Ιουλίου 19, 2018

Η 19η Ιουλίου στην Ιστορία

711. Κατά την μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Άραβες και Βέρβεροι του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νίκησαν τους Βησιγότθους στη μάχη της Ρίο Γουαδαλέτε στην Ισπανία. 

998 . Στη μάχη της Απάμειας, μεταξύ των Βυζαντινών με το Χαλιφάτο των Φατιμιδών, ενώ νικούσαν Βυζαντινοί ενώ, ένας αξιωματικός των Φατιμίδων κατάφερε να σκοτώσει τον Δούκα της Αντιοχείας Δαμιανό Δαλασσηνό , οπότε ο βυζαντινός στρατός κατέρρευσε . Από τους δύο γιους του, που πολεμούσαν μαζί του ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Κάιρο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια.

1270. Οι Μογγόλοι εκτέλεσαν τον Ρομάν Ολέγκοβιτς που τον αγιοποίησε αργότερα η ρωσική εκκλησία ως μάρτυρα της Πίστεως. 1525,Οι Καθολικοί ηγεμόνες στη βόρεια Γερμανία δημιούργησαν τη Λίγκα του Ντεσσάου για να αντιταχθούν στις ταραχές και τη διάδοση του δόγματος του Μάρτιν Λούθερ. 

1650. Ο Χάτμανος Μπογκντάν Χμελνίτσκι ως αρχηγός των Ζαποροζιανών Κοζάκων, και της Ουκρανίας, υπέγραψε συνθήκη με τον τούρκο πρέσβης Οσμάν-αγά Τσιγκίριν.
1696 . Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1686-1700 παραδόθηκε στον Μεγάλο Πέτρο η τουρκική φρουρά του Αζόφ. 

1702 .Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου στη μάχη του Κλίσοβ 19 ο αριθμητικά ανώτερος πολωνο-σαξονικός στρατός του Αυγούστου Β΄ του Δυνατού, νικήθηκε από τον μισό σε μέγεθος σουηδικό στρατό υπό τη διοίκηση του βασιλιά Καρόλου ΙΒ΄ της Σουηδίας. 

 1747 .Κατά τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής τα γαλλικά στρατεύματα του Λουδοβίκου 15ου επιτέθηκαν στις δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας στο οροπέδιο της Ασσιέτα. Μετά από πέντε ώρες οι Γάλλοι υπέστησαν βαριές απώλειες. και υποχώρησαν.

 1780. Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο κλέφτης του Ταϋγέτου τον Παναγιώταρος (Βενετζιανάκης) αφού πολιορκήθηκαν από τους Οθωμανούς καπουδάν πασά Χασάν Τσεζάερλης, και του δραγουμάνου του στόλου Μαυρογένη στον Πύργο της Καστανίτσας, σκοτώθηκαν κατά την έξοδο. 

1790. Ο ρωσικός στόλος νίκησε τον τουρκικό στη ναυμαχία των στενών του Κερτς.

 1799 .Ο αυτοκράτορας Παύλος ενέκρινε την ίδρυση της ρωσο-αμερικανικής εταιρείας για την ανάπτυξη της Αλάσκας. 

1821. Ο Γεώργιος Δ΄ στέφτηκε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. 

1870 .Ο Ναπολέοντας Γ 'κήρυξε τον πόλεμο στην Πρωσία. 

1877 .Kατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1877-1878 εληξε η πρώτη μάχη στο πέρασμα της Σίπκα.

 1916. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο της μάχης του Σομμ. Βρετανοί και Αυστραλοί επιτέθηκαν στα γερμανικά χαρακώματα του Φρομέλ.

 1923. Κάτω από την πίεση του στρατού, του VMRO και της κυβέρνησης διαλύθηκε το Συνταγματικό Μπλοκ των αντιπολιτευόμενων.

 1930. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέλασε τους ηγέτες του φινλανδικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση.

 1936. Στην Ισπανία άρχισε η πολιορκία της Χιχόν και του Οβιέδο. Η Ντολόρες Ιμπάρρουρι σε ραδιοφωνική της ομιλία , για πρώτη φορά εριξε το σύνθημα ( «Δεν θα περάσουν»!) « Non pasaran!». 

1937.Στο Βελιγράδι έγιναν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την υποβολή στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση του κονκορδάτου μεταξύ του Βατικανού και του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, που ειχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 1935, αλλά λόγω της αντίστασης της κοινής γνώμης δεν είχε επικηρωθεί. 

1943. Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τον Μουσολίνι η Ρώμη βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά από700 Συμμαχικά αεροπλάνα τους. Ο αριθμός των νεκρών ήταν 617. Καταστράφηκε η Βασιλική του Σαν Λορέντζο. 

1949 . Το Λάος απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία. 


1956. Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, της Αιγύπτου Γκόμελ Αμπντέλ Νάσερ και ο Νεχρού της Ινδίας υπέγραψαν την κοινή δήλωση του Μπριόνι που σηματοδότησε την αρχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. 

1961. Εκδηλώθηκε η κρίση Μπιζέρτα καθώς οι Τυνήσιοι απέκλεισαν την γαλλική στρατιωτική βάση. Μετά από τέσσερις μέρες μαχών μέσα και γύρω από την Μπιζέρτα οι Γάλλοι κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη και η διαφορά μεταξύ της Τυνησίας και της Γαλλίας έληξε κάτω από τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

1965 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς συνεχίστηκαν οι αποστασίες . Αποτάχθηκαν ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. 4 αξιωματικοί και προφυλακίστηκαν ο Αριστείδης Μπουλούκος, και ο Ιωάννης Θεοδοσίου. Στη Ρουμάνια άρχισε το ένατο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας στο οποίο ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. 

1966 .Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Βόρεια Κορέα νίκησε πανηγυρικά την Ιταλία. Για πρώτη φορά μια ασιατική Εθνική φτάσει στα προημιτελικά. 

1969 .Η Ιντίρα Γκάντι διέταξε την εθνικοποίηση των 14 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ινδία. 

1974. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πήγε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την παρέμβαση της Τουρκίας για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία .Ο Φρανσίσκο Φράνκο λόγω ασθένειας παρέδωσε προσωρινά την εξουσία στον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, ο οποίος το 1975, μετά το θάνατο του Φράνκο, έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.

 1979. Μετά την πτώση του Σομόζα στη Νικαράγουας, οι Σαντινίστας ανέλαβαντην εξουσία. 

1980. Άρχισαν στην στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 45 χώρεα ακολουθησαν το μποϊκοτάζ των αμερικανών. 

1989. Η Κοινοπραξία Μητσοτάκη-Φλωράκη-Κύρκου αποφάσισε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη σε Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το «σκάνδαλο» των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης. Η Πολωνική Βουλή εξέλεξε τον Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι ως Προέδρο της Πολωνίας. 

1994 . Η Εθνική Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε το σχέδιο της Ομάδας Επαφής για εδαφικές οριοθέτησεις στη Βοσνία. 

1996.Μετα από την απαίτηση της Διεθνούς Κοινότητας ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματα.

 2002. Συνελήφθη ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου