Ιουνίου 06, 2018

Η 6η Ιουνίου στην Ιστορία

913. Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄, αδελφός και συναυτοκράτορας του Λέοντα Στ' που βασίλευσε από τον Μάιο 912 πέθανε ενώ έπαιζε τζυκάνιο (βυζαντινή ονομασία για το πόλο) σε ηλικία 41 ετών και τον διαδέχθηκε
 ο 8χρονος ανιψιός του, Κωνσταντίνος Ζ΄. 

1508. Κατά τον πόλεμο της Λίγκας του Καμπρέ ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψε στο Φριούλι ανακωχή τριών ετών με την Βενετία που ήδη είχε καταλάβει την Τεργέστη.


1513. Ο Μασσιμιλιάνο Σφόρτζα με τη βοήθεια των Ελβετών μισθοφόρων νίκησε τους Γάλλους στη μάχη της Νοβάρα και ανακατέλαβε το Μιλάνο και το Δουκάτο του. 

1523.Ο Σουηδός αντιβασιλέας Γουσταύος Βάσα εκλέχτηκε βασιλιάς της Σουηδίας, ως Γουσταύος Α και διέλυσε την Ένωση του Κάλμαρ. 

1644. Οι δυνάμεις των Μαντσού της δυναστείας Τσινγκ, υπό την ηγεσία του αυτοκράτορα Σουντσί, κατέλαβαν το Πεκίνο 

1654 . Παραιτήθηκε από το σουηδικό θρόνο η Βασίλισσα Χριστίνα που την κατηγορούσαν για σπατάλες και ακολασία και τη διαδέχτηκε ο εξάδελφός της, Κάρολος Ι΄ Γουσταύος.

 1762. Κατά τον επταετή Πόλεμο οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν την πολιορκία της Αβάνας στην Κούβα,

 1801. Με την Ειρηνευτική συμφωνία της Μπανταχόθ έληξε ο εξαετής πόλεμος μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 


1808. Ο αδελφός του Ναπολέοντα, Ιωσήφ Βοναπάρτης, στέφτηκε βασιλιάς της Ισπανίας. Η Σουηδία απέκτησε νέο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, εκλέχτηκε ο Κάρολος ΙΓ΄ της Σουηδίας. 

1815. Κατά τη δεύτερη σερβική Επανάσταση στη μάχη του υψώματος Λιούμπιτς, κοντά στο Τσάτσακ, οι Σέρβοι υπό την διοίκηση των Ομπρένοβιτς, Τσούκιτς και Νενάντοβιτς νίκησαν τρεις φορές ισχυρότερο τουρκικό στρατό.
1822. Τη νύχτα της 6ης/18 Ιουνίου του 1822, δυο πυρπολικά υπό τον Ψαριανό Κωνσταντίνο Κανάρη και τον Υδραίο Πιπίνο μπήκαν στο λιμάνι της Χίου όπου βρισκόταν ο τουρκικός στόλος και γιόρταζε την τελευταία ημέρα του ραμαζανιού. Ο Κανάρης και οι άνδρες του κατάφεραν να κολλήσουν το πυρπολικό τους στην κατάφωτη ναυαρχίδα , την «καπιτανάτα» όπου βρίσκονταν όλοι οι αξιωματικοί του στόλου. Σε λίγα λεπτά η ναυαρχίδα έγινε παρανάλωμα του πυρός.Το πυρπολικό του Πιπίνου προσέγγισε την υποναυαρχίδα αλλά δεν κατάφερε να την καταστρέψει.


 1861.Ο Καμίλο ντι Καβούρ πέθαινε στο Τορίνο.

 1878. Οι Αλβανοί που είχαν συγκροτήσει την Επιτροπή για τα δικαώματατων Αλβανών στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν να μαζεύονται στο Πρίζνεν όπου στις 10 Ιουνίου Ίδρυσαν τη Λίγκας του Πρίζρεν, με στόχο την ένωση όλων των αλβανικών εδαφών σε ένα κράτος. 

1912. Έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου Νοβαράπτα της Αλάσκα. Η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη του ιστορικούς χρόνους 

1919. Δημοσιεύτηκε το φασιστικό μανιφέστο προς το λαό της Ιταλίας. Επαψε να υφίσταται η Δημοκρατία της Πρεκμούριε στην ανατολική Σλοβενία. Η σοβιετική κυβέρνηση εθεσε εκτός νόμου τον αναρχικό Νέστωρ Μάχνο. 

1923. Στη Διάσκεψη της Λωζάνης συμφωνήθηκε το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. 

1929.Ο Βενιζέλος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των υπουργών του για να κάνει ανασχηματισμό. 

1932. Στρατιωτική χούντα στη Χιλή.


1933. Αργά το βράδυ ο Ελ. Βενιζέλος και η σύζυγός του επέστρεφαν στην κατοικία τους στην Αθήνα, από την Κηφισιά όπου το ζεύγος Δέλτα τούς είχε παραθέσει δείπνο. Στον Παράδεισο του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητο των υποψήφιων δολοφόνων παρεμβλήθηκε μεταξύ του αυτοκινήτου του ζεύγους Βενιζέλου και του αυτοκινήτου των συνοδών του. 
Το αυτοκίνητο των δολοφόνων πλησίασε την «Πακάρ» του Βενιζέλου και άρχισαν από αυτό να πυροβολούν χωρίς κατά του ατμοκίνητου του Βενιζέλου, που μαζί με την σύζυγο του 'Ελενα έπεσαν στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Ο οδηγός του πρώην Πρωθυπουργού Ιωάννης Νικολάου που τραυματίστηκε στο χέρι Αύξησε ταχύτητα .Οι δολοφόνοι ακολούθησαν το αυτοκίνητο του Βενιζέλου για είκοσι λεπτά μέχρι το Γηροκομείο, πυροβολώντας αδιάκοπα. Το αυτοκίνητο των συνοδών - σωματοφυλάκων δεν μπόρεσε να ακολουθήσει .Ο σωματοφύλακας I. Μαρκάκης, που επέβαινε σε αυτό είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι. Η 'Ελενα Βενιζέλου είχε τραυματισθεί στα χέρια και στα πόδια. Το αυτοκίνητο του Ελ. Βενιζέλου μετά το Γηροκομείο κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου έφθασε και το αυτοκίνητο των συνοδών του. Στο νοσοκομείο έμεινε μόνο ο I. Μαρκάκης. 

1940. Συνθηκολόγηση της Νορβηγίας, Οι Σύμμαχοι εκκένωσαν το Νάρβικ. Ο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. 

1941 . Ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή για την εκτέλεση επί τόπου των Κομισάριων του Κόκκινου Στρατού που συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι. 

1944. Έγινε η Απόβαση της Νορμανδίας: Οι σύμμαχοι αποβίβασαν στις ακτές της Νορμανδίας 155 000 στρατιώτες. 

1949 .Εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων. Ο Τζωρτζ Όργουελ εξέδωσε το μυθιστόρημα Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα. 

1950. Η Πολωνία και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώρισαν τη γραμμή Όντερ-Νάισε ως τα νέα «σύνορα ειρήνης» ανάμεσα στις δύο χώρες. 

1966. Η κυβέρνηση των αποστατών μετα από αμερικανικές πιέσεις άρχισε τον ελληνοτουρκικό δίαλογο. Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ιωάννης Τούμπας και Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιανγκίλ, και συμφώνησαν να συγκροτήσουν επιτροπή σε πρεσβευτικό επίπεδο που θα προλείανε το έδαφος για την κατάληξη σε μία συμφωνία. 

1967. Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αίγυπτου Καμάλ Νάσσερ διέταξε να κλείσει για τη ναυσιπλοΐα η διώρυγα του Σουέζ. 1968 . Πέθανε ο Ρόμπερτ Κέννεντυ.

 1982. Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο. Επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ο Υπουργός Άμυνας Αριέλ Σαρόν. 

1992 Εκλογές στην Τσεχοσλοβακία. Ο Γιέλτσιν, με διάταγμα απομάκρυνε τον δικό μας Πόντιο Γαβριήλ Ποπόφ από Δήμαρχο Μόσχας και επέβαλε τον δικό του να Γιούρι Λουσκόφ. 

1996.Στην Τσεχία, ο Πρόεδρος Χάβελ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βάτσλαβ Κλάους. 

1999. 75η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία .Ενώ στο Κουμάνοβο διεξάγονταν οι συνομιλίες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού με του Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και το Μετόχι έριξαν πάνω από 30 πύραυλους και στο Μαυροβούνιο βομβάρδισαν το χωριό Τσέροβο κοντά στην Μπίελο Πόλιε. Οι τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν στο δρόμο Πρίστινας-Ποντουγίεβο σε λεωφορείο της «Κόσσοβο Τουρς», και τραυματίστηκαν, Στο Κουμάνοβο η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς αποτελούνταν από 13 αντιπροσώπους, εκ των οποίων υπήρχαν δέκα εκπρόσωποι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Συμετείχαν ο αντιστράτηγος Μπλάγκογιε Καβάσεβιτς , και ο υποστράτηγος Ομπραντ Στεφάνοβιτς. Από το υπουργείο εξωτερικών μετείχε και βοηθός Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης είπε ότι οι συνομιλίες στο Κουμάνοβο θα μπορούσε να διαρκέσουν όλη την ημέρα. Η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία πρότεινε ότι ο χρόνος για την απόσυρση των Γιουγκοσλαβικών Δυνάμεων να είναι 14 ημέρες αντι για επτά. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο θα χρειαστεί να παραμείνουν τουλάχιστον τρία χρόνια . 

2003 .Μια Τσετσένα καμικάζι, ανατινάχτηκε σελεωφορείο στη ρωσική δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα.

 2006 .Ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Σερβίας, ως διάδοχος της Ομοσπονδίας Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου