Ιουλίου 10, 2018

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Δημοσκόπηση της εταιρείας «Mediana», που διεξήχθη στο διάστημα 1η-6η Ιουλίου με δείγμα 1.008 ενηλίκων κατέγραψε αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό στη Βουλγαρία .Μόνο το 16% δήλωσαν οτι πιστεύουν υπάρχει στην πραγματικότητα. «κάτι» που μοιάζει με «ευρωατλαντική αλληλεγγύη». Πάντως το 37% πιστεύουν ότι η ΕΕ θα μπορέσει να διατηρήσει τη σημερινή της μορφή μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων θα ήθελε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της και το 29% θα ήθελε πρόωρες εκλογές. Αν οι εκλογές γινόντουσαν την περασμένη Κυριακή το «ΓΚΕΡΜΠ» που σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έχασε 1% , θα λάμβανε το 24,8%. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 20,5% , οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» 9,7 %, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) 8,3% .Εκτός του νυμφώνος, το «Βόλια» 2,1% ,και η Αλτερνατίβα (ABV) με 1,9 %. Το «ζουμί» της δημοσκόπησης είναι ότι, το 55% τ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν για ένα από τα δύο νέα πολιτικά κόμματα που κυοφορούνται στο πολιτικό Παρασκήνιο. Το κόμμα με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και το Κόμμα με επικεφαλής τον τηλεοπτικό αστέρα Σλάβι Τριφόνοφ. 


ΤΙΡΑΝΑ. Ο Αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα ταξίδεψε ξαφνικά στην στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 12 Ιουλίου .Από το κόμμα δεν δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του, και είπαν ότι «θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Οι εφημερίδες όμως το έχουν «τούμπανο» ότι θα συναντηθεί με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Καθλίν Αν Κάβαλετς για να την ενημερώσει. Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής η Κυβέρνηση εκανε πίσω στο σχέδιο για κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων ,που χτίστηκε το 1938/39 κατόπιν αιτήσεως του βασιλιά Ζόγου. Στο Φιέρι συνεχίστηκε η επιχειρηση επιβολή του νόμου με την σύλληψη ενός πολίτη ονόματι Φάτος Φάσκο, που, «είχε σχέσεις με το έγκλημα» και του κατάσχεσαν τρία αυτοκίνητα, δυο διαμερίσματα, δυο οικόπεδα, και 12 τραπεζικούς λογαριασμούς με 1.3 εκ Λεκ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οαναπληρωτής βοηθός υπουργός και επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων Συγκρούσεων και Σταθεροποίησης (CSO), Πίτ Μαρόκο θα περιοδεύσει στα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τις 18 Ιουλίου. Η περιοδεία περιλαμβάνει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο και τη Σερβία. Στόχος των επισκέψεων είναι να επιβεβαιωθεί η δέσμευση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Οι συνομιλίες του Πιτ Μαρόκο θα θίξουν επίσης θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς που συναντήθηκε χθες με τον Πίτ Μαρόκο, δήλωσε ότι εκτιμά την αφοσίωση των ΗΠΑ στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι «η επίτευξη ενός πραγματικού συμβιβασμού με την Πρίστινα είναι η μόνη εγγύηση για το μέλλον της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής». Ο Πιτ Μαρόκο υπογράμμισε τη δέσμευση του Προέδρου Βούτσιτς για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και τη συμβολή του στο διάλογο μεταξύ των εθνοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια. Το γραφείο του Προέδρου της Σερβίας, εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία χαρακτήρισε ως «εχθρική ενέργεια» την αποστολή από το Μαυροβούνιο δύο αξιωματικών συνδέσμων με την ΚΦΟΡ , χωρίς διαβούλευση με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες και με την διευθύντρια της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας «Rossotrudichestvo» Ελεονόρα Μιτροφάνωφ ,στην οποία είπε , ότι. « η Σερβία έχει δεσμευτεί στην ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία με βάση τη στρατηγική εταιρική σχέση», και ευχαρίστησε το Κρεμλίνο για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε με δηλώσεις του και την Ινδία για το σεβασμό της Κυριαρχίας της Σερβίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Άρχισε χθες το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Θέατρο Έρευνας, που συγκέντρωσε πάνω από 1.000 θεατράνθρωπους από 54 χώρες. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών μεταξύ των νέων, λέγοντας ότι το είδος του ναρκωτικού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Σερβία είναι πιο θανατηφόρο από ό, τι τα προηγούμενα και ότι μία ή δύο δόσεις είναι αρκετές για να χάσει τη ζωή του ένα άτομο. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Άμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς δήλωσε ότι «η αντίδραση από τη Σερβία είναι συναισθηματική και προσωπική», και «δεν θεμελιώνεται στην πραγματικότητα και με επιχειρήματα». Το Μαυροβούνιο αναμένεται να εκκαθαριστεί πλήρως από τις βόμβες διασποράς που έριξε το ΝΑΤΟ στις αεροπορικές επιδρομές του 1999, μέχρι το 2020 σύμφωνα με μνημόνιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Επίτροπος για την Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, από το Λονδίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων , στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, ανακοίνωσε ότι η απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο θα εγκριθεί πολύ σύντομα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρατήσει την υπόσχεση της.«Θα κρατήσουμε την υπόσχεση μας και θα λάβουμε την απόφαση πριν από τις θερινές διακοπές,» είπε ο Χαν στον Τ/Ο σταθμό «KTV» της Πρίστινα. Στο Λονδίνο ήταν ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι και ο Υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι. Ο υπουργός Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, Ρουστέμ Μπερίσα σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των Σέρβων από τη δύναμη Ασφαλείας δήλωσε ότι οι παραιτήσεις των Σέρβων «είναι μέρος μιας προσπάθειας για να θιγεί η εικόνα της «KSF». «Αισθανόμαστε λύπη για τα μέλη μας, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον τους και την καριέρα τους», είπε, ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι απειλές εναντίον των ανθρώπων αυτών αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεγκ Ντελάουι δήλωσε ότι «οι εξωτερικές απειλές προς τους Σέρβους να εγκαταλείψουν τις δυνάμεις ασφαλείας «είναι απαράδεκτες», και ότι «η πολυεθνική σύνθεση της «KSF» είναι ένα μοντέλο για τη χώρα που θα πρέπει να γιορτάζεται, και όχι να καταστραφεί. Η επικεφαλής της σχολικής εκπαίδευσης στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα Γιασμίνα Ντέντιτς ανακοίνωσε ότι συνολικά 1.500 μαθητές θα παρακολουθήσουν σε 31 γυμνάσια στο Κοσσυφοπέδιο, τα μαθήματα στη σερβική γλώσσα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας. 

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από «ειδική» επιχείρηση στη «Βόρεια Δημοκρατία» συνελήφθη ο διευθυντής των φυλάκων της πόλης Στρούγκα .Συνελήφθη και ένας επιθεωρητής της αστυνομίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι λόγω κατάχρησης εξουσίας και συμμετοχής σε παράνομες δραστηριότητες, οι δυο είχαν παρακολουθηθεί από πολύν καιρό. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ο διευθυντής των φυλάκων είχε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και για αυτό συνεχώς αποτύγχαναν αστυνομικές επιχειρήσεις, καθώς προειδοποιούσε για τις επικείμενες συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου