Ιουλίου 26, 2018

Βουλγαρία: Με διαιτητή τον Μπορίσοφ οι Ηνωμένοι παρέμειναν Ηνωμένοι

Λίγο πριν διαλυθεί ο Συνασπισμό των Ηνωμένων Πατριωτών λόγω των συγκρούσεων Σιντέρωφ-Σιμεόνοφ, βρήκε έναν προσωρινό συμβιβασμό μέχρι την επόμενη κρίση Η σύγκρουση εντός του συνασπισμού κλιμακώθηκε επικίνδυνα με τις κατηγορίες από τον Βαλέρι Σιμεόνοφ, ότι ο Βόλεν Σιντέροφ προσπάθησε να σωσεις τον "στρατιώτη Κίρο" με τις τροπολογίες για την απαλλαγή των αγοραστών των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από τους όρους της σύμβασης. Ο
 Σιντέροφ είπε ότι ο Σιμεόνοφ ήθλε να απαλλάξει τον Κύριλ Ντομουσίεφ που αγόρασε τα ναυπηγεία «Navibulgar» από υποχρεώσεις 58 εκ λέβων. Ο Σιντέροφ απάντησε ότι ο Σιμεόνοφ με συνεχείς παρεμβάσεις στην κυβέρνηση προσπαθούσε να σώσει τον «στρατιώτη Τσέκο», και μιλούσε για τον τραπεζίτη Τσέκο Μίνεφ, έναν από τους κύριους μετόχους της «Fibank». Ο Σιντέροφ δήλωσε επίσης ότι 
«ο κυβερνών συνασπισμός μπορεί εύκολα να βρεί αντικαταστάτη για τον Σιμεόνοφ ως αναπληρωτή πρωθυπουργό. 

Κατόπιν αυτών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μπορίσοφ έκτακτο συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΓΚΕΡΜΠ Τσβετάν Τσβετάνοφ και οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού «Ηνωμένοι πατριώτες». 

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο συνασπισμός είναι σταθερός και ότι μεταξύ των εταίρων δεν υπάρχει διαφωνία η οποία δεν μπορεί να λυθεί με τους απαραίτητους συμβιβασμούς, για το δημόσιο συμφέρον. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα προγράμματα και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν και τόνισε την καλή πορεία της οικονομίας την αύξηση του ΑΕΠ, και την εξαιρετικά χαμηλή ανεργία. 
Παράλληλα η Βουλή δέχτηκε το βέτο του Πρόεδρου στο Νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις . Στην αιτιολόγησή του σχετικά με το βέτο, ο Πρόεδρος Ράντεφ τόνιζε ότι οι τροπολογίες θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί και μάλιστα εις βάρος του κράτους και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου