Ιουλίου 10, 2018

Η 10η Ιουλίου στην Ιστορία

1086 . Ο βασιλιάς της Δανίας Κνούτος Δ΄ εκτελέστηκε από τους επαναστάτες που τον κυνηγούσαν στην ξύλινη εκκλησία του Σαίν Αλμπάν, στο Οντένς.Οι επαναστάτες μπήκαν στην εκκλησία και έσφαξαν μπροστά στο ιερό τον Κνούτο, τον αδελφό του Βενέδικτο και 17 οπαδούς του. 25 χρόνια μετά, η καθολικη εκκλησία τον αγιοποίησε. 

1460 . Στην Αγγλία κατά τον πόλεμο των Ρόδων έγινε η μάχη του Νορθάμπτον στην οποία Ριχάρδος του Γουόρικ, και ο Εδουάρδος νίκησαν το στρατό ττου Οίκου του Λάνκαστερ και συνέλαβαν αιχμάλωτο το βασιλιά Ερρίκο ΣΤ'. 

1461. Ο Στέφαν Τομάσεβιτς έγινε βασιλιάς της Βοσνίας. 

1547. Στη Γαλλία, παρουσία του βασιλιά Ερρίκου Β έγινε η τελευταία «δικαστική μονομαχία». 

1584. Δολοφονήθηκε στο σπίτι του, στο Ντελφτ της Ολλανδίας, με εντολή της Ισπανικής Αυλής ο Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης. Ο δολοφόνος λεγόταν Μπαλταζάρ Ζεράρ.

 1609 . Οι γερμανοί καθολικοί πρίγκιπες δημιούργησαν στο Μόναχο την «Καθολική Λίγκα» σε απάντηση στην δημιουργία της προτεσταντικής Ένωσης το 1608. 

1712 .Ο Μέγας Πέτρος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του καθεδρικού ναού Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.

 1774. Στις 10/21 Ιουλίου, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν στο Κιουτσούκ-Καϊναρτζή την Συνθήκη ειρήνης με την οποία Χανάτο της Κριμαίας απέκτησε την ανεξαρτησία του από τον σουλτάνο, και οι Τατάροι της Κριμαίας, της Βεσσαραβίας και του Κουμπάν θα είχαν μόνο θρησκευτική από τον Σουλτάνο με την ιδιότητα του Χαλίφη. Η Ρωσία επέστρεψε στον Σουλτάνο 18 νησιά του Αιγαίου , καθώς και την Πελοπόννησο. Η Ρωσία αποχώρησε από τις Παρίστριες Ηγεμονίες, (Μολδαβία και Βλαχία) που επεστράφησαν μεν στον Σουλτάνο αλλά ετέθησαν σε ειδικό καθεστώς. Οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Ρώους τα Φρούρια Γενικαλέ, Κερτς, Αζοφ κ.ά. επί του Ευξείνου Πόντου. Η Ρωσία εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο, αποκτώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων σ' αυτόν, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια. Η Ρωσία επέβαλε και το (ασαφές) δικαίωμα προστασίας των ορθόδοξων χριστιανών υπηκόων της Πύλης από τον Τσάρο.Η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε σε καταβολή εξόδων πολέμου, «πολεμικής αποζημίωσης», τεσσάρων εκατομμυρίων χρυσών ρουβλίων. Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της. 

1778. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας υποστηρίζοντας την Αμερικανική Επανάσταση ,κήρυξε τον πόλεμο στο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Και μετά έχασε το θρόνο και το κεφάλι του. 

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο, με την κατάληψη του Εριβάν, έληξε η πολιορκία της ρωσικής Φρουράς στο φρούριο Ντουγκουμπεγιαζίτ στο Αραράτ, της οποίας η άμυνα επί 23 ήμερες έλαβε μυθικές διαστάσεις, καθως 700 Ρώσοι αντιμετώπισαν αρχικά 11000 και στη συνέχεια 20.000 Τούρκους. 

1897. Στη μάχη για την κυριαρχία στην περιοχή του Άνω Νείλου, τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Φεσουντέ στο Σουδάν, και προκλήθηκε σοβαρή κρίση στις αγγλο-γαλλικές σχέσεις. Με συμβιβαστική λύση το 1899, η Γαλλία έλαβε το δυτικό Σουδάν και η κοιλάδα του Νείλου παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο. 

1918. Το Πέμπτο Συνέδριο των Κομμουνιστών (RSFSR) στη Μόσχα, ψήφισε το πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

1921. Άρχισαν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ.

 1934. Στην ΕΣΣΔ ιδρύθηκε η NKVD.

 1940. Κατάργηση της τρίτης Γαλλικης Δημοκρατίας. Στο Βισύ 569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, την ψήφο τους ανέθεσαν «όλες τις εξουσίες» στον στρατάρχη Ανρί Πετέν με σκοπό να συγκροτήσει τη κυβέρνηση της Ελεύθερης Γαλλίας. Τουλάχιστον 70 γερμανικά βομβαρδιστικά προσέβαλαν στόχους στη Νότια Ουαλία. 

1964. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίβκοβ, πρότεινε στην Ελλάδα την υπογραφή συμφώνου φιλίας και την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων. 1965. Ο συνταγματάρχης Χουαρί Μπουμεντιέν κατελαβε την εξουσία στην Αλγερία. 

1966. Στη Θεσσαλονίκη 200 τραυματίες, από τους οποίους 72 αστυνομικοί, σε επεισόδια με τους σιτοπαραγωγούς , που οργάνωσε η ΕΔΑ.

 1977 . Καύσωνας στην Ελλάδα. Τα θερμόμετρα των μετεωρολογικών σταθμών στην Ελευσίνα και το Τατόι καταγράψαν θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

 1985. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες βούλιαξαν στη Νεα Ζηλανδία το πλοίο Rainbow Warrior, της Greenpeace. 

1991. Ο Μπόρις Γιέλτσιν ορκίστηκε ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Ρωσίας .

 1992. Στις ΗΠΑ δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο του Παναμά στρατηγό Μανουέλ Νοριέγκα σε 40 χρόνια στη φυλακή επειδή επέτρεψε τη διακίνηση ναρκωτικών στον Παναμά. 

1994 .Ο Λεονίντ Κούτσμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

 2002 . Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα υπέγραψε διάταγμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου