Ιουλίου 30, 2018

Σερβία: Κανείς δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται

Στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι, έγινε μνημόσυνο για τους περισσότερους από 1,600 Σέρβους που εκτελέστηκαν από τους Ουστάσι στο Λίβνο, τέτοιες ημέρες το 1941. Στην Γκλίνα, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο, της Κροατίας, έκανε άλλο μνημόσυνο για τους 1000 Σέρβους που εκτελέστηκαν εκεί και στα γύρω χωριά πριν 77 χρόνια. Ο επικεφαλής του κέντρου Βεριτάς Σάβο Στρίμπατς δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από 400.000 οι Σέρβοι εγκατέλειψαν «αθόρυβα» την Κροατία , λόγω της αδυναμίας να ασκήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. 
Ο Στρίμπατς είπε συνεχίζεται η εφαρμογή της πολιτικής του Φράνιο Τούτζμαν για μειώση του αριθμού των Σερβων κάτω από το 3%. 

Ο Βούτσιτς συνομιλεί με τον υιό Σόρος 

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δέχθηκε τον υιό Σόρος ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη του Ιδρύματος της Ανοιχτής Κοινωνίας στη Σερβία και συζήστε με τον Βούτσιτς για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και του Κράτους Δικαίου . 
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου , «Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ενημέρωσε τον Σόρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια και την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας». 
Ο Σόρος, «χαιρέτισε την συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και τον εποικοδομητικό ρόλο της Σερβίας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Αυτή ήταν η τέταρτη συνάντηση μεταξύ Βούτσιτς και ο Σόρος σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι το Βελιγράδι δεν έχει «μια ωραία ή καλή λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Είπε ακόμα ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα επενδυθούν φέτος στο σερβικό στρατό και αυτή θα είναι η υψηλότερη επένδυση στην περιοχή μετά τη Ρουμανία. Και ανακοίνωσε ότι οι Πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθούν τη Σερβία μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου