Ιουλίου 12, 2018

Η 12η Ιουλίου στην Ιστορία

1191.Κατα την Τρίτη Σταυροφορία, μετά από μια πολιορκία δύο ετών η φρουρά του Σαλαντίν στην Άκρα, παραδόθηκε στο Φίλιππο Β' της Γαλλίας, και το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο. 

1215. O Φρειδερίκος Β΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο Άαχεν. 

1442. Ο Αλφόνσος Ε της Αραγωνίας έγινε βασιλιάς της Νάπολης 

1470. Οι Τούρκοι κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο της Χαλκίδας, (Νεγκρεπόντε) από Δημοκρατία της Βενετίας. 30.000 στρατιώτες και κάτοικοι εκτελέστηκαν. 

1542. Οι Γάλλοι κατέλαβαν τη Φλάνδρα. 

1561.Εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα. 

1573. Οι Ισπανοί υπό τον δούκα της Άλμπα έπειτα από επτάμηνη πολιορκία κατέλαβαν το Χάαρλεμ της Ολλανδίας. 

1679. Ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας υπέγραψε το «Χάμπεας Κόρπους». 

1690. Νίκη των Προτεσταντών του Γουλιέλμου Γ΄ της Οράγγης επί των Καθολικών υπό τον Ιάκωβο Α΄  στη μάχη του Μπόιν.

1704. Ο Κάρολος ΙΒ της Σουδίας εγκατέστησε στον θρόνο της Πολωνίας τον Στανίσλαο Λεζύνσκι με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με τους οπαδούς του Αυγουστου του Δυνατού της Σαξωνίας. 

1790. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον διαχωρισμό της γαλλικής εκκλησίας από το Βατικανό και έκανε τους ιερείς τους δημοσίους υπαλλήλους.

 1806. Στο Παρίσι, υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, από δεκαέξι γερμανικά κρατίδια που εγκατέλειψαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία καταργήθηκε στις 6 Αυγούστου. Η Συνομοσπονδία διαλύθηκε το 1813, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Μάχη της Λειψίας.
1822. Ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες έφτασε στις 12/24 Ιουλίου στο Αργος και στρατοπέδευσε γύρω από το Φρούριο της Λάρισας στο οποίο ειχαν οχυρωθεί 700 Έλληνες με επικεφαλής τον Δημητριά Υψηλάντη. 

1843. Με Βασιλικό Διάταγμα παραχωρήθηκε το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στους Ρότσιλντ οι οποίοι είχαν βάλει στο χέρι την Εθνική Τράπεζα. 

1848. Έληξε το Σλαβικό Συνέδριο της Πράγας 

1859. Οι βούλγαροι του Κιλκίς απεύθυναν υπόμνημα στον Πάπας Πίο Θ, ζητώντας του να γίνει δεκτή η βουλγαρική εκκλησία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 

1908. Άρχισε στην Πράγα το πρώτο «Νέο σλαβικό» Συνέδριο. 

1913. Κατά τον Β 'Βαλκανικό Πόλεμο, η 2η Βουλγαρική Στρατιά βρισκόταν στις 11/24 Ιουλίου στη γραμμή Χασάν Πασά, Βίντρεν, Σιμιτλή, Ουράνοβο, ύψωμα 1378, που κάλυπτε την περιοχή της Άνω Τζουμαγιάς. Στις 12 Ιουλίου τα ελληνικά τμήματα εξαπέλυσαν επίθεση στον δεξιό και κεντρικό τομέα του μετώπου, στα στενά της Κρέσνας , όμως η σθεναρή αντίσταση των Βουλγάρων, το ανώμαλο έδαφος και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέφεραν αρχικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ελεύθερο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) στο οποίο είχαν εισέλθη οι ελληνικές στις 11 Ιουλίου εορτασε την απελευθέρωση του. Τα στρατεύματα του Βασίλειου της Σερβίας άρχισαν την πολιορκία του Βίντιν. 

1917.Τα Γερμανικά στρατεύματα στο Υπρ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το «αέριο μουστάρδας». 

1920 . Το 3/40 σύνταγμα Ευζώνων μπήκε χωρίς αντίσταση και απελευθέρωσε την Αδριανούπολη, γενόμενο δεκτό με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κάτοικους. Άνοιξε επίσημα τη διώρυγα του Παναμά. Η Σοβιετική Ρωσία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης, και η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία. 


1921. Έληξε στη Μόσχα το τρίτο Συνέδριο της Κομμουνιστικής  Διεθνούς.
Άφιξη στη Σμύρνη του πρωθυπουργού Δημήτριου Γούναρη που στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Κιουτάχεια για να συναντηθεί με τον βασιλιά


1933 .Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να ορίσει κατώτατο ωρομίσθιο τα 33 σεντ ανά ώρα. 

1941. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας στον κοινό αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.
 Η Λουφτβάφε άρχισε τον βομβαρδισμό της Μόσχας. Στην Τσετίνιε, οι «Μαυροβούνιοι» πατριώτες ανακήρυξαν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Μαυροβουνιο υπό την προστασία της φασιστικής Ιταλίας. 


1943. Κατά τη  Μάχη του Κουρσκ εγινε η αρματομαχία στο σιδηροδρομικό σταθμό Προχορόβκα. Νίκη των Σοβιετικών επί των Γερμανών, που είχαν περισσότερους από 12.000 νεκρούς . Στη Γερμανία, οι αντιναζιστές ίδρυσαν την Εθνική Επιτροπή Ελεύθερης Γερμανίας. Βομβαρδισμός  στην Σικελία  από τους Συμμάχους του Αγκριτζέντο,με περισσότερα από 300 θύματα και 200 τραυματίες.

 1948. Στη Βουλγαρία εθνικοποιήθηκαν οι ιδιωτικοί εκδοτικοί οίκοι. 1959 . Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ επισκέφτηκε τη Μόσχα. 1960. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δαχομέης , του Νίγηρας, της Άνω Βόλτα, της Ακτής του Ελεφαντοστού, του Τσαντ, της Κεντρικής Αφρικής και του Κονγκό
1979. Η κυβέρνηση Καραμανλή επιστράτευσε τους τραπεζοϋπαλλήλους που απεργούσαν για επτά ημέρες για να επιβάλουν το πενθήμερο στις Τράπεζες. 

1988. Το Περιφερειακό Σοβιέτ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποφάσισε την απόσχιση της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν. 

1990. Ο ανακριτής κάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάκριση για την Τράπεζα Κρήτης. Ο Μπόρις Γιέλτσιν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα. 

1993. Άρχισε η λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου .

 1994 .Δημοψήφισμα στην Αυστρία επικήρωσε την ένταξη στην ΕΕ .

2001. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν μαύρη λίστα των χωρών που δεν άρχισαν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο κατάλογος περιλάμβανε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου