Ιουλίου 24, 2018

Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία

1132. Ο Ρανούλφος της Αλίφε και ο Ροβέρτος της Κάπουα νίκησαν τον Ρογήρο Β' της Σικελίας στη μάχη της Νόκερα. 


1567. Μαρία Στιούαρτ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από το θρόνο της Σκωτίας και κατέφυγε στην Αγγλία.


1687. Οι Βενετοί κατέλαβαν την Πάτρα και το Φρούριο του Ρίο που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι.

1712. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής οι Γάλλοι υπό τον στρατηγό Έκτορα ντε Βιλλάρ νίκησαν τις δυνάμεις Αυστριακών και Ολλανδών που διοικούσε ο Ευγένιος της Σαβοΐας στην Μάχη του Ντενέν. 

1783. Το ενωμένο βασίλειο Κάρτλι-Καχέτι υπό τον βασιλιά Ερεκλέ Β΄, υπέγραψε τη Συνθήκη του Γκεοργκιέβσκ, με την οποία η Γεωργία έγινε ρωσικό προτεκτοράτο. 

1804. Κατά την πρώτη σερβική επανάσταση, οι Γενίτσαροι Κιουτσούκ Αλή, Μουλού Γιουσούφ και Μεχμέτ Φότσιτς με την φρουρά τους κατέφυγαν στο νησί του Δούναβη Αδά Καλέ καταδιωκόμενοι από τον Μιλένκο Στοΐκοβιτς. 

1889. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου υποστήριξαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1908. Στις 11/24 Ιουλίου σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ μετά την εξέγερση των Νέων Τούρκων, με επικεφαλής τους Ισμαήλ Εμβέρ, Μεχμέτ Ταλαάτ και Αχμέτ Τζεμάλ, που εκδηλώθηκε στο Μοναστήρι στις 10/23 Ιουλίου εξέδωσε φιρμάνι για την επαναφορά του καταργημένου συντάγματος του 1876 , και την «οθωμανική ισότητα», την ισοπολιτεία για όλους ανεξάρτητα από γένος και θρησκεία. Με το φιρμάνι παρεχόταν ελευθεροτυπία, σταματούσε το φακέλωμα των πολιτών και προκηρύσσονταν εκλογές. Η αναίμακτη τροπή των πραγμάτων προκάλεσε ενθουσιασμό στους πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. 

1909. Ιδρύθηκε στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η «Φεντερασιόν». 

1910 . Ο Οθωμανικός Στρατός κατέλαβε τη Σκόδρα τερματίζοντας την αλβανική εξέγερση του 1910. 

1911. Ο Χιράμ Μπίνγκαμ ανακάλυχε το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη» των Ίνκας. 

1922 . Η Κοινωνία των Εθνών επικύρωσε τη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη.
1923 . Υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης . 

1924. Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Αλεξάνδρου Παπαναστασίου ορκίστηκε η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη που είχε προσωρινό χαρακτήρα και σε αυτήν πήραν μέρος βουλευτές από όλα τα κόμματα. Εκτός από τον Σοφούλη ορκίστηκαν Ο Γεώργιος Ρούσσος, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ως υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, υπουργός Γεωργίας και προσωρινά Δικαιοσύνης, ο Γεώργιος Μάρης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Θεόδωρος Βελλιανίτης, υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως ο Γεώργιος Κατεχάκης, υπουργός Στρατιωτικών, ο Δημήτριος Νότη Μπότσαρης, υπουργός Συγκοινωνίας, ο Απόστολος Ορφανίδης, υπουργός Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως και ο Αχιλλέας Πρωτοσύγγελος, υπουργός Εννόμου Τάξεως.

 1929. Τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο Μπριάν- Κέλλογκ, για τον εξοστρακισμό του Πολέμου. 

1941.Με την συγκατάθεση της Γαλλίας του Βυσί η Ιαπωνία ανέλαβε την Γαλλική Ινδοκίνα. 


1943. Στην Ρώμη, στις πέντε το απόγευμα σε κλειστή συνεδρία του Μεγάλου Συμβουλίου του Φασισμού με συμμετοχή 29 μελών ζητήθηκε η παραίτηση του Μπενίτο Μουσολίνι και η παράδοση όλων των εξουσιών στον Βασιλιά. Στην ψηφοφορία που έγινε περίπου τα Μεσάνυχτα ,19 ψήφισαν εναντίον του Μουσολίνι οκτώ υπέρ και μια αποχή. Μερικές ώρες αργότερα το φασιστικό Κίνημα τέθηκε εκτός νόμου.
Παράλληλα άρχισε η Επιχείρηση Γόμορρα για την ισοπέδωση του Αμβούργου που βομβαρδιζόταν από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, έπεσαν 9.000 τόνοι εκρηκτικών σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι και καταστράφηκαν 280.000 κτίρια.

1946. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την πρώτη υποβρύχια πυρηνική δοκιμή στο νησί Μπικίνι στο δυτικό Ειρηνικό. 


1953. Ο Γερμανός κομμουνιστής Βάλτερ Ούλμπριχτ εκλέχτηκε ως πρώτος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίο Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας.
Άρχισε η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη στο Στρατοδικείο Αθηνών.


1959. Ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Νικήτα Χρούτσεφ στη Μόσχα συζήτησαν μπροστά στις κάμερες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. 

1967. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ είπε σ' ένα πλήθος πάνω από 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ «Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ». (Vive le Québec libre) εξοργίζοντας την κυβέρνηση του Καναδά. Που τον υποχρέωσε να συντομεύσει την επίσκεψή του . 

1972 . Οι Γιουγκοσλαβικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν 19 Κροάτες από το εξωτερικό που μπει παράνομα στην Γιουγλκολαβία για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς και να ανακηρύξουν την ανεξάρτητη Κροατία.


1974. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υποχρεώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παραδώσει τις μαγνητοταινίες με τις συνομιλίες από το Λευκό Οίκο. για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το αεροπλάνο του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν. 
Ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στις 4:15 π.μ. Στη Βουλγαρία άρχισε η διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος από το Κοζλοντούι. 

1981. Στην κινεζική επαρχία του Σιτσουάν από πλημμύρες εμειναν άστεγοι 1500000 άνθρωποι . 1982. Καταργήθηκε στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας. 

1999. Στο χωριό Στάρο Γκάτσκο, στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί εκτέλεσαν 14 Σέρβους αγρότες, ενώ έκαναν συγκομιδή τους σίτου τους.

 2001. Ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Βουλγαρίας, ορκίστηκε ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και έτσι έγινε 
ο πρώτος μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία που ανέκτησε την εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών. Στη Γιουγκοσλαβία σχηματίστηκε η έκτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ντραγκίσα Πέσιτς από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου. 

2002. Ορκίστηκε Πρόεδρος της Αλβανίας ο Άλφρεντ Μοϊσίου.
2003. Στην Πρίστινα,  από το αεροδρόμιο «Σλάτινα » αποχώρησαν για τη Ρωσία οι τελευταίοι 50 Ρώσοι στρατιώτες , που παρέδωσαν την αεροπορική βάση στους αμερικανούς. Στη  Ροζάγιε, στο Μαυροβούνιο, τα μέλη της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ανέλαβε από τον Στρατό της της Σερβίας και του Μαυροβουνίου  τον έλεγχο του διοικητικού ορίου  με το Κοσσυφοπέδιο στην Κούλα.
2006. Στη Βιέννη ξεκίνησαν οι συνομιλίες για «τελικό καθεστώς» του Κοσσόβου. Οι εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς απαίτησαν ανεξαρτησία, αλλά η σερβική ομάδα υποστήριξε μία ευρύτατη  αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου