Ιουλίου 27, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ γνωμοδότησε ότι οι επιχορηγήσεις από το ταμείο Καινοτομίας είναι «νόμιμες και ηθικές» και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του «κώδικα (Σοσιαλδημοκρατικής;) δεοντολογίας. Ο αντιπρόεδρος Κώτσο, είπε στη Βουλή ότι οι επιχορηγήσεις δόθηκαν σε επιχειρήσεις με «νέα προϊόντα», και ότι δόθηκαν και σε επιχειρήσεις που μετέχουν στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά δεν έδωσε τα ονόματα, λόγω δεοντολογίας. Το VMRO-DPMNE, προσέθεσε στον κατάλογο των καινοτόμων επιχειρήσεων, και το καινοτόμο τυπογραφείο «Sofia DOOEL» που τύπωνε τα προεκλογικά φυλλάδια των Σοσιαλδημοκρατών που έλαβε 1,058,541 Ντέναρ ως επιχορήγηση. Πλην τούτου, συνεχίζεται ο «διάλογος» Μιλόσοσκι-Ντιμιτρόφ για τα πρακτικά της σύσκεψης με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ για τα οποία ο Ντιμιτρόφ έλεγε ότι δεν κρατηθήκαν και μετά είπε ότι η δημοσίευση τους θα βλάψει το εθνικό συμφέρον. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου κράτησε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Αντέμ Ντεμάκι , σε ηλικία 82 ετών. Ο Ντεμάκι ήταν Μαρξιστής -Λενινιστής και ηγέτης των μαοϊκών στο Κοσσυφοπέδιο, και συνελήφθη το 1964 για ένοπλο αγώνα κατά του καθεστώτος. Παρέμεινε στις φυλακές των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών μέχρι το 1990 οπότε τον αποφυλάκισε ο Μιλόσεβιτς. Εκτοτς τάχθηκε με το ένοπλο πέρασμα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Η διεθνής κοινότατα του απένειμε το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το 1991, και το «Πανεπιστήμιο του Όσλο του απένειμε το βραβείο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το 1995. Το 2010 ο ΟΥΤΣΕΚΑ τον ανακήρυξε σε «Ήρωα του Κοσσυφοπεδίου». Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι σε δηλώσεις του στην εμποροπανήγυρη του Ουρόσεβατς απέκλεισε την οποιαδήποτε ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, σε συνάντηση με πολιτικούς εκπροσώπους των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο, υποστήριξε το αίτημά τους για εδαφική αυτονομία εντός της Σερβίας αλλά τους τόνισε ότι «το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας» και δεν αποδέχεται την αλλαγή των συνόρων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, που επισκέπτεται το Βελιγράδι επειδή τι Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά επίσης για όσα είπε στο Γιασένοβατς . Ο ισραηλινός Πρόεδρος είπε, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο ότι ο εβραϊκός και ο σερβικός λαός έχουν πολλά κοινά, ότι πρέπει να κοιτάξουν προς το μέλλον, αλλά χωρίς να ξεχνάμε τον πόνο και το Ολοκαύτωμα από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ένωση των οικογενειών των Απαχθέντων και δολοφονηθέντων στο Κοσσυφοπέδιο έστειλε ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λέγοντας ότι λύση για το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να αναζητηθεί μόνο όταν το ειδικό δικαστήριο, καταδικάσει τους ηγέτες του ΟΥΤΣΕΚΑ για τα εγκλήματα που διέπραξαν στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κάιλ Σκόττ δήλωσε ότι συμφωνεί πλήρως με τη δήλωση της πρωθυπουργού Ανα Μπρνάμπιτς στην Ουάσιγκτον , ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορεί και πάλι να είναι τόσο καλές όσο και πριν από έναν αιώνα, όταν η σερβική σημαία υψώθηκε στον Λευκό Οίκο, και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε κάτι τέτοιο. Η κ. Μπρνάμπιτς σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της υποεπιτροπής της Γερουσίας στην Ευρώπη Ρον Τζόνσον είπε ότι η διατήρηση της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες και για το λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η KFOR να παραμείνει με τον ίδιο αριθμό στρατευμάτων.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η φιλοξενία οικογενειών μεταναστών και των ασυνόδευτων ανηλίκων στο ξενοδοχείο «Σέντρα» κοντά στο Τσαζίν, και ότι ορισμένοι μετανάστες από το Μπίχατς μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο έξω από το Τίρνοβο. Τα πρόσωπα που διατάραξαν την ασφάλεια στο καντόνι Ουνα-Σάβα μεταφερθήκαν στο κέντρο της Λουκαβίτσα. 
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του SNSD και του DNS στη Βουλή των αντιπροσώπων κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Ντράγκαν Μέτκιτς, γιατί τον θεωρούν τον υπεύθυνο για την κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης. 
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ ότι η πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Μέτκιτς και η ψηφοφορία θα δείξουν ποιοι προστατεύουν τις πολιτικές και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που βλάπτουν τους Σέρβους. Ο Ντόντικ δήλωσε ακόμα ότι η Κρατική Ασφάλεια (SIPA) δεν έχει αποδείξει ότι είναι μια αντικειμενική υπηρεσία και ότι δε εμπλέκεται στις πολιτικές διαφωνίες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου