Ιουνίου 20, 2018

Επιχείρηση Αποστα-Σία στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ . Ο Ζάεφ που ήταν χθες καλεσμένος στο «Channel 5» ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ζητήσει την καθαίρεση του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ εάν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να δημοσιευτεί και να γίνει νόμος του Κράτους και υποστήριξε ότι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότατα να εκφράσουν τη θετική γνώμη τους στο δημοψήφισμα. Η καθαίρεση, πάντως απαιτεί 80 ψήφους στην Βουλή αλλά ο Ζάεφ υπονόησε ότι υπάρχουν έτοιμοι να «αποστατήσουν» βουλευτές του VMRO-DPMNE, ώστε να βρεθούν οι 80. Η «ευρω-συμφωνία» πέρασε με 10-0 από την Ευρω-Επιτροπή του Αλβανού Γκρούμπι. Το VMRO-DPMNE δεν εμφανίστηκε. Δηλώσεις κατά της συμφωνίας έκανε ο Γκρουέφσκι. Στο κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 11 το πρωί η σύνοδος της ολομέλειας για να ψηφίσει σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται για πέντε ημέρες , κάλεσαν σε περικύκλωση του κοινοβουλίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ , Μπουζάρ Οσμάνι και δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, «δημιουργεί ένα καλό περιφερειακό κλίμα και ανοίγει την ευρω-ατλαντική προοπτική για τα βαλκανικά κράτη». 
Το δημόσιο χρέος του Κοσσυφοπεδίου έχει φτάσει σε 996.400.000 ευρώ.
 Οι Βουλευτές όπως αποκαλύφθηκε εισπράττουν περισσότερα από τους Καναδούς για έξοδα υπηρεσιακών ταξιδιών στην Αλβανία. Διαψεύστηκε η απαγωγή Αλβανού δημοσιογράφου, ενώ επαναλήφθηκε ληστεία χρηματαποστολής στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Όπως αποκαλύφθηκε τα αποθεματικά σε χρυσό που κληρονόμησε το μαυροβούνιο από την Γιουγκοσλαβία βρίσκονται στην Ελβετία στην «Credit Suisse bank», και είναι δεσμευμένα μέχρι το 2027 ως ενέχυρο για δάνεια του καθεστώτος. 

ΤΙΡΑΝΑ. Μέσα σε πέντε χρόνια, περισσότεροι από 150.000 πολίτες της Αλβανίας έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην ΕΕ . Οι περισσότεροι, 69.000, το 2015. Το επόμενο έτος, μειώθηκαν σε 33.000 και το 2017 σε 26.060.Η Αλβανία κατέχει την έβδομη θέση από την άποψη του αριθμού των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου κοινωνικής ασφάλισης το 2017, 
η μέση σύνταξη για τους άνδρες ήταν 410.58 λέβα, και για τις γυναίκες 298.48 λέβα. Μετά τη συνταξιοδότηση, οι άνδρες λαμβάνουν κατά μέσο όρο το 51.5% του τελικού μισθού τους και οι γυναίκες μόνο το 40,9% . Οι άνδρες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο μετά από 38.7 χρόνια υπηρεσίας και οι γυναίκες μετά από 33.1 χρόνια. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι οι συντάξεις στη Σερβική Δημοκρατία θα αυξηθούν και πάλι μέχρι το τέλος του έτους, και ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο εκταμίευσης εφάπαξ βοήθειας σε μια συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων». Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχασε 3.4 δισεκατομμύρια Μάρκα από την αρχή της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ , λόγω της μείωσης και κατάργησης των τελωνειακών δασμών για τα εμπορεύματα της ΕΕ. 

ΝΤΕΡΒΕΝΤΑ. Τιμήθηκε η 26η επέτειος της εκτέλεσης των οκτώ Σέρβων αιχμαλώτων από την Ντερβέντα που εκτελέστηκαν πριν 26 χρόνια στις 19 Ιουνίου , ενώ το ‘έσκαβαν χαρακώματα για τις κροατικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου