Ιουνίου 20, 2018

Ανοίξτε τις Πόρτες για τα παιδιά του Αλλάχ

ΣΟΦΙΑ. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι « η δημογραφική ανάπτυξη δείχνει πως θα έχουμε ανάγκη τους μετανάστες στο μέλλον και γι’ αυτό είναι καλό να έχουμε ανεκτική πολιτική προς αυτούς». 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι Επίτροποι για τη Μετανάστευση και τα Δικαιωμάτα του Πολίτη Δημήτρης Αβραμόπουλος, και την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ συζήτησαν με τους υπουργούς Εσωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, «τις κοινές προκλήσεις» και «τη συνεργασία μεταξύ τους» για το μεταναστευτικό. Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση και είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Σερβία, υπάρχουν 27.802 άτομα με καθεστώς πρόσφυγα, 19038 στην Κροατία και 8746 στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη αλλά ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Είπε ακόμα ότι η Σερβία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το δικό της προσφυγικό με 201.000 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Μεβλουντίν Νούχοτζιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει με επιτυχία το νέο ισχυρό κύμα παράνομης μετανάστευσης. Ο υπουργός Ασφάλειας του Σεράγιεβο Ντράγκαν Μέκτιτς δήλωσε, ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί μια περιφερειακή και ακόμη και μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν αποτελέσματα. Ο υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ Όλιβερ Σπασόφσκι δήλωσε ότι δεν θα γίνουν στρατόπεδα -καταφύγια στη Μακεδονία , ενώ σε ερώτηση για τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών μπροστά στο Κοινοβούλιο είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε χρήση υπερβολικής βίας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης θα συζητήσει την εφαρμογή του σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης σχετικά με την μεταναστευτική κρίση, που έχουν προταθεί από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση. (HDZ). 
Ο Ολλανδός Επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, περίπου 5.500 μετανάστες έχουν εισέλθει τους τελευταίους μήνες και ότι η Βοσνία –Ερζεγοβίνη είναι απροετοίμαστη, και αντιδρά αργά και με απάθεια . 
Οι εφημερίδες αποκάλυψαν το κυβερνητικό σχέδιο για να φιλοξενηθούν σε μεγάλες πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας 11.000 μετανάστες και περίπου 23.000 στην Ομοσπονδία. Οι δήμαρχοι όλων το πόλεων αντέδρασαν λέγοντας ότι μια πιθανή κατανομή των μεταναστών στις πόλεις δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών Σλόμπονταν Ούγιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημος χάρτης για την κατανομή των μεταναστών. Ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι όλο έχουν δει τον χάρτη με τις κατανομές των προσφύγων και έχουν ακούσει για το σχέδιο για μόνιμη διαμονή των μεταναστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτός από τους Σέρβους εκπροσώπους στο Συμβούλιο των Υπουργών. Ο Κροάτης Βουλευτής Μάριο Καραμάτιτς κατήγγειλε ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλοί πρώην μαχητές του πόλεμου στη Συρία και ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Νικόλα Σπίριτς, τόνισε ότι ο υπουργός Ασφάλειας Ντράγκαν Μέκτιτς στις Βρυξέλλες δεν επανέλαβε την δήλωση του, ότι η ασφάλεια στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη είναι σε κίνδυνο λόγω των μεταναστών. 

ΜΠΙΧΑΤΣ. Κατά τη διάρκεια έρευνας σε μέρη που ζουν μετανάστες στο Μπίχατς , οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 36 μαχαίρια, δύο ρόπαλα, ένα σφυρί, ένα νυστέρι, λεπίδες, και ένα ζευγάρι ψαλίδι. Εάν δεύτερος μετανάστης μαχαιρώθηκε χθες το πρωί στο κέντρο προσφύγων στο Σαλάκοβατς στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που έμενε στη Βέλικα Κλάντουσα μετακινήθηκε προς τα σύνορα με την Κροατία. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο εμπειρογνώμονα Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να κλείσει επτά τζαμιά και να απελάσει τους Ουαχάμπι ισλαμιστές όπως ο Μουχαμέντ Πόρτσα και ο Μουχαμέντ Εμπού θα έχουν σύντομα αρνητικές συνέπειες για τα δυτικά Βαλκάνια, και θετικές για την Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου