Ιουλίου 20, 2018

Η 20η Ιουλίου στην Ιστορία

792. O νεαρός Κωνσταντίνος ΣΤ στο συνοριακό φρούριο των Μαρκελλών, 7.5 χλμ από την σημερινή πόλη Καρνομπάτ, της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας υπέστη συντριπτική ήττα σε Μάχη σε Παράταξη με τους Βούλγαρους του Χάνου Καρντάμ. Μεταξύ των πολλών στρατηγών που έπεσαν στην μάχη ήταν και 
ο γηραιός στρατηγός του Κωνσταντίνου Ε΄, Μιχαήλ Λαχανοδράκων.
911 Ο πολέμαρχος των Βίκινγκ Χρόλφ , ο Περιπατητής, από τη Δανία, που έμεινε στην Ιστορία ως ο Ρόλλο της Νορμανδίας, πολιόρκησε την πόλη Σαρτρ, στη βόρεια κεντρική Γαλλία, 95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, στις όχθες του ποταμού Ερ. 

1217 .Στο πριγκιπάτο του Ριαζάν, στην Κιεβινή Ρωσία ο Χλεμπ Βλαντιμίροβιτς με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και Κουμάνους μισθοφόρους δολοφόνησε έξι ευγενείς για να καταλάβει την εξουσία.

1402. Ο Τιμούρ ο χωλός (Ταμερλάνος) που είχε ήδη καταλάβει το Αλέπο, τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη πολιορκούσε την Άγκυρα και ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Α' έσπευσε να τον αντιμετωπίσει, με 85000 άνδρες, στους οποίους είχαν επιστρατεύσει και Σέρβους Ιππείς υπό τον Στέφανο Λαζάρεβιτς. Η μάχη έγινε στην πεδιάδα του ποταμού Τσουμπούκ κοντά στην Άγκυρα, και ήταν πολύνεκρη. Σκοτώθηκαν περίπου 40.000 και από τις δυο πλευρές αλλά νίκησαν οι Μογγόλοι, που αιχμαλώτισαν τον Βαγιαζήτ. 
Οι Μογγόλοι μετά τη νίκη τους προχώρησαν μέχρι τη Σμύρνη, αλλά αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω. Ο Στέφανος Λαζάρεβιτς, επιστρέφοντας στην Σερβία πέρασε από την Κωνσταντινούπολη όπου ο Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος τον αναγόρευσε σε Δεσπότη της Σερβίας. 

1546.Δέκα ημέρες μετά την έναρξη του Σμάλκαλνδικού πολέμου με την Λίγκα των προτεσταντών ο Κάρολος Ε καθαίρεσε τον εκλέκτορα της Σαξονίας Ιωάννη Φρειδερίκο Α και τον Λανδγράβο Φίλιππο της Έσσης, επειδή είχαν καθαιρέσει τον Καθολικό Δούκα Ερρίκο Ε. 


1552. Μετά την κατάκτηση της Τιμισοάρα, το Μπανάτ προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1578. Στην εκκλησία του Σαν Τζοβάνι στην Πόρτα Λατίνας της Ρώμης συνελήφθησαν έντεκα άτομα, μέλη μιας μυστικής αδελφότητας ανδρών που τελούσε γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.Από τους 11 εκτελέστηκαν οκτώ.

1630. Ο Γουσταύος Β' Αδόλφος της Σουηδίας που είχε αποβιβαστεί στην Πομερανία στις 6/16 Ιουλίου επικεφαλής ενός στρατού 13.000 ανδρών, στις 10/20 Ιουλίου κατέλαβε το Στετίνο . (Στσέτσιν). 

1653 . Η ρωσική πρεσβεία έφτασε στην Τσιγκιρίν στην Μολδαβία και ανακοίνωσε την απόφαση του Τσάρου να θεσει υπό την προστασία του τους Κοζάκους της Ζαπορόζιε. 


1658 .Στις 10 /20 Ιουλίου παραιτήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Νίκων. 



1718. Υπογράφηκε στο Ποζάρεβατς  στις 9/20 Ιουλίου η Συνθήκη ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1808.  Ο αδελφός του Ναπολέοντα Ιωσήφ Βοναπάρτης εισήλθε στη Μαδρίτη, ως βασιλιάς της Ισπανίας.

 1860. Ο Ηττημένος στη μάχη του Μιλάζο στρατός βασιλείου των δύο Σικελιών αποχώρησε από τη Σικελία. 


1866 . Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο έγινε η ναυμαχία της Λίσσας και το αυστριακό ναυτικό νίκησε τον ιταλικό στόλο ναυτικό κοντά στο νησί Βις στην Αδριατική θάλασσα. 


1877. Κατά τον Ρωσο- τουρκικό πόλεμο 1877-1878 άρχισε αρχή η πολιορκίας του Πλέβεν.


 1878 .Με διάταγμα του πρίγκιπα Αλέξανδρου Κόρσακοφ δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1917. Ο Νίκολα Πάσιτς και ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής του Λονδίνου και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της Κροατίας Άντε Τράμπιτς και άλλοι 18 εκπρόσωποι των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων υπέγραψαν την μη δεσμευτική νομικά Διακήρυξη της Κέρκυρας, και εξέφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα ενιαίο Γιουγκοσλαβικό κράτος.

1920.Ο Κόκκινος στρατός κατέλαβε το Βίλνιους, Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εμπάργκο όπλων όσον αφορά τον πολωνό σοβιετικό πόλεμο, υπογραμμίζοντας την γερμανική ουδετερότητά σε αυτή τη σύγκρουση.

 1932. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ φον Χίντενμπουργκ με διάταγμα έκτακτης ανάγκης καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε καγκελάριος τον Φραντς φον Πάπεν.


 1933. Ο Φραντς φον Πάπεν και ο Καρδινάλιος Πατσέσλι υπέγραψαν το κονκορδάτο μεταξύ της Αγίας Έδρας και του γερμανικού Ράιχ. 


1936. Υπογράφηκε η Σύμβαση για τα Στενά του Mοντρέ που επανέφερε την πλήρη κυριαρχία της Τουρκίας στο Βόσπορο τα Δαρδανέλια, και τη θάλασσα του Μαρμαρά που είχαν τεθεί υπό διεθνή έλεγχο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, Έγινε η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με πρωθιέρια την Κούλα Πράτσικα και πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα έφτασε στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα.


 1941. Ο Ιωσήφ Στάλιν ενοποίησε τις Επιτροπές Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων την NKVD,και τοποθέτησε επικεφαλής τον Λαβρέντι Μπέρια. 


1942. Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας παρέλαβε το αντιτορπιλικό Αδρίας στο Νιούκαστλ.


 1944 .Ο Αδόλφος Χίτλερ επιβίωσε της βομβιστικής επίθεσης την ομαδάς των πραξικοπηματιών επικεφαλής τον συνταγματάρχη του γερμανικού στρατού Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Οι πρωταίτιοι , ο στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, ο συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, ο συνταγματάρχης Μερτζ και ο υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν είτε αυτοκτόνησαν, είτε εκτελέστηκαν. Στην Ιταλία οι υποχωρούντες Γερμανοί ανατίναξαν τη γέφυρα της Πίζας. 

1949. Κατά τον 19μηνο αραβο-ισραηλινό πόλεμο η Συρία που είχε απομείνει τελευταία αντίπαλος του Ισραήλ υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

 1951. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δολοφονήθηκε ενώ συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής στο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ. 

1954. Στη Γενεύη, υπογράφηκε η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ινδοκίνα.

1963 .Κατέπλευσε στο Σκορπιό η θαλαμηγός Χριστίνα με επιβάτες τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και την πριγκίπισσα Λι Ρατζιβίλ, αδελφή της Ζακλίν Κένεντι. Στην Γιουντέ υπογράφηκε η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με 18 αφρικανικές χώρες. 

1974 .Στις 5.30 το πρωί άρχισε η αποβατική Επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο Στην Ελλάδα κηρύχτηκε Γενική επιστράτευση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 353 . 

1977. Μετά την αναχαίτιση από τον Αιγυπτιακό στρατό πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην προσέγγιση της Αιγύπτου με το Ισραήλ άρχισε ο πενθήμερος συνοριακός πόλεμος Λιβύης-Αιγύπτου. 

1990 .Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αυτόνομη δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας εξέδωσε την Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας μετονόμασε την πρωτεύουσα σε Βλαντικαυκάζ. 

2007. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Αθήνα και ειχε συνομιλίες με τον Κώστα Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου