Ιουλίου 03, 2018

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τώρα στον Ράμα, έναν «Μεγάλο Συνασπισμό» , «Γερμανικού Τύπου», που θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα «εγγυηθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Το πρώτο βήμα το έκανε από το βήμα της Βουλής ο Λουλζίμ Μπάσα, που είπε ότι η Αλβανία «Χρειάζεται εθνική ενότητα». Ακολούθως ο βουλευτής, Τριτάν Σέχου, σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι «η Εθνική Ενότητα προϋποθέτει μια κυβέρνηση ευρείας βάσης», και ακολούθως ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Έντμοντ Σπάχο, δήλωσε ότι «με τον με τον Ράμα δεν υπάρχουν ελεύθερες εκλογές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ο Μεγάλο Εθνικός Συνασπισμός», θα πρέπει να μην έχει τον Ράμα για πρωθυπουργό. 

 ΣΟΦΙΑ. Η Συνήγορος του Πολίτη Μάγια Μανόλοβα, θα υποβάλει καταγγελία στην Ανώτατη Εισαγγελική Αρχή κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής επιτροπής ενέργειας και υδάτων, για την αύξηση των τιμών της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την 1η Ιουλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,03%, ενώ η θέρμανση θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 7,3. Η κ. Μανόλοβα δήλωσε ότι «Η Ρυθμιστική επιτροπή αυξάνει τις τιμές ενώ μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει φέτος όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία Και ότι, «αυτές οι δύο διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά». Ο Ουγγρος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία αποφάσισε να χορηγήσει στο Μαυροβούνιο συρματοπλέγματα 25 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνοριακός φράχτης στα σύνορα με την Αλβανία και να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών. 

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελεύθερων Συνδικάτων του Μαυροβουνίου κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου ότι «οι μισθοί δεν ακολουθούν την αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, και, ως εκ τούτου, η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται», και ότι «παρά το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο έχει καταγράψει οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος αυτή δεν έχει αντανάκλαση στην αύξηση των μισθών». «Η αύξηση του ΑΕΠ συνήθως επηρεάζει θετικά τους μισθούς, αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει για τη χώρα μας», είπαν οι θυμωμένοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. 

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Βέσκο Νταμιάνοβιτς δήλωσε ότι «οι 10-20 μετανάστες που εισέρχονται στο Μαυροβούνιο σε καθημερινή βάση και μετά θα φύγουν δεν απειλούν την ασφάλεια του Μαυροβουνίου». 

Το Υπουργείο Τουρισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους επενδύθηκαν σε επτά έργα προτεραιότητας στον τομέα του τουρισμού περίπου 69,4 εκατομμύρια ευρώ.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συνεχίζει τις προσπάθειες να συμπεριλάβει τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι στην διαπραγματευτική ομάδα για τον διάλογο με τη Σερβία, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αρνούνται στον Θάτσι το ρόλο του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με το Βελιγράδι. 
Η «Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο» που μετέχει στον κυβερνητικό Συνασπισμό ανακοίνωσε ότι διαφωνεί να είναι ο Θάτσι ο κύριος διαπραγματευτής, επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν χει αποδείξει ότι είναι «ενοποιητικός παράγοντας για το έθνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου