Ιουλίου 22, 2018

Η 22α Ιουλίου στην Ιστορία

838 . Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ηττήθηκε από το στρατό του Χαλιφάτου των Αββασιδών στη μάχη στη μικρασιατική πεδιάδα του Δαζιμώνος. Η ήττα αυτή άνοιξε το δρόμο για την άλωση του Αμορίου λίγες εβδομάδες αργότερα. 

1099 .Ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν έγινε ο πρώτος ηγεμόνας του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Στυροφόρους, αλλά αρνήθηκε το στέμμα και υιοθέτησε τον τίτλο του προστάτη του Παναγίου Τάφου. (Advocatus sancti sepulchri). 

1209.Στο πλαίσιο της Σταυροφορίας που κηρύχτηκε από την Καθολική Εκκλησία ενάντια στην αίρεση των «Καθαρών», οι Σταυροφόροι του Σιμόν ντε Μονφόρ. κατέλαβαν την πόλη Μπεζιέ, στη νότια Γαλλία, που ήταν προπύργιο «καθαρών» και σκότωσαν το σύνολο του πληθυσμού. (20000).


1227. Ο Βάλντεμαρ Β΄ ο Νικητής. της Δανίας, ηττήθηκε στην μάχη του Μπόρνχοβεν Από τον Αδόλφος Δ΄ του Σάουμπουργκ- Χόλσταϊν και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Χολστάιν και όλες τις περιοχές που είχε κερδίσει στην βόρεια Γερμανία, Ο ίδιος ο Βάλντεμαρ κινδύνεψε να σκοτωθεί αλλά σώθηκε από έναν ιππότη. 

1296. Ο ενετικός στόλος εμφανίστηκε πριν στην Κωνσταντινούπολη και κατέστρεψαν τα σπίτια των Γενουατών στο Πέραν.


 1298. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α νίκησε τους επαναστάτες του Γουίλιαμ Γουάλας στην μάχη του Φόλκερκ. 

1378. Η κυβέρνηση της πόλης της Φλωρεντίας ανατράπηκε από την εξέγερση των Τσόμπι (εργατών εριουργίας) που συμμάχησαν με τους φτωχούς και τα κατώτερα στρώματα της πόλης καταγγέλλοντα την ανεργία, τη έλλειψη τροφίμων και τη στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η «επανάσταση» κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβρη.


1456. Τη νύχτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου 
οι Σταυροφόροι υπό τον 70χρονο φραγκισκανό μοναχό Ιωάννη Καπιστράνο καθοδηγούμαι από τον μοναχό βγήκαν από τις ρωγμές του Τείχους του φρουρίου του Βελιγραδίου και επιτέθηκαν στο στρατόπεδο του Σουλτάνου Μωάμεθ Β. 
Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν και ο Ουνιάδης εξήλθε και αυτός και επιτέθηκε προς τις θέσεις του πυροβολικού των Τούρκων τα οποία κατέλαβε. Η τουρκική αντεπίθεση οδήγησε σε μια μεγάλη μάχη μπροστά στα τείχη, και οι υπερασπιστές του Βελιγραδίου γύρισαν μέσα στο κάστρο. Το ίδο βράδι ο Μωάμεθ διέταξε τη λύση της πολιορκίας και την επιστροφή την Κωνσταντινούπολη. Ο Ιωάννης Καπιστράνο που πέθανε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους στο Ίλοκ, από βουβωνική πανώλ,η αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.

 1515. Στο Πρώτο Συνέδριο της Βιέννης, έγινε διπλός γάμος ανάμεσα στον μοναχογιό του βασιλιά της Ουγγαρίας Βλάντισλάβ Β, Λουδοβίκου με τη Μαρία της Αυστρίας, ενώ ο αδελφός της Μαρίας, αρχιδούκας Φερδινάνδος, παντρεύτηκε την κόρη Βλάντισλάβ , Άννα. 

1739. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1735-39), οι Αυστριακοί με εντολές του Καρόλου ΣΤ, επιτέθηκαν στους Τούρκους στην Γκόρτσα έξω από το Βελιγράδι. Στη πραγματικότητα επιτέθηκαν δυο Συντάγματα Ιππικού που δεν περίμεναν το πεζικό. Το Αυστριακό Ιππικό , είχε 2150 νεκρούς, και υποχώρησε στο Βελιγράδι.




1790 . Ο βασιλιάς της Γαλλίας επικύρωσε τον νόμο που καθιστούσε τους ιερείς υπαλλήλους του Κράτους και εθνικοποιούσε την περιουσία της Εκκλησίας. Ο νόμαος καταδικάστηκε από τον Πάπα στις 10 Μαρτίου 1791 και καταργήθηκε με το κονκορδάτο του 1801

1805. Κοντά στο ακρωτήριο Φινίστερε στην Βόρεια Ισπανία ο Βρετανικός στόλος επιτέθηκε στον Ισπανογαλλικό που διοικούσε ο Βιλνέβ. Μετα από 11 ωρες οι στόλοι απαγκιστρώθηκαν. Οι ισπανογάλλοι ειχαν 476 νεκρούς και τραυματίες και οι Άγγλοι 378. 








1807. Το Δουκάτο της Βαρσοβίας, που δημιουργήθηκε με  την ειρήνη του Τίλσιτ απέκτησε  Σύνταγμα και παραχωρήθηκε στον  βασιλιά της Σαξωνίας Φρειδερίκο Αύγουστο, σε μια  προσωπική Ένωση.

1808. Κατά τον πόλεμο στην Ιβηρική στη μάχη της Μπαϊλέν, ο γάλλος στρατηγός Ντυπόν ντε λ΄ Ετάν παραδόθηκε στους Ισπανούς. Η ήττα στην Μπαϊλέν, ανάγκασε τον Ιωσήφ Βοναπάρτη, ν΄ αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Έβρο, εγκαταλείποντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ισπανίας. 

1812. Κατά τη διάρκεια Πολέμου, της Ιβηρικής Χερσονήσου ο Δούκας του Ουέλινγκτον νίκησε γαλλικά στρατεύματα στο μάχη της Σαλαμάνκα. 

1937. Η Γερουσία των Η.Π.Α. απέρριψε την πρόταση του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την αύξηση του αριθμού των Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.



1940. Αποφασίστηκε από τα Σοβιετικές Αρχές η εθνικοποίηση της γης, της μεγάλης βιομηχανίας, των  τραπεζών  και του Εμπορίου στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.




1941.Στη Σλοβενία, ξεκίνησε μια εξέγερση εναντίον των Γερμανών που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές
 1943. Μεγάλη διαδήλωση στην κατεχόμενη Αθήνα εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία τον έλεγχο ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας ως τον Αξιό. 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. 500 συλλήψεις. Στη Σικελία οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν το Παλέρμο. 

1944. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς. Στο Λούμπλιν της Πολωνίας που απελευθερώθηκε από τον κόκκινο στρατό δημοσιεύθηκε το μανιφέστο της ελεγχόμενης από τους Κομμουνιστές Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελεύθερωσης , γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία.
1946.Σε απάντηση των γεγονότων του «Μαύρου Σάββατου» , η εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση Ιργκούν ανατίναξε το ξενοδοχείο «King David Hotel» στο οποίο στεγαζόταν η βρετανική Αρμοστεία. Τουλάχιστον 91 νεκροί. 

 1950. Ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου επέτρεψε από την εξορία. Ξεσπούν διαδηλώσεις εναντίον του.

 1954. Το Λάος έγινε ανεξάρτητο. 

1964. Αιματηρές συγκρούσεις εργατών χωροφυλακής στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια απεργίας στην κλωστοϋφαντουργία Καρέλα. 

1967 .Οι Μπήτλς ήρθαν στην Αθήνα για σύντομες διακοπές και για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς εξοχικών κατοικιών σε νησί του Αιγαίου. 

1970. Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιούσε την πτήση Βηρυτός-Αθήνα, από έξι Παλαιστίνιους που ζητούσαν την απελευθέρωση εφτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παρέμεινε για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Τελικά οι αεροπειρατές ελευθέρωσαν τους 55 ομήρους με τη διαβεβαίωση ότι οι εφτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον. 

1974 .Στην Κύπρο, ο Νίκος Σαμψών, κήρυξε την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ. αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάσανε.

 1980. Ο Στέλιος Μυγιάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. 



1981. Ο  Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάστηκε από δικαστηριο της Ρώμης σε ισόβια για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β 'στις 13 Μαΐου. Μετά από 20 χρόνια, απελευθερώθηκε, τον Ιούνιο του 2000 και απελάθηκε στην Τουρκία.
1983. Άρση του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία. 

1987. Πρωτοφανής καύσωνας στην Ελλάδα . Η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα). 





1991. Η συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας εξέδωσε διαταγή για τον αφοπλισμό και την αποστράτευση όλων των παράνομων ένοπλων σχηματισμών στην Κροατία. 


1992 .Στην Κολομβία ο Πάμπλο Εσκομπάρ δραπέτευσε από τη φυλακή.
2003.Οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν Ουντάϊ και Χουσεΐν σκοτώθηκαν σε μαχη με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Μοσούλη. 

2009. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη ηλίου του εικοστού πρώτου αιώνα. Η μέγιστη ήταν 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Ασίας. 

2011 . Στη Νορβηγία 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η πρώτη ήταν έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη η σφαγή των μελλοντικών διεθνιστών στην κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

 2016. Στο Κουβέιτ, η θερμοκρασία έφθασε του 54 βαθμούς Κελσίου, υπό σκιά. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Γη.Στο Ιράκ,στη Βασόρα το θερμόμετρο έγραψε 53,9 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου