Ιουνίου 06, 2018

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ επικεντρώθηκε στην προσέλκυση των νέων στα αγροτικά επαγγέλματα. 
Ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ποροζάνοβ, υπογράμμισε πως 56% των ανθρώπων που ασχολούνται με αγροτικά επαγγέλματα στη Βουλγαρία είναι άνω των 55 ετών και μόνο το 6% είναι κάτω από 35 ετών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σερβική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα συγκροτηθεί στις 12 Ιουνίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα που εχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βελιγραδίου πρότεινε τον διευθυντή του παιδιατρικού Νοσοκομείου Ζόραν Ραντόιτσιτς, ως νέο δήμαρχο του Βελιγραδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργό Οικονομικών της Σερβίας, Σίνισα Μάλι, συναντήθηκε με το μόνιμο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Σερβία, Σεμπάστιαν Σόσα και συζήτησαν για μια νέα συμφωνία για τη διατήρηση της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών εντοπίστηκαν στη Σερβία δώδεκα θύματα εμπορίας ανθρώπων εκ των οποίων εννέα ήταν ανήλικα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση απέσυρε από την συνέλευση την πλατφόρμα σχετικά με τις συνομιλίες με τη Σερβία, η οποία έδινε στον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι το ρόλο του επικεφαλής διαπραγματευτή. Σύμφωνα με το Υπουργικό παρά το πρωθυπουργώ Σκέντερ Ρέσιτσα η πλατφόρμα αποσύρθηκε «επειδή απαιτείται μια ευρύτερη εθνική συναίνεση όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών». Προηγουμένως η LDK είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της πλατφόρμας.Την απόσυρσή της είχαν ζητήσει παρασκηνιακά και οι Ευρωπαίοι. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα κάλεσε το λαό να δώσει ένα βροντερό παρόν συλλαλητήριο κατά της κατάχρησης στο δικαστικό σύστημα στην Πλατεία της Νίκης το Σάββατο, 9 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., για να απαντήσει «στις υπόγειες σκοτεινές δυνάμεις», που έχουν πλήξει «τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Ρουμανία για αρκετά χρόνια». «Περιμένουμε όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν σε μια ελεύθερη χώρα, και που θέλουν να υπερασπιστούν τη λαϊκή κυριαρχία», είπε. Το «παρακτάτος», ο Πρόεδρος Γιοχάνις τον οποίο απειλούν με καθαίρεση περιφερικά στελέχη των Σοσιαλιστών, απάντησε ότι αυτά είναι «λαϊκισμός και γελοιότητες». 
Ο Γιοχάνις ζήτησε δημοψήφισμα για το αν οι εισαγγελείς υπόκεινται στον Υπουργό Δικαοσύνης. Το Εφετείο καταδίκασε βάσει ενδείξεων σε επτά χρόνιο φυλακή των τέως υπουργό Τουρισμού Ελένα Ουντρέα και συνεργάτη του Προέδρου Μπασέσκου σε 7 χρόνια φυλακή , για κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ενώ όλοι περιμένουν τη συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα, αποκαλύφθηκε ότι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας συζηά εδώ και ένα χρόνο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Η κυβέρνηση απάντησε στην συγκέντρωση του Μιτσκόσκι με αποκαλύψεις για τις αμοιβές του από το κράτος ως σύμβουλος το Γκρουέφσκι. Στον αλβανικό χώρο ο Αχμέτι είπε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από δυο Κόμματα, ενώ ο κ. Σέλλα επιτέθηκε κατά του κ. Αχμέτι και του κ. Ζάεφ. Ο Ζάεφ κάλεσε το ιβάνοφ να υπογράψει το νόμο για τις γλώσσες. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρώην πράκτορας της CIA Μπράιν Σκότ κατέθεσε στη συνεχιζόμενη δίκη για το «πραξικόπημα» ότι η εταιρεία του δεν είχε ποτέ δουλειές με το «Δημοκρατικό Μέτωπο» και ούτε τους βοήθησε καθ οιονδήποτε τρόπο στο υποτιθέμενο πραξικόπημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου, του κ. Μπράιαν προσεγγίστηκε το 2016 μέσω μιας αλυσίδας των προσώπων που συνδέονται με τη φιλορωσική αντιπολίτευση . 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ , ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέφερε ότι η Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο ζήτησαν τη διατήρηση των σερβικών ΜΜΕ. 

ΜΟΣΤΑΡ. Η Ένωση των Σέρβων στο καντόνι της Ερζεγοβίνης-Νερέτβα και Μόσταρ κάλεσε τα Σερβικά κόμματα από τη Σερβική Δημοκρατία να κατεβάσουν Κοινό σερβικό ψηφοδέλτιο στην FBiH . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο δικηγόρος Βελιγραδίου Γκόραν Πετρονίεβιτς δήλωσε ότι η απόφαση για ακύρωση της Αθώωσης του Νάσερ Οριτς, έχει πολιτικό υπόβαθρο και ότι αυτό το μοντέλο έχει ήδη επαναληφθεί. Ο δικηγόρος Μπόσκο Άντιτς, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να προτρέχει σχετικά με την θετική έκβαση της επανεκδίκασης της υπόθεσης του Όριτς, διότι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν γίνεται τίποτα χωρίς τη θέληση της Διεθνούς Κοινότητας.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς ανακοίνωσε ότι στη Σερβικη Δημοκρατία από την αρχή του έτους συνελήφθησαν 750 μετανάστες. Η αστυνομία της Τρέμπινιε εμπόδισε τη λαθραία εισοδο από το Μαυροβούνιο, εννέα υπηκόων του Ιράν που είχαν πάνω του πιστοποιητικά που αποδείκνυαν ότι ζήτησαν άσυλο στο Μαυροβούνιο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο πρόεδρος της «HDZ BiH», Ντράγκαν Τσόβιτς, έστειλε επιστολές στους πρεσβευτές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στις οποίες τους εγκαλεί για δηλώσεις τους που εγιναν με βάση ελλιπείς πληροφορίες, και ότι «χωρίς λόγο συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αρνητικής αντίληψης από το κοινό», και «συμμετέχουν, έτσι στην προεκλογική εκστρατεία», πράγμα ανεπίτρεπτο για διπλωμάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου