Ιουλίου 03, 2018

Σερβία: Ποιά φοράει τα παντελόνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι προσπαθεί για μια συμφωνία συμβιβασμού με την Πρίστινα, τονίζοντας ότι «είναι καλύτερα συνομιλεί κανείς για δέκα χρόνια παρά να πολεμήσει έστω για μία ώρα». Ο Πρόεδρος της Σερβίας ,συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Μετά τις συνομιλίες παρέστησαν στην υπογραφή του σχεδίου δράσης για τη Σερβία από την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι Σεμ Φαμπρίτζι. 
Το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδοτήσεις 41.177.139 ευρώ. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία με νέες δηλώσεις του στη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS) είπε ότι «ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας θα μπει σε μια πιο έντονη φάση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συμβιβασμός», και ότι «είναι σαφές πως ούτε το Βελιγράδι ούτε η Πρίστινα θα πάρουν ό, τι θέλουν». Ο υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς απάντησε στις ιδέες του Ραμούς Χαραντινάι για την εισαγωγή «νέων συνομιλητών» στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, και είπε ότι «ακόμα και τώρα, οι ΗΠΑ είναι πολύ καλά ενημερωμένες για την όλη διαδικασία και εμπλέκονται άμεσα,» και χαρακτήρισε «παράλογες» τις ιδέες Χαραντινάι. Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η Σερβία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια την απόφασης του Μαυροβουνίου να στείλει στρατιώτες στη Νότια σερβική επαρχία, του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου για να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των Αλβανών. Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ επισκέφτηκε το Βελιγράδι. Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκε η Αννα Μπρνάμπιτς. 
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι η Νορβηγία και η Σερβία έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, άριστες σχέσεις, και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της «μπορεί να συμβάλει σε μια ακόμη πιο ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», και ότι , «η Νορβηγία στηρίζει το έργο της σερβικής κυβέρνησης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα συνεχίσει να βοηθά τη Σερβία στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα επισκεφθεί σήμερα τη Σερβία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βούτσιτς. Οι δυο πρόεδροι θα συμμετάσχουν και στο επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας-Ουκρανίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι αεροπορικές εταιρείες «Air Serbia» και η «Etihad Airways» συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου