Ιουλίου 27, 2018

Η 27η Ιουλίου στην Ιστορία

1147. Ιδρύθηκε η πόλη της Μόσχας. 

1189. Κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας, ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα έφτασε στη Νις της Σερβίας, πρωτεύουσα του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Α' Νεμάνια, ο οποίος τον καλωσόρισε, και του πρόσφερε τη συμμαχία του. 

1206. Στη μάχη των αυτοκρατόρων κοντά στο Βάσενμπεργκ, ο Φίλιππος της Σουηβίας των Χοενστάουφεν θριάμβευσε επί του διεκδικητού του θρόνου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία Όθωνα Δ , ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη και αποσυρθηκε στο Κάστρο του στο Μπράουσβικ.


1214 .Ο Φίλιππος Β 'Αύγουστος της Γαλλίας στη μάχη της Μπουβίν. νίκησε τους ενωμένους στρατούς του Ιωάννη της Αγγλίας , του Όθωνα Δ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και των Ρενώ και Φερδινάνδου της Φλάνδρας. Ως αποτέλεσμα της μάχης της Μπουβίν ο Ιωάννης εγκατέλειψε όλες τις βλέψεις του στην Νορμανδία και υπέγραψε ειρήνη για 6 έτη με τον Φίλιππο. Μετά τη μάχη στη Γερμανία ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν καθαίρεσε τον ταπεινωμένο Οθωνα από αυτοκράτορα. Ο Ιωάννης που επε΄στρεψε στην Αγγλία τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τους δυσαρεστημένους βαρόνους και υπέγραψε τη Μάγκνα Κάρτα το 1215. Σαν αποτέλεσμα της μάχης η ισορροπία της δύναμης στην Ευρώπη μετατοπίστηκε. 

1302 .Στο πεδίο του Βαφέως στα ανατολικά της Νικομηδείας στις 27 Ιουλίου, μια δύναμη 2000 στρατιωτών της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας υπό τις διαταγές του Μέγα Εταιρειάρχη Γεώργιου Μουζάλωνα, αντιμετώπισε 5.000 ιππείς του ελαφρού οθωμανικού ιππικού υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α', καθώς επίσης και συμμαχικές δυνάμεις από τις τουρκικές φυλές της Παφλαγονίας. Οι Αλανοί μισθοφόροι του Μουζάλωνα δεν πολέμησαν και οι Τούρκοι διέσπασαν τη γραμμή των Βυζαντινών, αναγκάζοντας τον Μουζάλωνα να υποχωρήσει στη Νικομήδεια.
 Η μάχη του Βαφέως ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ήττα των Βυζαντινών σήμανε την μαζική απομάκρυνση του χριστιανικού πληθυσμού από την περιοχή προς το ευρωπαϊκό μέρος της αυτοκρατορίας, προκαλώντας αλλαγές στη δημογραφική ισορροπία της περιοχής.

1361. Ο βασιλιάς της Δανίας Βάλντεμαρ Δ' νίκησε ένα στρατό αγροτών στη Μάχη του Βίσμπυ. 1694. Ιδρύθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας. 

1710. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής ο στρατός του Αρχιδούκα Κάρολου νικήθηκε στη μάχη της Αλμενάρ από τη συμμαχική δύναμη Βρετανών, Πορτογάλων , Ολλανδών και Αυστριακών. 


1720 . Στις 27 Ιουλίου με το Ιουλιανό, (7 Αυγούστου με το γρηγοριανό) έγινε η τελευταία μεγάλη ναυμαχία του Βορείου Πολέμου κοντά νησιά Άλαντ πάνω στη ρότα από τη Στοκχόλμη για το Τούρκου. Η Ναυμαχία έληξε με νίκη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, και τερμάτισε την κυριαρχία της Σουηδίας στη Βαλτική θάλασσα. 


1794 . Το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ που οργάνωσε ο Εβραίος Τραπεζίτης Σρεμπέρ και ο Φουσέ. Με διάταγμα της Εθνοσυνέλευσης συνελήφθη ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος . 

1830. Στη Γαλλία, εκδηλώθηκε η Ιουλιανή επανάσταση ενάντια στον Κάρολο 10 των Βουρβόνων επειδή κατάργησε την ελευθερία του Τύπου, και άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Ο Κάρολος παραιτήθηκε υπέρ του ανήλικου εγγονού του, κόμη του Σαμπόρ, και κατέφυγε στην Αγγλία. 

1832. Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο δέχτηκε την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, για να γίνει βασιλεύς των Ελλήνων ο Όθων. 

1874.Στο Κραγκούγιεβατς κυκλοφόρησε εφημερίδα «Blic», των Σοσιαλιστών του Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς. 

1878. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-1878 τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Βάρνα και απομακρύνει την πόλη από την Οθωμανική κυριαρχία. 

1922. Στην Ελλάδα με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. 

1929. 42 χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. 

1942. Έληξε η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν. (1 Ιουλίου – 27 Ιουλίου 1942).

 1950 . Στη Γιουγκοσλαβία εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ζάγκρεμπ-Βελιγραδίου μήκους 382 χιλιομέτρων . 

1953 .Υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας , η συμφωνία ανακωχής, για την κατάπαυση του πυρός στον τριετή πόλεμο της Κορέας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να υπογράψει αλλά δεσμεύτηκε να τηρήσει την ανακωχή. 

1954 . Η Βρετανία και η Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του βρετανικού ελέγχου της διώρυγας του Σουέζ που διήρκεσε 72 χρόνια.


1955. Δυο βουλγαρικά Μιγκ-15 κατέρριψαν την πτήση 402 της Ελ-Αλ που πήγαινε από το Λονδίνο στο Τελ Αβίβ, και παραβίασε το βουλγαρικό εναέριο χώρου. Και οι 58 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. 
Το αεροπλάνο έπεσε κοντά στο Πετρίτσι , μόλις 13 χλμ από την Ελλάδα. Η Αυστρία ανέκτησε , (θεωρητικά)την κυριαρχία της . 

1961. Θεμελιώθηκε η υψικάμινος της Χαλυβουργικής, στην Ελευσίνα. 

1989. Στη Σουηδία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλοφ Πάλμε το 1986, ο Κρίστερ Πέτερσον. 

1990 .Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

 1993. Η Κούβα επέτρεψε λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης τις συναλλαγες σε δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου