Ιουλίου 25, 2018

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η Ανα επισκέφτηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο υπουργός Αμύνης επισκέπτεται την Κίνα και περιοδεύει σε εργοστάσια όπλων για να δει τι μπορεί να πάρει. Ο Βούτσιτς που έμεινε μόνος στο σπίτι, απάντησε στον Σουλεϊμάν Ουγκλιάνιν, που επανήλθε δηλώνοντας ότι « ο Βούτσιτς, η Μπρνάμπιτς, ο Ντάσιτς, ο Βούλιν είναι νόμιμοι εκπρόσωποι των Σέρβων των οποίων τα συμφέροντα υπερασπίζονται και νομίζω, ότι το κάνουν καλά. Αλλά δεν είναι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μας. Ο Βούτσιτς δεν είναι Πρόεδρο των Βοσνίων». Ο Βούτσιτς απάντησε, «είμαι ο Πρόεδρος των Σέρβων, και των Βόσνιων , και των Ούγγρων. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε χτίσει περισσότερα νηπιαγωγεία δρόμους και στάδια από όσα μπορεί να επισκεφτεί ο Ουγκλιάνιν», και πρόσθεσε κοιτώντας την κάμερα: «Σούλιο, τα κάνεις όλα για το τίποτα .Δεν υπάρχει καμία υπουργική πολυθρόνα για εσένα». Η εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» έγραψε ότι στο παρασκήνιο της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ του Θάτσι και του Χαραντινάι. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που πρόκειται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον και τον βοηθό υφυπουργό Γουές Μίτσελ με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση των Αλβανών να διακόψει το Βελιγράδι τις προσπάθειες για ανάκληση των αναγνωρίσεων την Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, «και με αυτό τον τρόπο να επιτρέψει μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων να οδηγήσει στην ειρήνη». «Σε πολλούς δεν αρέσει η επιτυχία της διπλωματίας μας. Καλούμαστε να πάψουμε να ασκούμε πιέσεις για ανακλήσεις αναγνωρίσεων, ενώ την ίδια στιγμή Πρίστινα και τους μέντορες της θα συνεχίσει να πιέζει για νέες αναγνωρίσεις. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο Ντάτσιτς στην εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι ο Χαραντινάι εκνευρίζεται και έχει υιοθετήσει μια απειλητική ρητορική και παραπέμπει σε πόλεμο. Θα ρωτήσω αν το λεξιλόγιό του έχει εγκριθεί από τους συμμάχους του».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η εφημερίδα «ΚΟΧΑ ΝΤΙΤΟΡΕ» εγραψε ότι με την πρωτοβουλία της η KFOR να τοποθετήσει, παρά την αντίθεση των κατοίκων, πινακίδες για τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο χωριό Καράτσεβο στον Δήμο της Καμενίτσα, άνοιξε το ζήτημα της οριοθέτησης των Συνόρων , που θα το θέσει και η ΕΕ στην επόμενη συνάντηση Βελιγραδίου-Πρίστινας. (Η οριοθέτηση βεβαίως παραπέμπει στην ανταλλαγή εδαφών αλλά αυτό η εφημερίδα δεν το ανέφερε). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της KFOR, «η KFOR δεν οριοθετηθεί τα σύνορα και η αντικατάσταση των πινακίδων κατά μήκος της γραμμής των διοικητικών συνόρων έχει τίποτα να κάνει με την οριοθέτηση των συνόρων». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα εργάζονται στο μέγιστο δυνατό για να βρεθεί η αλήθεια για τους ανθρώπους που διέπραξαν τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς και εκείνους που τη διέταξαν. «Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία, στο Βελιγράδι θα έχουν «μεγάλο πονοκέφαλο» αλλά επίσης και στην Πρίστινα, είπε σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Πρίστινα που ήταν αφιερωμένη στην τελική φάση του διαλόγου με το Βελιγράδι. Αναφερόμενος στη διαδικασία κατάργησης της βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας και σχετικά με την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα σχηματιστεί «αποκλειστικά στα πλαίσια του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, και με την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.» «Τίποτα που είναι έξω από τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου δεν θα συμπεριληφθεί στο καταστατικό της Κοινότητας», δήλωσε ο Θάτσι , που κάλεσε την αντιπολίτευση να ενταχθεί στη διαπραγματευτική ομάδα. Η επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων Βίνκα Ραντοσάβλιεβιτς, σε άλλη συνέντευξη είπε ότι τα σχέδιο της Ομάδας θα οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση της Βόρειας κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να στείλει οικονομική ενίσχυση έξι εκατομμυρίων δηναρίων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν σάρωσε το ευρύτερο γύρω από την Αθήνα. Η κυβέρνηση επιπλέον αποφάσισε να συστήσει ένα συντονιστικό όργανο που θα παρακολουθεί την κατάσταση σε καθημερινή βάση. Η αλβανική Κρατική Επιτροπή για τις μειονότητες ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του «Μακεδονικού Συλλόγου» των Τιράνων, «Ίλιντεν» και διόρθωσε στο τμήμα που προορίζεται για τη Βλάχικη μειονότητα, την αναφορά σε Σλάβομακεδονική μειονότητα που από χθες θα είναι « Μακεδονική μειονότητα». Η σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων του πρωθυπουργούς Τσβετάνκα Λάσκοβα, δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός ότι η νύφη της ζήτησε κρατική επιχορήγηση, 
η οποία εγκρίθηκε. Η κ. Λάσκοβα είπε ότι το άκουσε για πρώτη φορά. Το κύριο ζήτημα που απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο , ήταν η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμούς 30% στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα. 
Ο Υπουργός Γεωργίας Λιούπτσο Νικολόβσκι σε συνέντευξη τύπου είπε ότι κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και μιλάει με όλους και αναμένει το Κοσσυφοπέδιο να αποσύρει την εκδοθείσα απόφαση για αύξηση των δασμών.

 ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο στις τροποποιήσεις του Νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων, για τις διατάξεις για απαλλαγή των επενδυτών από υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει με την εξαγορά. 
Το κυβερνών κόμμα ΓΚΕΡΜΠ, που ψήφισε το νόμο, κρίνοντας βάσει δημοσκοπήσεων ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας .Ο Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος να συντάξει και υποβάλλει τροπολογίες στο Νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων «που θα εξαφανίζουν όλες οι αμφιβολίες για άσκηση πίεσης υπέρ του ενός και του άλλου».

 ΣΟΦΙΑ. Η εκπρόσωπος της Τσεχικής «CEZ» δήλωσε , ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αξιολογεί την απόφαση του βουλγαρικής αντιμονοπωλιακής Επιτροπής που απαγόρευσε στην βουλγαρική εταιρεία «Inercom» να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στη Βουλγαρία, ότι έχει προθεσμία 14 ημερών για να κάνει έφεση, και ότι θα αρχίσει προκαταρτικές συνομιλίες με τους δευτερους ενδιαφερόμενους από την Ινδία.

 ΣΟΦΙΑ. Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, ανακάλυψαν την σχολάζουσα περιουσία της βουλγάρικης εκκλησίας και γράφουν ότι από τις 8.000 εκκλησίες σχεδόν 3.500 είναι ενεργές και οι άλλες ρημάζουν, και ότι η φορολογική αξία της περιουσίας της βουλγαρική εκκλησίας είναι 2 δις λέβα και ότι το πατριαρχείο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης με 200.000 εκτάρια. α με ανεπίσημα στοιχεία. 




ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Κροάτης  Ντράγκαν Τσόβιτς διέψευσε τα ρεπορτάζ των μουσουλμανικών μέσων ενημέρωσης για την δήθεν συμφωνία του με  τον Μίλοραντ Ντόντικ, για τη διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το Συμβούλιο Υπουργών ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια στον λαό της Ελλάδας για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και την πρωτεύουσά της. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα πρέσβη στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Σερβικής Δημοκρατίας , το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Σέρπσκα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε τρέχουσες τιμές, ανέρχεται σε 2,42 δισεκατομμύρια BAM και έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 3,1% τοις εκατό.Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός των υπαλλήλων στη Σερβική Δημοκρατία τον Ιούνιο ανερχόταν σε 849 BAM και ήταν υψηλότερος ονομαστικά κατά 0.3% σε σύγκριση με το Μάιο, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο πέρυσι ήταν υψηλότερος ονομαστικά κατά 2,5%. Ο υψηλότερος μέσος καθαρός μισθός ήταν 1, 345 BAM και καταβάλλονταν στον τομέα των Τραπεζών και των ασφαλειών. Ο χαμηλότερος μισθός 559 BAM καταβλήθηκε στον κλάδο της φιλοξενίας. Η βιομηχανική παραγωγή στη Σερβική Δημοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ήταν 5,2% υψηλότερη από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,7%.



ΠΟΝΤΓΚOΡΙΤΣΑ . Ο εκπρόσωπος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, (ΝΟΒΑ) Μάρκο Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είναι ενωμένοι και να υπερασπίζονται την εκκλησία τους την ορθοδοξία και τον Πατριάρχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου