Ιουνίου 13, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την Πέμπτη, 14 Ιουνίου την έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου σχετικά με την λιανική τιμή του πετρελαίου και τις πιθανές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό. Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Σεράγεβο Μούρις Τσίτσιτς δήλωσε ότι η μικρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν είναι το αποτέλεσμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, και σημείωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη τιμή πετρελαίου στην Ευρώπη. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την τιμή των προϊόντων πετρελαίου να τηρούν τις σχετικές διατάξεις, αλλιώς το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις για παράνομη στάθμευση και παρακώλυση των συγκοινωνιών που είναι πλημμελήματα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο βρίσκεται σε συνεχή άνοδο στη Σερβική Δημοκρατία , και αυξήθηκε κατά 50% κατά την περίοδο 2005-2015, σύμφωνα με την ιατρική στατιστική , και χρειάζεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η αύξηση σχετίζεται με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1995 στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Υπουργός Βιομηχανίας, ενέργειας και ορυχείων, Πέταρ Τζόκιτς, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από την Πολωνία και συζήτησαν το ενδεχόμενο παραγωγής πολωνικών τρακτέρ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Κόσμος» στην Μπάνια Λούκα.

 ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο ηγέτης του «αληθινού SDS», Ράντομιρ Λούκιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υποψήφιοι του κόμματος θα έχουν επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές, και ότι, το «αληθινό SDS», θα πάρει μεγάλο αριθμό ψήφων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε κατά την τελετή έναρξης του αγωγού «TANAP» στο Εσκί Σεχίρ ότι «η παρουσία του αντιπροσωπεύει μια νέα, πολύ ορατό επιβεβαίωση της επιτυχούς σχέσης μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας, που συμβάλλει στην πρόοδο των δύο χωρών και των Δυτικών Βαλκανίων». Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε στο Εσκι Σεχίρ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πορόσενκο και του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στάση της Ουκρανίας, στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός περιβάλλοντος, Γκόραν Τρίβαν, και ο υπουργός υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση μιας κοινής, διυπουργικής επιτροπής για τον καθορισμό των επιπτώσεων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον. Ο φορέας θα είναι επιφορτισμένος με τον καθορισμό της επίπτωσης του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στην υγεία των ανθρώπων θα κάνει τη δουλειά του επαγγελματικά, και θα παρακολουθεί και την υγεία των Σέρβων στρατιωτών που το 1999 υπηρέτησαν στο Κόσσοβο και το Μετόχια, δήλωσε ο επικεφαλής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Βελιγραδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανταρ Τσεπούριν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί «ακόμη περισσότερο » στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου , σημειώνοντας ότι Μόσχα , είναι και θα είναι στο πλευρό του Βελιγράδιου. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Αφού έγιναν οι εκλογές , το Δικαστήριο στην Ποντγκόριτσα συμφώνησε να απελευθερώσει τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος και ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, κ Μίλαν Κνέζεβιτς, πριν από την ημερομηνία λήξης της ποινής του. Ο κ Κνέζεβιτς καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση επειδή επιτέθηκε στον αστυνομικό Μίλιαν Μάρκοβιτς έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου στις 17 Οκτωβρίου 2015. «Το δικαστηριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Κνέζεβιτς «λαμβάνοντας υπόψη την προσωπικότητα του κρατουμένου, και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της φυλάκισης» και έκρινε ότι « ο σκοπός της τιμωρίας έχει επιτευχθεί» και «ο κρατούμενος έχει βελτιωθεί». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε χθες ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να σχηματιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, τους «νέους του Βορρά» για υπηρετήσουν στον στρατό. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι οι Σέρβοι έχουν μόνο ένα στρατό, και αυτός είναι ο στρατός της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου