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ». 

Η επιβολή φορολογίας με την οποία η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα επιβαρύνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε τις αντιδράσεις των εταιρειών. (ExxonMobil , PanAtlantic Petroleum, Lukoil, OMV Petroleum και Romgaz). 

Οι εταιρείες, καλούνται να πληρώσουν προοδευτικά, επιπλέον φόρους επί των πρόσθετων εσόδων τους που θα προέρχονται από την δραστηριότητα τους στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ το 50% της συνολικής παραγωγής θα προορίζεται για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά της Ρουμανίας. Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία. 
Μια ΜΚΟ από τις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί στα Ταμεία της ΕΕ τη «Ρουμανική Διασπορά» ανακοίνωσε «μεγάλη διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στις 10 Αυγούστου», παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από το Δήμο του Βουκουρεστίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου