Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την «διευρυμένη» συνάντηση της «εθνικής» ηγεσίας στο Κλαμπ των βουλευτών, στην οποία είχε καλέσει και την «κουτσή Μαρία», (11 κοινοβουλευτικά κόμματα), για να συζητηθεί το «δημοψήφισμα», συγκάλεσε για σήμερα στις 12, νέα, σε περιορισμένη σύνθεση.
Ο κ. Μιτσκόσκι του VMRO-DPMNE, προσήλθε χθες για να δηλώσει ότι αποχωρεί και ότι δεν αποδέχεται, την «περίεργη» σύνθεση που επέβαλε ο Ζάεφ, και ζήτησε να εφαρμοστεί η σύνθεση 2+2, που είχαν επιβάλει οι «μεσολαβητές» από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην διαδικασία «της οδού Πρίζνο».
Ο Μιτσκόσκι ζήτησε να παρίστανται το μεγαλύτερο κόμμα μεταξύ των «Μακεδόνων» και το μεγαλύτερο μεταξύ των Αλβανών στην εξουσία, και τα μεγαλύτερα κόμματα μεταξύ των «Μακεδόνων» και των Αλβανών από την αντιπολίτευση.
Ο Ζάεφ πάντως, ανακοίνωσε ότι ο λαός δεν θα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την συμφωνία της Μικρής Πρέσπας, διότι το λεγόμενο «δημοψήφισμα» δεν θα είναι «νομικά δεσμευτικό», δηλαδή θα είναι δημοσκόπηση με Κάλπη, και Εφορευτική Επιτροπή.
«Το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικό αλλά η βούληση των πολιτών θα είναι δεσμευτική για όλους τους πολιτικούς φορείς», είπε ο Ζάεφ, που ανακοίνωσε το ερώτημα που θα τεθεί στη δημοσκόπηση και το οποίο θα ρωτάει (περίπου): «Θέλετε να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας για τη διαφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας για την ονομασία».
Ο Ζάεφ είπε ότι ο Μιτσκόσκι που έφυγε είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος και απαντώντας στο αίτημα του VMRO-DPMNE για την αμνήστευση των αδικημάτων που διεπράχθησαν κατά την επίθεση στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017 είπε ότι ούτε αυτός ούτε ο Μιτσκόσκι έχουν το δικαίωμα να δώσουν Αμνηστία και ότι «οι νόμοι θα πρέπει να ισχύουν για όλους».
Ο Αλί Αχμέτι, από το «DUI» δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να συγκλίνουν στην επίτευξη των στόχων που είναι δημόσια γνωστοί και για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο Αχμέτι, πρόσθεσε πως η πΓΔΜ έχει καμία άλλη εναλλακτική λύση από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που θα εξασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και οικονομική ευημερία. Ο Αλί Αχμέτι, είπε ακόμα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν λύση για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου