Ο τέως ισλαμιστής τρομοκράτης που έγινε υπουργός, ο Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, που τώρα είναι επικεφαλής του Βοσνιακού Εθνικό Συμβούλιου (BNV), στο Σάντζακ , κάλεσε τον Μπεντζέτ Πατσόλι να επισκεφθεί το Νόβι Παζάρ ως «Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».
Ο πρώτος που αντέδρασε από την κυβέρνηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς που τόνισε ότι «οι πολιτικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες, και όχι στο Νόβι Παζάρ», ότι ,
«η πρόσκληση στον Πατσόλι και τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε είναι μια κίνηση εναντίον της Σερβίας, η οποία αγωνίζεται για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας», ότι, «η κίνηση του Ουγκλιάνιν είναι μια προβοκάτσια με στόχο να υποχρεωθεί η Σερβία να αντιδράσει έντονα», ότι, «ο Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν κλείνει πότε προς το Βελιγράδι και πότε προς την Πρίστινα ανάλογα με τις οικονομικές ανάγκες του», και ότι «οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχει οποιαδήποτε βάση για να ξεκινήσει κάποια νομική διαδικασία διότι και ο Πατσόλι και ο Ουγκλιάνιν είναι πολίτες της Σερβίας».
Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία είναι μια πολιτισμένη χώρα και ότι τα κρατικά όργανα θα αποφασίσουν σχετικά με την επίσκεψη Πατσόλι στο Νόβι Παζάρ σύμφωνα με το νόμο.
«Θα ήταν κακόβουλο, να πω ότι αν Πατσόλι προσπαθήσει να έρθει στο Νόβι Παζάρ, θα απελαθεί όπως ο Μάρκο Ντιούριτς», είπε.
Ο Ντάτσιτς υποδέχτηκε στο Βελιγράδι την Υπουργό Εξωτερικών του Σουρινάμ, την οποία, ευχαρίστησε γιατί η χώρα της είναι η πρώτη που είχε το θάρρος να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Στο Βελιγράδι βρίσκεται και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αιγύπτου και οι εφημερίδες γράφουν ότι ένα από τα θέματα της επίσκεψης είναι η προθυμία στην Αίγυπτο για να ακυρωθεί η απόφαση για αναγνώριση του Κοσσυφοπέδιου, που ανακοινώθηκε πριν από πέντε χρόνια.
Ο Ντάτσιτς στην συνέντευξη με την Υπουργό Εξωτερικών του Σουρινάμ, είπε ότι
η Αίγυπτος αναγνώρισε μόνο προφορικά τη νότια επαρχία της Σερβίας ως ανεξάρτητη στις 26 Ιουνίου, το 2013, όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν ακόμα εξουσία. Ωστόσο, είπε, πέντε χρόνια μετά, το Κάιρο και η Πρίστινα δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις.
Η Πρίστινα προσμετράει την Αίγυπτο μεταξύ των 116 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά το Κάιρο δεν ψηφίζει υπέρ τους στους διεθνείς οργανισμούς», παρατήρησε ο Ντάτσιτς.
Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί στο προσεχές μέλλον συμβιβαστική συμφωνία με την Πρίστινα, είναι σίγουρο ότι η περιοχή θα επιστρέψει στις συγκρούσεις.
Όλοι πρέπει να ενεργούν με την σιγουριά ότι ο πόλεμος στο μέλλον είναι σίγουρος ένα δεν βρεθεί λύση», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου ο Τζούριτς απέφυγε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας την δήλωση Βούτσιτς πως «ότι κερδίσει η Σερβία από τον συμβιβασμό θα είναι περισσότερο από ότι έχει σήμερα».
Η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS), ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του στην Ουάσιγκτον ενέκρινε τη νέα συμφωνία με τη Δημοκρατία της Σερβίας, η οποία θα έχει διάρκεια 30 μηνών, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, το οποίο θα είναι αποκλειστικά συμβουλευτικό και δεν προβλέπει τη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων. Οι κύριοι στόχοι του νέου προγράμματος είναι η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε καθορισμένη σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), η διατήρηση του συνολικού έλλειμματος σε καθορισμένα πλαίσια σε σχέση με το ΑΕΠ, και τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθών του δημόσιου τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου