Ιουλίου 03, 2018

Η 3η Ιουλίου στην Ιστορία

321. Ο άγιος Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή αργία ως ημέρα ξεκούρασης και αφιερωμένη στις θρησκευτικές τελετές. Εθνικών και χριστιανών.

324.Η  Μάχη της Ανδριανούπολης. O Άγιος Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο,
ο οποίος διέφευγε στο Βυζάντιο.


987.Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ανταλμπερόν με την άδεια του Πάπα Σιλβέστρου Β΄ συγκάλεσε , μετά τον θάνατο του βασιλιά Λοθάριου και του γιου του, σύνοδο ευγενών που εξέλεξε στις 3 Ιουλίου 987τον Ούγο Καπέτο ως νέο κληρονομικό βασιλιά των Φράγκων. Ο Ούγος Καπέτος διηύθυνε μια μπεριοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Παρίσι και την Ορλεάνη. Στην χώρα του υπήρχαν γύρω στις 150 μορφές νομισμάτων και ομιλούνταν 12 γλώσσες.1528. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ εξεδωσε τη Βούλα που νομιμοποιούσε το τάγμα των Καπουτσίνων.

1620. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε στην Ουλμ, με τη μεσολάβηση Γάλλων διπλωματων, η συμφωνία μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ευαγγελική Ένωση και την Λίγκα των Καθολικών. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Προτεσταντική Ένωση δήλωσε ουδετερότητα και σταμάτησε την υποστήριξη προς τον Φρειδερίκο Ε της Βοημίας.. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας, συντάχθηκε με τον αυτοκράτορα. 1715. Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Παλαμήδι. Η φρουρά, τους επιτέθηκε μέσα στην Τάφρο,   και  τους ανέτρεψε.

1778. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις   με την Αυστρία, στις 3 Ιουλίου  της κήρυξε τον πόλεμο, και μετά δυο μέρες ο στρατός του πέρασε τα βουνά και μπήκε στη Βοημία. Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Βαυαρικής διαδοχής.1790. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου, (1788-1790) , ο  σουηδικός  στόλος που είχε αποκαλεστεί από τον Τσιτσαγκόφ  στον κόλπο του  Βίμποργκ, κατάφερε να διαφύγει με μεγάλες όμως απώλειες.


1849. Τα Γαλλικά στρατεύματα. (6000 άνδρες ) που νίκησαν τους Γκαριβαλδίνους εισήλθαν στη Ρώμη και αποκατέστησαν την εξουσία του Πάπα Πίου IX, καταλύοντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.


1863. Ο Στρατός των Βορείων νίκησε το στρατό της Συνομοσπονδίας στο Γκέτισμπέργκ.


1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι συνέτριψαν τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κένινγκραντς και τους υποχρέωσαν να συνάψουν την ειρήνη της Πράγας.
1905. Η  Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 ψήφους υπέρ και 233 κατά ψήφισε το νόμο  σχετικά με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

1908. O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακάλυψε το «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο δωματίου του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. H πρώτη ένοπλη ομάδα 160 Νεοτούρκων ξεκίνησε από τη Ρεσεν της Βουλγαρίας προς το Μοναστήρι.

1915. Στην Τουρκία τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1940. Οι Βρετανοί με πρόσχημα την αποτροπή παράδοσης του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς επιτέθηκαν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, και βύθισαν τα περισσότερα πλοία. Σκοτώθηκαν 1297 Γάλλοι.

1944. Οι σοβιετικοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαγκρατιόν» απελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 100.000 Γερμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.

1948. Η Αλβανία ζήτησε από όλους τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας. να φύγουν από τη χώρα.

1954. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το δελτίο παροχής τροφής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

1956 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ενέκρινε την έναρξη των πτήσεων των «U-2» πάνω από το έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1960 όταν καταρρίφθηκε ο Γκάρι Παόυερς.

1960 .Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε  το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη.

1962 . Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας μετά από 132 χρόνια γαλλικής κατοχής.

1963. Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάστηκαν από κόλλυβα με παραθείο στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964. Περίπου 300 νεαροί με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη αποσπάστηκαν από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, και επιτεθήκαν στη Βουλή . Μερικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθησαν 30.

1965. Εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλίων τους.

1967. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία, υποχώρησε λόγω του συνωστισμού η εξέδρα που είχε στηθεί ενώ ο Κωνσταντίνος επιθεωρούσε το άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες.

1972. Η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο του 1971.

1973. Άρχισε στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ).

1987 . Στη Γαλλία», καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο λεγόμενος «Χασάπης της Λυών», Κλάους Μπάρμπι .

1988 . Το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε στον Περισκό Κόλπο ένα A300 της Iran Air που εκτελούσε την πτήση 655. 298 άτομα σκοτώθηκαν. Το αμερικάνικο ναυτικό απέδωσε το έγκλημα σε λάθος του ραντάρ του «USS Vincennes».

1990. Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ..

1995. Η εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μπάσκετ έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τουρνουά της Αθήνας. Η νίκη προκάλεσε επίθεση στην ελληνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

1996. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε το 53.82%, και εκλέχτηκε. Ο αντίπαλος του κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ έλαβε το 40,31%.

2000. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Ιβαν Κοστώφ κατήγγειλε τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2001. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το κατηγορητήριο.

2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε το Πρόεδρο της «Άνοιξης» Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου