Ιουνίου 06, 2018

Οι αμερικανοί απειλούν με νέους βομβαρδισμούς τον Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσον η Σερβία, μετά από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, και τις πληροφορίες από την Πρίστινα για ανάπτυξη της Δύναμης Ασφάλειας στη γραμμή των διοικητικών συνόρων, θα αποστείλει στο Κόσσοβο και το Μετόχι τους χίλιους Σέρβους στρατιώτες όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και άλλες «μεγάλες δυνάμεις» , δεν έχουν καμία πρόθεση να σεβαστούν και να εφαρμόσουν το ψήφισμα 1244, και τόνισε ότι οι Αμερικανοί τον προειδοποίησαν προσωπικά ότι «Εάν θελήσω να στείλω στο Κοσσυφοπέδιο το στρατό μας και την αστυνομία, το ΝΑΤΟ θα το αντιμετωπίσει ως μια εχθρική ενέργεια». 

«Αν προσπαθήσουμε, να τους στείλουμε θα αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό και δεν είναι δίκαιο, αλλά αγωνιζόμαστε σύμφωνα με πολύ λίγες δυνατότητες και μέσα που έχουμε με ένα πολύ στενό περιθώριο ελιγμών, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε και είναι η δουλειά μας για την καταπολέμηση της».

 Ο Βούτσιτς έφερε ακόμα σαν παράδειγμα το Ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ το οποίο δεν σεβάστηκε ο Τραμπ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, και τόνισε ότι οι Αμερικανοί, δεν ενδιαφέρονται για δίκαιο και το ψήφισμα 1244, αλλά δημιουργούν τετελεσμένα με τη δύναμη τους». 

Σχολιάζοντας τη «διαπραγματευτική πλατφόρμα» που συζητήθηκε στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, Βούτσιτς δήλωσε ότι «δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Πρίστινα» και «καθιστά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες πιο δύσκολες». 

Είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή «EULEX» θα μείνει στο Κόσσοβο και το Μετόχι , αλλά κανείς στις Βρυξέλλες δεν τολμά να το πει στους Αλβανούς για να μην θυμώσει η Πρίστινα. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της Πρίστινα ότι η πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων εναντίον των Σέρβων «δεν έχει εθνοτικά κίνητρα» Βούτσιτς είπε ότι «όλα γίνονται κατά παραγγελία». «Αυτό είναι το κίνητρο τους», είπε και ρώτησε. 
«Ας μας πουν το κίνητρο της επίθεσης στο σέρβο ιερέα και την οικογένειά του».

Ο Σερβος Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες επίκεινται ότι «η Σερβία θα κάνει το καλύτερο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», και ότι «δεν είναι πολύ αισιόδοξος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου