Ιουλίου 28, 2018

Η 28η Ιουλίου στην Ιστορία

450. Μετά το θάνατο του Θεοδόσιου Β, η αδελφή του Πουλχερία, επέλεξε ως σύζυγο τον 58χρονο Φλάβιο Μαρκιανό από τη Θράκη, και τον ανέβασε στον θρόνο. Υπήρξε ο πρώτος που στέφτηκε Αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, στις 28 Ιουλίου 450.

 754. Ο Πάπας Στέφανος Β΄ που ταξίδευσε στο Παρίσι έχρισε στην Βασιλική του Σαιν–Ντενί τον βασιλιά των Φράγκων Πιπίνο τον Βραχύ ως πατρίκιο των Ρωμαίων, ενώ σύμφωνα με τον Σαλικό νόμο έχρισε σαν διαδόχους, τους γιους του, Κάρολο και Καρλομάνο. 

1330. Ο βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος Ούρος Γ΄, γνωστός ως Στέφαν Ντέτσανι, στη μάχη της Βέλμπαζντ, (το σημερινό στο δυτικό άκρο της Βουλγαρίας κοντά στα σημερινά σύνορα με τη Σερβία), συνέτριψε του βουλγάρους του Μιχαήλ-Ασέν Γ΄ Σισμάν , με τους οποίους πολεμούσαν και οι Βλάχοι του Βασάραβα Α. Στην μάχη συμμετείχε και ισχυρό στρατιωτικό σώμα υπό την ηγεσία του διαδόχου και μελλοντικού βασιλιά των Σέρβων Στέφανου-Ούρου Δ΄ Δουσάν. Μιχαήλ-Ασέν Γ΄ Σισμάν τραυματίστηκε στη μάχη, αιχμαλωτίστηκε και πέθανε 4 ημέρες αργότερα. 

1364 .Ο στρατός της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας υπό τον Γκαλεόττο Μαλατέστα νίκησε τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα. 

1420.Ο Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου στέφτηκε βασιλιάς της Βοημίας στην Πράγα. 

1480. Ο τουρκικός στόλος που κατευθυνόταν προς το Πρίντεζι, αλλά παρασύρθηκε π νότια από ένα ισχυρό βόρειο άνεμο, αποβίβασε στο Οτράντο που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Αραγωνίας 16000 άνδρες υπό τον Αχμέτ Πασά κα άρχισαν την πολιορκία του Κάστρου που υπεράσπιζαν 2000 στρατιώτες. 

1540 .Αποκεφαλίστηκε στο Λονδίνο ο Καγκελάριος του Ερρίκου Η της Αγγλίας Τόμας Κρόμγουελ που κατασκίστηκε για εσχάτη προδοσία. Την ίδια μέρα, ο Ερρίκος παντρεύεται την πέμπτη του σύζυγο, Αικατερίνη Χάουαρντ. 

1737. Κατά τον Πόλεμο του 1735-1739, οι Αυστριακοί κατέλαβαν την Νίς .

1742. Υπογράφηκε  η Συνθήκη του Βερολίνου μεταξύ της Πρωσίας και της Αυστρίας με την οποία τελείωσε ο Πρώτος Πόλεμος Σιλεσίας.

 1794. Στο Παρίσι οδηγήθηκαν στη λαιμητόμο και εκτελέστηκαν ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ , Ζωρζ Κουτόν και άλλοι 19 υποστηρικτές τους. 

 1809.Στην Ιβηρική Χερσόνησο, στη μάχη της Ταλαβέρα ο στρατός του Άρθουρ Ουέλσλι από βρετανούς πορτογάλους και ισπανούς νίκησε τις γαλλικές δυνάμεις του Ιωσήφ Βοναπάρτη. 

1821. Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ανακήρυξε για λογαριασμό των τραπεζιτών του Λονδίνου την «ανεξαρτησία» των αποίκων του Περού από την Ισπανία. 

1822 . Τη νύχτα της 27ης/28ης Ιουλίου, (8/9η Αυγούστου) ο Δράμαλης προσπάθησε να περάσει με το υπόλοιπο του Στρατού του από τη χαράδρα στο Μπερμπάτι για να βγει στην οδό του Αγιονορίου και από εκεί, μέσω της Κλένιας, να φτάσει στην Κόρινθο. Οι Τούρκοι για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό επιτέθηκαν εναντίον του σώματος του Νικηταρά στον Άγιο Βασίλειο, που υποχώρησαν προς το Στεφάνι, όπου αντιστάθηκαν αποτελεσματικά. Τελικά 
οι Τούρκοι, αφού εχασαν περίπου 1000 άνδρες υποχώρησαν. Ωστόσο μεγάλος αριθμός τούρκων, μαζί με τον Δράμαλη, πέρασε στην Κόρινθο. Ο Δράμαλης πέθανε εκεί στα τέλη Οκτωβρίου από τύφο.

 1830 . Κατά τη διάρκεια της Ιουλιανής Επανάστασης ο λαός κατέλαβε το Δημαρχείο των Παρισίων .(Hotel de Ville).

 1835. Στην επέτειο της επανάστασης Ιούλιου έγινε απόπειρα δολοφονίας τους Λουδοβίκου Φίλιππου.

 1913. Στις 28 Ιουλίου/ 10 Αύγουστου υπογράφηκε στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας, αφενός, και της Βουλγαρίας, η Συνθήκης του Βουκουρεστίου με την οποία έληξε ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος.

 1914 . Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία.

 1916.Στην Αγγλία απαγορεύτηκε η εισαγωγή οπίου και κοκαΐνης.

1920. Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος, υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών. 

1926. Οικονομική κρίση στο Βέλγιο. Υποτιμήθηκε το Φράγκο, και ο Βασιλιάς Αλβέρτος έδωσε στην κυβέρνηση έκτακτες εξουσίες για 6 μήνες. 

1937. Κατά τον Δευτερο Σινο-ιαπωνικού πολέμου οι Ιάπωνες κατέλαβαν το Πεκίνο. 

1942. Ο Στάλιν ως Λαϊκός Κομισάριος της άμυνας της ΕΣΣΔ υπέγραψε το Ουκάζιο 227, δυνάμει του οποίου οποιαδήποτε υποχώρηση από την θέση μάχης ετιμωρείτο δια τυφεκισμού. 

1943. Η ΡΑΦ συνεχίζοντας την επιχείρηση Γόμορρα σκότωσε 42.000 Γερμανούς στο Αμβούργο. 

1947. Στη Ρουμανία οι Κομμουνιστές διέλυσαν το εθνικό αγροτικό κόμμα. 

1951. Στη Γενεύη, υπογράφηκε η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων. 

1964 . Ο Μάο Τσε Τουνγκ απέρριψε την πρόσκληση του Χρούστσεφ για να συμμετάσχει στη διεθνή συνδιάσκεψη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. 

1965 .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διέταξε την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Νότιο Βιετνάμ από 75.000 σε 125.000,Στην Αθήνα προφυλακίστηκαν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπου, πρώην υπαρχηγός της Κ.Υ.Π. μαζί με τους Θεοφάνη Τόμπρα, και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο .

 1967.Στη Δυτική Γερμανία ψηφίστηκε ο νόμος για τα πολιτικά κόμματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων. 

1976 .Στην Κίνα σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ κατέστρεψε εντελώς την κινεζική πόλη Τανγκσάν. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 242.000 άνθρωποι. 

1998. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.

 2005 .Ο «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοίνωσε τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της Βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου