Ιουλίου 30, 2018

Ρουμανία: Έχουν ράμματα για τη γούνα του αδιάφθορου Γιοχάνις

Ο υπουργός Οικονομικών Ευγένιος Τεοντορέσκου διέταξε πειθαρχική έρευνα για όλους τους αρμόδιους υπαλλήλους που δεν έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο να επιστρέψει στο δημόσιο τα ενοίκια που εισέπραττε παράνομα επί 16 χρόνια εκμεταλλευόμενος δημόσια περιουσία. 
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπάλληλοι ολιγώρησαν και δεν αναζήτησαν την επιστροφή στο κράτος από το Γιοχάνις περίπου 1,2 εκατομμύρια λέι (περίπου 260.000 ευρώ) που απέκτησε από παράνομη εκμίσθωση ενός κρατικού σπιτιού. 
Το σπίτι στο Σίμπιου είχε περιέλθει στο κράτος λόγω έλλειψη νομίμων κληρονόμων, και ο Γιοχάνις με την γυναίκα του το αγόρασαν το 1999 από κάποια που εμφάνισαν ως κληρονόμο, και στην συνέχεια απέβαλαν τους τότε ενοικιαστές, και το νοίκιασαν σε μια τράπεζα. 
Οι προηγούμενοι ένοικοι στους οποίους ο Γιοχάνις έκανε έξωση προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και μετά από 16 χρόνια το δικαστήριο του Μπρασώφ ακύρωσε τελεσίδικα το συμβόλαιο αγοράς από τον Γιοχάνις και διέταξε την επιστροφή του σπιτιού στο κράτος. 
Ο Γιοχάνις προσέφυγε στο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. 
Το «κράτος» όμως δεν ζήτησε την επιστροφή των παρανόμων εσόδων «παρά του μη κυρίου», Γιοχάνις, ούτε έλεγξε, «εάν απέκρυψε εισοδήματα», και «εάν το πραγματικό ενοίκιο ήταν το δηλωθέν». 
Ο υπουργός Οικονομικών, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει γιατί η ιδιοκτησία δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί ως κρατική περιουσία. 

Παράλληλα η Γενική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για παράνομο εκβιασμό μάρτυρα, για παράβαση καθήκοντος, και για παρακώλυση της δικαιοσύνης, εναντίον των συνεργατών της Λάουρας, των εισαγγελέων Λουτσιάν Ονέα από την Έθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο Βουκουρεστι, και Μιρτσέα Νικολέσκου από τη δίωξη της διαφοράς στο Πλοέστι, οι οποίοι τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που τους κρατούσε εν υπηρεσία, όσο διαρκούσε η έρευνα σε βάρος τους και 
η προανάκριση. Όπως αποδείχθηκε, οι δυο εισαγγελείς , υποχρέωσαν μάρτυρα στο Πλοέστι, να καταθέσει ψευδώς το 2015, για δήθεν «εξαγορά ψήφων»,εκβιάζοντάς τον, ότι θα κλείσουν φυλακή την αδελφή του για άλλη άσχετη υπόθεση. 
Ο Λουτσιάν Ονέα κατηγορείται ακόμα ότι «παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ψευδή ζήτησε από το Δικαστήριο της Πράχοβα τη σύλληψη του πρώην Σοσιαλδημοκράτη Βουλευτή Βλαντ Κοσμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου