Ιουλίου 12, 2018

Η 13η Ιουλίου στην Ιστορία

982. Ο αυτοκράτορας Όθωνας Β αντιμετώπισε τους Σαρακηνούς της Σικελίας στην μάχη του Στύλου, στο ακρωτήριο Κολώνα στον Κρότωνα της Καλαβρίας. Οι Σαρακηνοί νίκησαν, αλλά με μεγάλες απώλειες. Ο Όθωνας έχασε 4000 άνδρες, αλλά στην μάχη σκοτώθηκε ο Εμίρης του Εμιράτου της Σικελίας. Οι Σαρακηνοί εγκατέλειψαν την Καλαβρία μετά την μάχη και υποχώρησαν στη Σικελία. 

1260. Το Λιβονικό Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών, υπέστη συντριπτική ήττα στη μάχη της λίμνης Ντούρμπε κατά του Στρατού του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας που τον αποτελούσαν Πρώσσοι, Δανοί και Σουηδοί. Από τους 200 Ιππότες σκοτώθηκαν οι 150. Για τους 4000 «ανώνυμους» που πολέμησαν μαζί τους, οι διασωθέντες Ιππότες δεν έγραψαν πόσοι σκοτώθηκαν .Η μάχη της λίμνης Ντούρμπε εδωσε το εναυσμα για την δευτερη εξέγερση των Πρώσσων κατά τον καθολικών Σταυροφόρων .(1261-1272).


1524. Ο Θωμάς Μύντσερ έκανε το διάσημο « κήρυγμα μπροστά στους πρίγκηπες», στο Κάστρο του Άλστεντ, , ενώπιον του εκλέκτορα της Σαξονίας Γιόχαν και του γιου του Φρειδερίκου , και κατήγγειλε την κοινωνική αδικία και ζήτησε την εισαγωγή της Μεταρρύθμισης, αλλιώς οι πρίγκιπες θα αντιμετώπιζαν την οργή του Θεού». 

1558 .Τα στρατεύματα του Φίλιππου Β ' της Ισπανίας με επικεφαλής τον, κόμη του Έγκμοντ, Λάμοραλ, νίκησαν στη μάχη του Γκραβελίν τις γαλλικές δυνάμεις του Ερρίκου Β. 


1633. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο μετά την ήττα των Αυτοκρατορικών στη μάχη του Ολντενντορφ, παραδόθηκε στις 3/13 Ιουλίου στον Δούκας του Μπρούνσβικ-Λύνεμπουργκ που την πολιορκούσε από τον Μάρτιο η πόλη του Χαμελίν. 

1793. Η Σαρλότ Κορντέ σκότωσε τον Ζαν Πολ Μαρά. 

1794. Οι Δημοκρατικοί Γάλλοι νίκησαν τις δυνάμεις της Πρωσίας και της Αυστρίας στα Βόσγια όρη. 

1839. Άρχισε η νομισματική μεταρρύθμιση στη Ρωσία, από τον Υπουργό Οικονομικών Κόμη Κανκρίνιν με την έκδοση νέου ασημένιου ρουβλίου και την υποτίμηση των χαρτονομισμάτων. 

1841.Στο Λονδίνο υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για το καθεστώς των Δαρδανελίων, που αντικατέστησε την ρωσοτουρκική συνθήκη του Χούνκιαρ – Ισκελέζι. Με τη Συνθήκη που προέβλεπε την απαγόρευση διέλευσης των πολεμικών πλοίων όλων των κρατών από τα Στενά , οι πέντε Ευρωπαϊκές Δυνάμεις εγγυόντουσαν την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ της Ρωσικής Αυλής και των άλλων δυνάμεων οδήγησαν στον Κριμαϊκό πόλεμο το 1853. 

1870. Ο Οττο φον Μπίσμαρκ διέρρευσε στον Τύπο το αλλοιωμένο πρακτικό μιας συζήτησης ανάμεσα στον βασιλιά Γουλιέλμο και το γάλλο πρεσβευτή, σχετικά με τον ισπανικό θρόνο που προσφέρθηκε στο Γερμανό πρίγκιπα Χοεντζόλλερν-Ζιμαρίνγκεν. Η διαρροή έμεινε γνωστή ως «τηλεγράφημα της Εμς», και οδήγησε έξι ημέρες μετά στον Γαλλο πρωσικό πόλεμο. 

1878. Έληξε το Συνέδριο του Βερολίνου που ρύθμισε τη κατάσταση στα Βαλκάνια και στην Αρμενία μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878. 

1881. Στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ ανέλαβε προσωπικά την πρωθυπουργία. 

1882. Λειτούργησε η τηλεφωνική σύνδεση Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

 1887 . Στο Βελιγράδι άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις για το προσωρινό Παρατηρητήριο.

 1913 . Ο ελληνικός στρατός διέσπασε τη βουλγαρική αμυντική γραμμή στον τομέα Βίντρεν, και οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ταυτόχρονα δύο ελληνικές μεραρχίες ενεργούσαν κατά του τομέα Σιμιτλή και κατάφεραν να καταλάβουν τα νοτιοδυτικά υψώματα του χωριού. Τα βουλγαρικά τμήματα συμπτύχθηκαν βόρεια . Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα πρώτα ελληνικά τμήματα εισήλθαν στο Σιμιτλή και εν συνεχεία προωθήθηκαν καταλαμβάνοντας τα βόρεια υψώματα του χωριού. Η 7η Μεραρχία στην δεξιά πλευρά του μετώπου προέλασε από το Πρεντέλ Χαν προς το Γράντεβο. Ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην Ξάνθη.
1914. Στην ορεινή Λομβαρδία ο αναρχικός Σιμόνε Πιανέττι σκότωσε επτά άτομα στο χωριό του και διέφυγε στο βουνό Μόντε Κατσέρβο και κατάφερε να αποφύγει την σύλληψη. Δεν βρέθηκε ποτέ.
1936. Ο φιλομοναρχικός πολιτικός Χοσέ Κάλβο Σοτέλο δολοφονήθηκε αστυνομικούς της «Asalto de Guardia» και σοσιαλιστές πολιτοφύλακες. και έξι ημέρες μετά το θάνατό του, άρχισε ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος.

1941. Ο Χίτλερ πρότεινε στην Ιαπωνία μια συντονισμένη επίθεση με στόχο ότι οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες να «καταστρέψουν τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».Μια μέρα μετά το ανεξάρτητο Κράτος του Μαυροβουνίου ξεσηκώθηκαν οι Κομμουνιστές. 


1943. Έληξε η μάχη του Κουρσκ με τη νίκη του σοβιετικού στρατού. Η βρετανικη αεροπορία βομβάρδισε το Τορίνο, σκοτώνοντας 792 ανθρώπους και τραυματίζοντας χίλιους. 

1944.Έναρξη της Σοβιετικής επίθεση στις χώρες της Βαλτικής . Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Βίλνιους. 

1947.Στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν να υιοθετήσουν το σχέδιο Μάρσαλ. Το απέρριψαν οι χώρες του σοβιετικού μπλοκ χώρες και η Φινλανδία. 

1949. Ο Πάπας Πίος ΙΒ ανακοίνωσε ότι κάθε Καθολικός ο οποίος εν γνώσει και οικειοθελώς εισήλθε στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος θα αφοριζόταν.

 1962. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν σε έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό απέλυσε επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Στην Αθήνα η Ένωσις Κέντρου υποστήριξε την ολοκληρωτική κατάργηση των έκτακτων μέτρων. Η βουλή απέρριψε τ πρόταση της Ε.Δ.Α. για χορήγηση γενικής αμνηστίας και για την αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος αρνήθηκε να δεχθεί τον όρο «εμφύλιος πόλεμος», λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για σύρραξη μεταξύ δύο ελληνικών παρατάξεων, που διεκδικούσαν την εξουσία, αλλά για ανταρσία κατά του ελληνικού κράτους με υποκίνηση από το εξωτερικό.

 1965. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Τάλμποτ, , διορίστηκε πρεσβευτής στην Ελλάδα. 

1977. Το μπλάκ- άουτ της Νέας Υόρκης που κράτησε 25 ώρες. Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 3.000 ληστές. Η Σομαλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αιθιοπία.

 1978. Η κομμουνιστική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις και με την Κίνα.
1989 . Ο Γάμος του Αντρέ με την Μιμή. 

1992.Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε την αναγνώριση τη γραμμή Όντερ-Νάισσε ως συνταγματική.

1995 .Στην Τσετίνιε οι Κομμουνιστές ανακήρυξαν την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου.Την τελετή παρακολούθησαν περίπου 300 έμμισθοι πράκτορες. 

1999 .Στο κέντρο της Τεχεράνης χιλιάδες πορτοκαλί φοιτητές της «Ανοιξης» συγκρούστηκαν με την αστυνομία. 

2000 .Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2000 σημειώθηκαν στην περιοχή πάνω από 1.900 βίες επιθέσεις με απαγωγές, βιασμούς και εμπρησμούς και ότι σκοτώθηκαν 19 άτομα. 

2006. Ξεκίνησε η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

2016.Μετά την παραίτηση του Δαβίδ Κάμερον η Βασίλισσα εδωσε την εντολή στην Τερέζα Μέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου