Ιουνίου 20, 2018

Σερβία: Επανέναρξη του διαλόγου με τους Αλβανούς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την Κυριακή Συνάντηση Θάτσι-Βούτσιτς στις Βρυξέλλες χωρίς προαπαιτούμενα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έλαβε πρόσκληση για την συνέχιση του διάλογου με την Πρίστινα, και την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες. 
Ο κ. Βούστιτς που θα πάει στην βελγική πρωτεύουσα από την Παρασκευή, για να δει τον Γουές Άαρων Μίτσελ, διευκρίνισε ότι «η Σερβία δεν έχει προαπαιτούμενα». 
Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι η διχοτόμηση του Κοσσόβου και του Μετόχιου είναι η πιο λογική και καλή λύση, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι μια τέτοια λύση θα είναι συνδεδεμένη με το θέμα της Σερβικής Δημοκρατίας .
Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε την Τρίτη ότι η ανταλλαγή εδαφών με τον τρόπο που τον πρότεινε ο σύμβουλος του Χαραντινάι Ρετζέπ Χότι, ο οποίος ζήτησε την Ράσκα και τη νότια Σερβία σε αντάλλαγμα για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, είναι απολύτως απαράδεκτη. Ο Βούτσιτς αναρωτήθηκε μήπως θέλουν και κομμάτι από τη Ουγγαρία.
 Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι δεν θα ήταν συμβιβαστική η λύση αν αυτό σημαίνει ότι το Βελιγράδι πρέπει απλά να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. 
Οι τεχνικές αντιπροσωπείες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες όπου παρουσιάζουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα της εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Η διαπραγματευτική ομάδα της Πρίστινας επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δίνει προτεραιότητα σε θέματα όπως η Ένωση των Σερβικών Δήμων και όχι στο ζήτημα της Ενέργειας και της διασύνδεσης του Κοσσόβου με την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου