Ιουλίου 24, 2018

Μαυροβούνιο: Ο Σέρβος Πατριάρχης κατήγγειλε τις διώξεις κατά της Εκκλησίας

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην Μητρόπολη του Μαυροβουνίου ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος επισκέφτηκε το ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης, «Ράδιο Σβέρα Γκόρα», το οποίο γιορτάζει την 20ή επέτειό της λειτουργίας του.

 Ο Σέρβος Πατριάρχης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο είπε ότι οι απειλές της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου ότι θα κατάσχει την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι ανοησίες, και ότι αν το επιχειρήσει θα ξεσηκωθεί όλος ο πολιτισμένος κόσμος. 
«Αν αυτά τα πράγματα είχαν γίνει από τους Τούρκους ή Ούστασι, θα μπορούσε κανείς να το καταλάβει, αλλά την εποχή της ειρήνης και της ελευθερίας, στην Εποχή του Κράτους Δικαίου και της νομιμότητας είναι απολύτως απαράδεκτα πράγματα , όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για Ασία», είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, που απέφυγε στο παράδειγμά του να αναφέρει την Κομμουνιστική Περίοδο. 
Όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει την τρέχουσα θέση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο με μια περίοδο της ιστορίας, ο πατριάρχης είπε ότι του θυμίζει την κατάσταση στην Κροατία κατά τη διάρκεια του φασισμού. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε πάντως ότι η θέση της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο είναι σήμερα «πολύ πιο δύσκολο από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής», και ότι η θέση των Σέρβων είναι όπως ήταν στο «φασιστικό Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας».
 Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι η Σύνοδος «έχει καθήκον να προστατεύσει την Μητρόπολη και αυτό θα κάνει, ότι έχει ήδη συζητηθεί στην Σύνοδο η κατάσταση, και ότι έχει σταλεί επιστολή προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου». Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για αποστολή στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, ο πατριάρχης είπε «ανοησίες».
 Στην Ποντγκορίτσα άρχισε επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ.Ορμπάν. 
Η αστυνομία του Μαυροβούνιου ανακοίνωσε τη σύλληψη του Πρέντραγκ Βούκοβιτς η «Μάτζο» ο οποίος καταζητείται στη Σερβία για εγκλήματα κατά τον πολέμο στο Κοσσυφοπέδιο, στο χωριό Λιούμπενιτς την 1η Απριλίου του 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου