Ιουλίου 26, 2018

Επι τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Zόραν Ζάεφ είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το δημοψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών για το νέο όνομα της χώρας και την αλλαγή του Συντάγματος θα διοργανωθεί χωρίς το VMRO-DPMNE και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 30 Ιουλίου . Ο πρωθυπουργός είπε ότι το VMRO-DPMNE πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με το δημοψήφισμα για το εάν θα καλέσει τους πολίτες σε μποϊκοτάζ ή θα τους καλέσει να πάνε και να ψηφίσουν σύμφωνα με την πεποίθησή τους. Ο Ζάεφ είπε ότι νέες συναντήσεις με τους ηγέτες, «δεν χρειάζονται» , και ότι ο Μιτσκόφσκι, μπορεί να του μιλήσει «όποτε θέλει στο τηλέφωνο». Ο Ζάεφ είπε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος πρέπει να είναι ειλικρινές, και απλό. Το δημοψήφισμα θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Ζάεφ και ο Μιτσκόσκι κράτησαν το λόγο τους, και το Κοινοβούλιο με 100 ψήφους υπέρ ενέκρινε την νέα Κρατική Εφορευτική Επιτροπή και τις τροπολογίες για την χρηματοδότηση των Κομμάτων και την υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημέρες πριν τις προσεχείς εκλογές. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η εθνική ομοσπονδία των αγροτών, (NFF), (η «ΠΑΣΕΓΕΣ» των Σκοπιανών), με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου για αύξηση των τελωνειακών δασμών στα αγροτικά προϊόντα έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές ζημίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, και έριξε τις τιμές στις εγχώριες αγορές, λόγω της υπερπροσφοράς, και επανέφερε το πρόβλημα της έλλειψης αγορών για τα προϊόντα των αγροτών. 

ΣΤΡΟΥΜΝΙΤΣΑ. Ο δήμαρχος της πόλης που συνελήφθη για λαθρεμπόριο τσιγάρων καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή, αλλά, προηγουμένων η κατηγορία μετατράπηκε από λαθρεμπορία, σε απόπειρα λαθρεμπορίας. Το Κόμμα βοήθησε το άτακτο παιδί του. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας της έπαρσης της σερβικής σημαίας στον Λευκό Οίκο είναι μια μεγάλη μέρα και μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών , δήλωσε η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς .Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική τίμησε επίσης χθες την εκατονταετηρίδα της ιστορικής έπαρσης της σημαία της Σερβίας στο λευκό οίκο και της διακήρυξης του Προέδρου Ουίλσον για την ημέρα προσευχής για τη Σερβία, για τη διάσπαση του μετώπου της Θεσσαλονίκης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Σερβικής Λίστας και τους είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απτή λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι την οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει στους πολίτες. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, «προειδοποίησε» ότι δεν προς το συμφέρον της Σερβίας η καθυστέρηση διότι , όπως είπε: «Θα χάσουμε τα πάντα σε 20 χρόνια αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση». Ο Επίσκοπος Ράσκας καὶ Πριζρένης Θεοδόσιος δήλωσε ότι οι συχνές δηλώσεις πολιτικών από το Βελιγράδι και την Πρίστινα για εδαφική διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, φοβίζει τον σερβικό πληθυσμό, και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική έξοδο των Σέρβων από το νότιο Κοσσυφοπέδιο και απώλεια της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς αιώνων και αιώνων. Η Αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Εξπρές», Πρίστινα, έγραψε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το πράσινο φως για τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, την οποία συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σεβασμιότατος Πατριάρχης Ειρηναίος έκανε έκκληση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις στη Σερβία, να οργανώσουν τη συλλογή βοήθειας, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, για τον ελληνικό λαό που πλήγηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές αυτές τις μέρες. Ο Πατριάρχης απάντησε στις επικρίσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για τις δηλώσεις του στην Ποντγκόριτσα και είπε ότι επιμένει στους χαρακτηρισμούς του και δεν θα ανακαλέσει ούτε μια λέξη για όσα δήλωσε σχετικά με τη θέση του σερβικού λαού και της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

 ΑΘΗΝΑ. Ο πρεσβευτής της Σερβίας στη Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς ανακοίνωσε ότι οι δύο Σέρβοι πολίτες που βρέθηκαν στο Μάτι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, είναι καλά και μόνο το αυτοκίνητο τους καταστράφηκε από τη πυρκαγιά. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και Πρόεδρος της Βουλής Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που ζήτησαν με τις υπογραφές τους 3 εκ Ρουμάνοι, για να αλλάξει ο προσδιορισμός της Οικογένειας., Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πέρυσι το αίτημα της πρωτοβουλίας Πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει σήμερα προβλέπει ότι η οικογένεια βασίζεται στην ελεύθερη συμφωνία γάμου μεταξύ των συζύγων. Η νέα διατύπωση εάν εγκριθεί θα αναφέρει ότι , «η οικογένεια βασίζεται στο γάμο που ελεύθερα συμφωνείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας». Ο Ντραγκνέα είπε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να οργανωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, και «δεν χρειάζεται να προγραμματιστεί για την Κυριακή και δεν χρειάζεται να είναι μόνο μία ημέρα». 
Ο Ντραγκνέα συνέδεσε το δημοψήφισμα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης, ώστε «κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα να ζήσει με τον τρόπο που αισθάνεται, χωρίς να ενοχλείτε από τους άλλους». 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του δικηγόρο της Νέας Υόρκης κ. Άντριαν Τσούκερμαν ως Πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρουμανία. Ο κ. Τσούκερμαν που προέρχεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα της Ρουμανίας μετανάστευσες στις ΗΠΑ με τους γονείς του σε ηλικία 10 ετών και ομιλεί άριστα τη ρουμανική γλώσσα. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς συναντήθηκε με την ομάδα συμβούλων του Πρόεδρου Τραμπ και με Γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο και τόνισε ότι η Σέρπσκα είναι δεσμευμένη στην ειρήνη, στην περιφερειακή συνεργασία , στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και για στη βελτίωση των σχέσεων με όλους όσους το θέλουν και οι οποίοι βλέπουν την κυβέρνηση της Σέρπσκα ως ισότιμο εταίρο. 
Η Πρωθυπουργός της Σέρβικης Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση της επιθυμεί τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι θέλει να συγκλίνουν οι θέσεις των δυο πλευρών στα μεγαλύτερα προβλήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέκτιτς ανακάλεσε όσα είπε πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό για την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας που εμπλέκεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο Υπουργός Εσωτερικών, της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς, δήλωσε ότι «ο κλόουν του Σεράγεβο, Ντράγκαν Μέκτιτς, απαρνείται τον εαυτό του, όπως έχει κάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν, και ξεχνά τι έλεγε με έμφαση μόλις χθες και προχθές». Η βουλευτής Ντουσάνκα Μάικιτς, δήλωσε ότι εξεπλάγη με την πληροφορία ότι Άραβες σπόνσορες χρηματοδοτούν τις αθλητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες των μελών της SIPA και τόνισε ότι ο Μέτκιτς ότι το SDS μαζεύουν έτσι λεφτά για τις εκλογές. Ο αντιπρόεδρος των SNSD Νικόλα Σπίριτς, δήλωσε ότι ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι η ντροπή των θεσμών και ότι η συνέντευξη Τύπου που κάλεσε για τη μεταναστευτική κρίση, απεκάλυψε ότι τα θεσμικά όργανα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν χειρίζονται την κρίση αλλά άλλοι. Ο Υπουργός Ασφαλείας Ντράγκαν Μέτκιτς ανακοίνωσε πάντως χθες ότι θα υποβάλει πρόταση προς το Κοινοβούλιο για να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να τους επιτραπεί να βοηθήσουν την αστυνομία και τους συνοριακούς φρουρούς στο κλείσιμο των συνόρων για τις παράνομες διελεύσεις των μεταναστών. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μποσάνσκι Πέτροβατς απέρριψε το σχέδιο του πρωθυπουργού του καντονιού Ούνα-Σάβα για καταυλισμό προσφύγων στο Δήμο. Περίπου 50 σύμβουλοι και Δήμαρχοι κάνουν σήμερα ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Σεράγεβο σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική κρίση στη χώρα.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ως ηγέτης του SDA κατήγγειλε, «τη σιωπή της πολιτικής, πνευματικής και θρησκευτικής ελίτ των Σέρβων στη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», που, «σιωπούν για τις επαίσχυντες και απάνθρωπες ύβρεις του Πρόεδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ εις βάρος των Βόσνιων θυμάτων στη Σρεμπρένιτσα». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστήριου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζλάτκο Κνέζεβιτς δήλωσε ότι η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αντιμετωπίσει σύντομα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους πρώην ιδιοκτήτες των στρατιωτικών διαμερισμάτων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε 88,078 αιτήσεις αποδήμων που επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου με επιστολές. 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία θα ζητήσει προσφορές για αγορά μαχητικών αεροσκαφών από 7 χώρες. Το υπουργείο Αμύνης δημοσίευσε την προκήρυξη για την προμήθεια 16 νέων ή μεταχειρισμένων και εκσυγχρονισμένων μαχητικών, αξίας 920 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι θα ζητηθούν προσφορές από τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία. 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Κοινοβουλίου προκήρυξε μια θέση δικαστή για το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την καθαίρεση του κ. Φάτος Λούλο από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, που διαπίστωσε ψευδές ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του δικαστή. 
Τα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών από τα πυρκαγιές στην Αθήνα είναι και ένας Αλβανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου