Οι συνομιλίες για το «μη νομικά δεσμευτικό» Δημοψήφισμα, των 2+2 στο κλαμπ των βουλευτών μετά από 4 ώρες διακόπηκαν χωρίς να υπάρξει καμιά συμφωνία. «Για ορισμένα από τα θέματα έχουμε κάποια προσέγγιση , για κάποια άλλα δεν έχουμε καμία αλλαγή απόψεων. Συμφωνήσαμε, σε γενικές γραμμές, να επαναλάβει τις συνομιλίες σε αυτή τη μορφή, τη Δευτέρα το πρωί ή το βράδυ της Κυριακής», είπε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόφσκι.
Στις 2 ώρες έγινε διάλλειμα για καφέ και ο Ζάεφ και η Σεκερίνσκα κάθισαν μαζί με τους Αλβανούς ενώ ο Μιτσκόφσκι χώρια, με τους συνεργάτες του.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά τις τέσσερεις ώρες δήλωσε ότι αναμένει η απόφαση σχετικά με την σύνθεση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπή , η οποία είναι κατά νόμο αρμόδια θα εγκρίνει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, και για τον χρόνο διεξαγωγής να επιτευχθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση.
Ο Ζάεφ είπε ότι, «θα δώσουμε μια ευκαιρία στο διάλογο όσο μας το επιτρέπουν οι προθεσμίες διότι οι ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα είναι μετρημένες», και τόνισε πως , «δεν υπάρχει διαφωνία για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας μας και όλων των κομμάτων στη Βουλή που είναι η πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», και ότι «δεν υπάρχουν συμβιβασμοί για τους στρατηγικούς στόχους».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «δεν θα υπάρξει καμία άμεση ή έμμεση αμνηστία». Ο Μιτσκόφσκι στο ίδιο ερώτημα είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για αμνηστία αλλά το θέτει μόνο του το επικοινωνιακό επιτελείο των Σοσιαλδημοκρατών για νβα χειραφγωγήσει την Κοινή Γνώμη. «Αν θέλουμε πραγματικά να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα, και να μην γίνονται προσπάθειες για να ξεγελαστούν και να εξαπατηθούν οι πολίτες», τόνισε ο Μιτσκόσκι.
Ο Αχμέτι δήλωσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με θάρρος», για «να μην χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία» .«Φυσικά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα», είπε ο Αλή Αχμέτι και πρόσθεσε: «Ωστόσο, όλοι μας πρέπει να δεσμευτούμε για την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ελληνική πλευρά».
Ο τέταρτος, ο Κασάμι είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κρίση καμπή».
Παράλληλα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε μια δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητας της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα πέρασε ομοφώνως από τους 76 παρόντες βουλευτές. Ο βουλευτής Ντράγκαν Ντάνεφ του VMRO DPMNE δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει μια «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου