Ιουνίου 11, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Με αφορμή την επέτειο της Συμφωνίας του Κουμάνοβο ο απόστρατος στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς δήλωσε ότι κατά τα πρώτα δύο χρόνια μετά από την επίθεση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, σκοτώθηκαν, απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε την Κυριακή , ότι η 10 Ιουνίου, 1999 ήταν μία από τις πιο τραγικές και πιο σκοτεινές ημερομηνίες της σύγχρονης σερβικής ιστορίας επειδή εκτός του ότι σηματοδότησε το τέλος της εγκληματικής επιθετικότητας του ΝΑΤΟ , σηματοδότησε την αρχή της τρομοκρατίας των διώξεων και της συστηματικής εξόντωσης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Οδηγοί σε διάφορες πόλεις της Σερβίας διαμαρτυρήθηκαν χθες για την αύξηση των τιμών των καυσίμων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα για τις υψηλές τιμές των καυσίμων είναι πολιτικά οργανωμένες.

 ΠΑΛΕ. Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο «Φάκελος Σεράγεβο» του συγγραφέα Μιλιβόιε Ιβανίσεβιτς, το οποίο περιέχει τα ονόματα 7,428 Σέρβων που ήσαν θύματα του πολέμου στο Σαράγεβο, καθώς και πληροφορίες για το ποιοί που και πότε τους σκότωσαν. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πάλε, Μήλος Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι όποιοι Σέρβοι αναγνωρίσουν την «Βοσνιακή γλώσσα» θα διαπράξουν μία από τις μεγαλύτερες Εθνικές προδοσίες στην ιστορία των Σέρβων. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αρχηγός του κόμματος «Ηνωμένη Σέρπσκα» Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε την Κυριακή ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, επειδή, είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση. . Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι, εκτός από την μεταναστευτική κρίση, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να ζητηθεί η παραίτηση του Συμβουλίου των Υπουργών.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Πετρ Ιβαντσόφ δήλωσε ότι η επιστροφή εφεδρικών δυνάμεων της EUFOR κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στέλνει λάθος μήνυμα τόσο στους πολίτες της χώρας όσο και στη διεθνή κοινότητα, και δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι τεταμένη και απαιτεί διεθνή παρουσία. Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς σχολίασε ότι η αποστολή 40 στρατιωτών της Μεγάλης Βρετανίας για την EUFOR για τις γενικές εκλογές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι μια πράξη άμεσης πίεσης για την εκλογική διαδικασία και ότι η Μεγάλη Βρετανία ενεργεί όπως έκανε στις αποικίες της στην αρχή του 20ου αιώνα. Ο Στρατιωτικές και πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι είπε οτι η αποστολή των Βρετανών στρατιωτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ενίσχυση της ΕUFOR σημαίνει άσκηση πολιτικής πίεσης στη Σερβική Δημοκρατία.

 ΚΑΚΑΝΖ . Ιερόσυλοι βάνδαλοι βεβήλωσαν το ορθόδοξο κοιμητήριο στο χωριό Σουμπότινιε του Δήμου Κακάνζ, στην Ομοσπονδία κατήγγειλε ο ιερέας , Ντράγκισα Τσβετκοβιτς. 

ΜΠΙΕΛΙΝΑ . Οι οδηγοί που διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και έκλεισαν τους δρόμους στη Μπιέλινα, τη Μπάνια Λούκα, το Μπράτσκο, το Ντόμποι, και το Ζβορνίκ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την τιμή καυσίμων είναι αβάσιμες, διότι τα καύσιμα στην Σερβική Δημοκρατία είναι τα φθηνότερα σε σχέση με τις χώρες της περιοχής, και 10% πιο φθηνά από το Σεράγεβο. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Δικαστήριο της Πρίστινα διέταξε την προφυλάκιση ενός μηνός για δύο άτομα που συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση κατά της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 ΠΡΙΖΡΕΝ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 140η επέτειο ίδρυσης της Λίγκας της Πριζρένης , ο Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δημιούργησε επεισόδιο με μια ηλικιωμένη γυναίκα συγγενή ενός από τους ιδρυτές και διέταξε την ασφάλεια του να την απομακρύνει από το βήμα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Αβντουλάχ Χότι δήλωσε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι δεν έχει διορίσει ακόμη τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ), «αν και τα πολιτικά κόμματα του έχουν ήδη αποστείλει προτάσεις τους».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ πέρασαν μαζί το Σαββατοκύριακο στη Στρούμιτσα. Ο Ζάεφ , ο Ντιμιτρόφ ο πρωθυπουργός και κυβερνητική αντιπροσωπεία θα κάνουν επίσκεψη εργασίας στη Φρανκφούρτη στις 13 και 14 Ιουνίου. Ο Γάλλος πρέσβης Κριστιάν Τιμονιέ δήλωσε ότι η λύση της διαφοράς περί του Ονόματος δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέες διαιρέσεις. Η Ορθόδοξη Βουλγαρική Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει πάσα βοήθεια στο πλαίσιο των Ιερών Κανόνων, στην Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, η οποία «είναι βουλγαρική». Το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες «υπερηφανεύονται για μερικές επιτυχίες στην οικονομία που κανείς ποτέ, δεν έχει δει ή ακούσει»,ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη» και αυτό, «είναι μια επιβεβαίωση της λάθος κατεύθυνσης προς την οποία κινείται το κράτος». Η «Αλβανική Συμμαχία» του κ. Σάλα ανακοίνωσε ότι δέχεται απειλές από στελέχη του κ. Αχμέτι. (DUI) Στο Μοναστήρι, η τροχαία έκοβε κλήσεις στην Λεωφόρο «Φίλιππος β΄ Μακεδών και ένας οδηγός που του έδωσαν κλήση τραυμάτισε έναν αστυνομικό. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ίδρυση στρατοπέδου για τους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν . 
Η κυβέρνηση της Αλβανίας, ανακοίνωσε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας παρερμηνεύτηκαν και ο κ. Μπορίσοφ μίλησε για την οικοδόμηση ενός Κέντρου Συντονισμού εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού. 
Ο Υπουργός για την Ευρώπη Ντιτμίρ Μπουσάτι σε δηλώσεις του είπε, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πιστεύει ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Μπουσάτι είπε ότι οι πρόωρες εκλογές γίνονται εφόσον η πλειοψηφία χάσει τον αριθμό των βουλευτών της στο Κοινοβούλιο ή εάν η πλειοψηφία θέλει να επιβεβαιώσει τη δημοτικότητά της στο λαό, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει λόγο να ζητήσει ξανά την ψήφο του λαού. Ο Υπουργός για την Ευρώπη είπε ότι το Κόμμα εμπιστεύεται του υπουργούς Φατμίρ Τζαφάι και Σαϊμίρ Ταχίρι που κατηγορεί η αντιπολίτευση και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες εναντίον τους «πρέπει να ελεγχθούν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Το «κλου» του Σαββατοκύριακου ήταν η συμπλοκή στο τηλεοπτικό στούντιο των αντιπάλων συνδικαλιστών ηγετών σε σχεση με την απεργία των ανθρακορυχων. Συνεπλάκησαν ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων της Αλβανίας
κ. Νικολάι με τον πρόεδρο των ανθρακωρύχων Φουκίρι Τζίμπλι. Η απόφαση της Επιτροπής αξιολόγησης για τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί μεθαύριο. Από σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας θα αρχίσει παρεμβάσεις για την συγκράτηση της ανατίμησης του λεκ. 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, στη Σμύρνη, στις 12 Ιουνίου και θα συζητήσουν για την προμήθεια μέσω του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως για το μελλοντικό Βουλγαρικό κόμβο φυσικού αερίου. Από τη Σμύρνη ο Μπορίσοφ θα πετάξει στην Ιερουσαλήμ όπου θα παραμείνει μέχρι τις 14 Ιουνίου. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Οι δυσαρεστημένοι από την αύξηση των τιμών των καυσίμων πολίτες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις στο Μαυροβούνιο, αλλά δεν προκάλεσαν διακοπές και καθυστερήσεις της κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου