Η χθεσινή επτάωρη σύσκεψη στο Κλάμπ των βουλευτών ξεκίνησε με τα προαπαιτούμενα του VMRO-DPMNE , και μετά από μερικές ώρες βγήκε ο Ζάεφ και ανακοίνωσε ότι υπάρχουν συμφωνίες.
«Δώσαμε το χέρι μας και δείξαμε κατανόηση για πολλά θέματα, σεβόμενοι τις απαραβίαστες αρχές μας. Ακόμη και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, δεχθήκαμε τις προϋποθέσεις για την επιλογή της Εφορευτικής Επιτροπής», είπε, και πρόσθεσε: «Σήμερα επίσης κάναμε δεκτό το αίτημα του VMRO-DPMNE για να αναλαμνβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση τη διεξαγωγή όλων των κοινοβουλευτικών εκλογών με μορφή όμοια με τη συμφωνία Πρίζνο».
Ο Μιστκόσκι ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς για τη συγκρότηση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής, ότι συμφωνήθηκε η αλλαγή του θεσμικού νόμου περί του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε 100 ημέρες πριν τις προσεχείς εκλογές να αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση, και ότι συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση των Κομμάτων.
Στη Βουλή συγκροτήθηκαν αμέσως επιτροπές βουλευτών που ετοίμασαν τα νομοσχέδια.
Το δεύτερο μέρος της σύσκεψης για το «Δημοψήφισμα» δεν κατέληξε σε συμφωνία, και δεν ανακοινώθηκε νέα συνάντηση.
Ο Μιτσκόφσκι δήλωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες για το ερώτημα που . «θα πρέπει να περιέχει μόνο ένα θέμα», «να είναι σαφές και ξεκάθαρο», και να αφορά μόνο τη συνθήκη με την Ελλάδα, αντί να εισάγει τρεις ερωτήσεις παρουσιάζοντάς τις ως ένα», διότι «αυτό είναι παράνομο».
Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωσε ότι προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι επιτυχές, θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό συμμετοχής 50% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων και να ψηφίσει το 51% υπέρ.
Ο Μιτσκόσκι δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το πιθανό μποϋκοτάζ.
Ο Ζάεφ, κατηγόρησε τον Μιτσοκόσκι ότι λέει «ψέματα ότι θέλει η Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ότι «δεν ανέβηκε στο τραίνο», και ότι δεν δεσμεύτηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του VMRO-DPMNE να ψηφίσουν .
Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν συζητήθηκε στη συνάντηση, αλλά κομματικές πηγές ανέφεραν την 30η Σεπτεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία.
Ο Ζάεφ στη συνέχεια πήγε στο Μόσταρ στη Βοσνία, όπου τον περίμεναν.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση , (SDSM). κατηγόρησε τον ηγέτη του VMRO-DPMNE ότι δεν συνετάχθη με τα «Μακεδονικά εθνικά συμφέροντα», ότι, «αντί για το μέλλον στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», «επέλεξε να μείνει στο σκοτεινό παρελθόν, με την πλευρά του εγκλήματος, και της απομόνωσης, και το σκοτάδι», και ότι, «θέλει, επίσης, και οι πολίτες να παραμείνουν στο σκοτάδι».
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση δήλωσε ότι ο Μιτσκόσκι εκβιάζει για «μια αμνηστία για τους εγκληματίες», και ότι «ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έχει την υποχρέωση «να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας».
Μετά από 17 χρόνια στην υπηρεσία των κομματικών συμφερόντων, ο Αλί Αχμέτι εμφανίστηκε υπέρμαχος των Κρατικών Συμφερόντων.
Ο Αλί Αχμέτι, είπε ότι το απογευματινό μέρος της συνάντησης ήταν απογοητευτικό, ότι «τα κυβερνώντα κόμματα υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του κράτους», ότι, «όλοι πρέπει να θέσουν τα συμφέροντα του κράτους πάνω από τα κομματικά συμφέροντα», και ότι «η τελική θέση του DUI είναι ότι τα συμφέροντα του κράτους πρέπει να ληφθούν υπόψη», και ότι, «τα συμφέροντα της Μακεδονίας επιβάλουν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Στη Βουλή, οι διακομματικές επιτροπές έκαναν τη δουλεία τους, και έστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι τα κείμενα των τροπολογιών και των κατάλογο με τους 47 υποψηφίους για την εφορευτική Επιτροπή. Το VMRO-DPMNE πρότεινε για Πρόεδρο τον κ. Όλιβρ Ντερκόφσκι Πρώην Διευθυντή , των «Μακεδονικών Σιδηροδρόμων», από το Πρίλεπ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν προσδιόρισε συνεδρίαση της Βουλής για να ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα, και η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο λόγος του Ζάεφ είναι άνευ αξίας και ότι η πλειοψηφία υπαναχώρησε από τις αρχικές συμφωνίες. Ο Τζαφέρι είπε ότι «περιμένει να τελειώσουν τη δουλειά τους οι ομάδες εργασίας», για να προγραμματίσετε σύνοδο της Ολομέλειας.
Σε μια πρωτοφανή παρέμβαση , η USAid, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 30.000 δολάρια
σε 4 ΜΚΟ των οποίων η κύρια δουλειά θα είναι να κάνουν εκστρατεία για να επηρεάσει την πιο ευπαθή πληθυσμό της χώρας τη νεολαία και τους ηλικιωμένους να βγουν και να ψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Στις εν εξελίξει υποθέσεις σκανδάλων, ο υπουργός υγείας , ακύρωσε τον διαγωνισμό των 34 εκατομμυρίων, με τον ένα υποψήφιο, και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία του κ. Αγκουίσεφ ανακοίνωσαν ότι θα αποποιηθούν την επιχορήγησα που δικαιούνται. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι άλλες δυο εταιρείες του
κ. Αντιπροέδρου έχουν αξιολογηθεί θετικά για να λάβουν κρατική χρηματοδότηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου