Ιουλίου 30, 2018

Βοσνία Ερζεγοβίνη:Η Σερπσκα και η εξίσωση του Κοσσόβου

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να διαχωριστεί από το καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι κατά τη γνώμη του, μια τελική λύση θα ήταν η Σέρπσκα να βρίσκεται σε μια Ένωση με τη Σερβία ανάλογη με αυτή των Σέρβων στο Βόρεια Κόσοβο. Ο Ντόντικ είπε ότι μόνο η υπερβολική εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα διατηρεί τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία δεν είναι ένα Κράτος, αλλά μια περιοχή. Ο Πρόεδρος Ντόντικ είπε ακόμα ότι πρέπει να δει «που πηγαίνουν α πράγματα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν χρειάζεται βιασύνη. Για την έκθεση της Κυβέρνησης σχετικά με τα γεγονότα του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, είπε ότι «επεβλήθη έξωθεν» και «υιοθετήθηκε κάτω από εκβιασμούς και πιέσεις» και, «πάνω από όλα περιέχει λανθασμένα στοιχεία», και αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να την ακυρώσει.
 Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι συμφωνήθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων του κυβερνώντος συνασπισμού να σχηματιστεί ένα επιχειρησιακό όργανο για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των μεταναστών στη Σερβική Δημοκρατία.

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ . Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβις δήλωσε ότι η κυβέρνηση της είναι έτοιμη για μια νέα φάση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, και εξέφρασε την ικανοποίηση της διότι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
 Είπε ακόμα ότι παρά τις διάφορες προκλήσεις και αποκλεισμούς, των μουσουλμάνων η Σέρπσκα είναι σταθερή και λειτουργική με αποτελέσματα ρεκόρ στην Οικονομία. Ο τέως σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ Στηβ Μπάνον, φιλοξένησε στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον, την κ. Τσβιγιάνοβιτς και συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ των Σερβοβοσνίων και των ΗΠΑ και τους τρόπους για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων. Η κ Τσβιγιάνοβιτς αποχωρώντας από τις ΗΠΑ ευχαρίστησε τους κληρικούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τις Σερβικές Οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν «μια γενναιόδωρη συνεισφορά στην εκατονταετηρίδα της ύψωσης της Σερβικής Σημαίας στο Λευκό Οίκο» και επειδή αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανά τα σερβικά ήθη και έθιμα και τις σερβικές αξίες. Στο Βελιγράδι ο στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής, Μίροσλαβ Λαζάνσκι, είπε ότι η επίσκεψη της Πρωθυπουργού Τσβιγιάνοβιτς , στις ΗΠΑ ήταν καλή για την πρόοδο στις σχέσεις Μπάνια Λούκα - Ουάσινγκτον και αποτελεί αναγνώριση της Σερβικής Δημοκρατίας.


 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο βουλευτής του Κροατικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των λαών της Ομοσπονδίας Ίβο Τάντιτς , δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν ηδη διορίσει «τους Κροάτες τους», στη Βουλή.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι οι Βόσνιοι σκοπεύουν να κρατήσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών στα σερβικά χωριά στην FBiH, προκειμένου να αλλάξει εντελώς η δημογραφική δομή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

ΖΒΟΡΝΙΚ .Στο Σερβικό Ορθόδοξο νεκροταφείο στη Ντρίνιατσα έξω από το Ζβορνίκ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1992 σε ηλικία 12 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου