Ιουνίου 10, 2018

Οι Σέρβοι ψηφίζουν με πείσμα Βούτσιτς και Κόσσοβο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Φάκτορ Πλούς» που διεξήχθη με δείγμα 1.200 ερωτηθέντων από τη 1η μέχρι τις 7 Ιουνίου το 63% προτιμά «μια παγωμένη σύγκρουση» από μια «αμερικανική λύση», ενώ το 52 % είπαν ότι υποστήριζουν την αποστολή του Στρατού της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εάν οι Αλβανοί προσπαθήσουν να καταλάβουν το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. 
Εάν γινόντουσαν πρόωρες εκλογές την Κυριακή που μας πέρασε το Προοδειτικό Κόμμα του Βούτσιτς θα έπαιρνε το 53,3% . Οι Σοσιαλιστές (SPS), που επίσης είναι μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού θα έπαιρναν 9,4%. Όλοι οι άλλοι θα ήσαν εκτός βουλής αφού δεν θα έπιαναν το 5%.
 Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) 3,6% , το Λαϊκό Κόμμα (NS) 3,5%, το Κόμμα των Συνταξιούχων 3,3%, το Κίνημα Ντβέρι 3% , το Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) 2,7%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 34% θα έκανε αποχή και το 21% είναι ακόμα στο δεν ξέρω που πάω δεν ξέρω τι κάνω . 

ΠΑΛΕ. Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο «Φάκελος Σεράγεβο» του συγγραφέα Μιλιβόιε Ιβανίσεβιτς, το οποίο περιέχει τα ονόματα 7,428 Σέρβων που ήσαν θύματα του πολέμου στο Σαράγεβο, καθώς και πληροφορίες για το ποιοί που και πότε τους σκότωσαν. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πάλε, Μήλος Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι όποιοι Σέρβοι αναγνωρίσουν την «Βοσνιακή γλώσσα» θα διαπράξουν μία από τις μεγαλύτερες Εθνικές προδοσίες στην ιστορία των Σέρβων. 

ΠΡΊΣΤΙΝΑ . Δικαστήριο της Πρίστινα διέταξε την προφυλάκιση ενός μηνός για δύο άτομα που συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση κατά της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Σεμ Φαμπρίτζι δήλωσε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας συνεχίζεται με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, και ότι δεν υπάρχει καμία απαίτηση για να αλλάξετε η μορφή αυτής της διαδικασίας. 

ΚΑΚΑΝΖ . Ιερόσυλοι βάνδαλοι βεβήλωσαν το ορθόδοξο κοιμητήριο στο χωριό Σουμπότινιε του Δήμου Κακάνζ, στην Ομοσπονδία κατήγγειλε ο ιερέας , Ντράγκισα Τσβετκοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η ρουμανική αστυνομία παρέδωσε στην Κροατία, τον σέρβο υπήκοο Στέβαν Μπούτατσα 51 ετών που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Μπέλι . 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Πετρ Ιβαντσόφ δήλωσε ότι η επιστροφή εφεδρικών δυνάμεων της EUFOR κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στέλνει λάθος μήνυμα τόσο στους πολίτες της χώρας όσο και στη διεθνή κοινότητα, και δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι τεταμένη και απαιτεί διεθνή παρουσία. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ένας ακόμα υποψήφιος για την τρισυπόστατη προεδρία από τον χώρο των μουσουλμάνων παρουσιάστηκε επίσημα από το Κόμμα των Ανεξαρτήτων. Πρόκειται για τον Σενάντ Σέπιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου