Ιουνίου 13, 2018

Οι βούλγαροι που εγιναν Μακεδόνες

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ενημερώνοντας του δημοσιογράφους είπε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, « η Ελλάδα αποδέχθηκε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», ότι «οι διεθνείς κωδικοί παραμένουν «MK και MKD» και ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας θα γίνουν «NMK». Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι κατά τις διαπραγματεύσεις ζήτησε τη γνώμη «σοβαρών εμπειρογνωμόνων» . Ο Ζάεφ είπε ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τον ηγέτη του VMRO-DPMNE και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί με τον Ιβάνοφ. Η συμφωνία θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, και το Σαββατοκύριακο θα γίνει η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Πρέσπα, όπου θα παραβρίσκεται και η κ. Μογκερίνι. Οι «αντιφρονούντες» είπαν ότι «η SDSM με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ έδειξε ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους», και ότι «παρά το γεγονός ότι ο Ζάεφ προσπαθεί να παρουσιάσει στο Μακεδονικό κοινό αυτή τη συμφωνία ως μια νίκη, είναι μια ήττα του μακεδονικού λαού». 
Η συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα αναμένεται να περάσει από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Το DUI ανακοίνωσε ότι στηρίζει πλήρως την συμφωνία. Η κάλεσε VMRO-DPMNE να υποστηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. 
Ο Μισκόσκι ζήτησε μαζί με το δημοψήφισμα να γίνουν πρόωρες εκλογές και η εκλογή Προέδρου. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Επίσης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι καλωσόρισαν τη συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και των Αθηνών, και επίσης ο Θάτσι και ο Χαραντινάι συνεχάρησαν την Αθήνα και τα Σκόπια. 

ΣΟΦΙΑ. Από την αρχή του έτους 2.098 άτομα έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα λόγω καταγωγής. Οι περισσότεροι από αυτούς, (1.402 άτομα) ήταν από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου