Ιουλίου 30, 2018

Βουλγαρία: Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν συνάδει με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας

Οι βουλγαρικές εφημερίδες άρχισαν από χθες την «ανάλυση» και την παρουσίαση της ιστορικής απορριπτικής απόφασης του Βουλγαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας που ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε χθες. Η απόφαση εγκρίθηκε με 8 ψήφους, ενώ τέσσερις από τους δικαστές την προσυπέγραψαν με επιφύλαξη. 

Οι υποστηρικτές της σύμβασης επικεντρώνονται στην κακή «μετάφραση», και στην προστασία των γυναικών, ενώ οι αντίπαλοι όπως η «Τρούντ», που επαινεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που για πρώτη φορά έκρινε «ότι μια διεθνής σύμβαση είναι αντίθετη με το βουλγαρικό Σύνταγμα», λένε ότι η Σύμβαση είναι ψευδεπίγραφη, και ότι εισάγει την διάκρισης των δυο φύλων σε άνδρες και γυναίκες. 

Οι Συνταγματικοί δικαστές έκριναν ότι η Σύμβαση δεν εναρμονίζεται με την υπαρξη ανδρών και γυναικών όπως προβλέπει το βουλγαρικό Σύνταγμα και «εισάγει ένα τρίτο φύλο». Το Δικαστήριο έκρινε, ότι η Σύμβαση διαχωρίζει τη βιολογική από την κοινωνική υπόσταση των δυο φύλων και εξέρχεται από το πλαίσιο της έννοιας των φύλων του ανθρώπινου είδους.
 Σύμφωνα με τους δικαστές, το Σύνταγμα της Βουλγαρίας και ολόκληρη η βουλγαρική νομοθεσία στηρίζεται στην κατανόηση της ύπαρξη δυο φύλων στο ανθρώπινο είδος και η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιβάλει στη Βουλγαρία να δημιουργήσει διαδικασίες για να εξασφαλιστεί η νομική αναγνώριση φύλου, διαφορετικού από το βιολογικό. 
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Σόφια Τατιάνα Μπάεβα, είπε, σε συνέντευξή της στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, ότι η Βουλγαρία δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποφάσεις από τα συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών σχετικά με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μελετήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια θα παρουσιάσει την άποψή του. 
Η Τατιάνα Μπάεβα επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής, 32 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τελευταία την Ελλάδα, τον Ιούνιο. 

Τα βουλγαρικά κοινοβουλευτικά κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ, δήλωσε ότι έπραξε σωστά όταν αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο συνασπισμός Ενωμένοι Πατριώτες χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να κλείσει κατηγορηματικά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας χαρακτήρισε την απόφαση ως νίκη της λογικής και νίκη πάνω στα ξένα συμφέροντα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει όπως και πριν, με όλες τις δυνάμεις του, τον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου