Ιουνίου 17, 2018

Η 17η Ιουνίου στην Ιστορία

653. Στη Ρώμη , στο Λατερανό, συνελήφθη από τον Βυζαντινό Έξαρχο ο Πάπας Μαρτίνος μαζί με τον Μάξιμο τον Ομολογητή, κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Κώνστα , επειδή είχε μυστικές επαφές με τους μουσουλμάνους και επειδή συγκάλεσε τη Σύνοδο του Λατερανού που καταδίκασε τον μονοθελητισμό.
Ο μεταφέρθηκε πρώτα στη Νάξο, και στη συνέχεια έφθασε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου 653.
Γλύτωσε την εκτέλεση λόγω της έκκλησης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Παύλου, και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι που εξορίστηκε στην Χερσώνα όπου έφτασε στις 15 Μαΐου 655. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.



1462. Η νυκτερινή επίθεση του πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ Γ΄ του Ανασκολοπιστή στο στρατόπεδο του Μωάμεθ Β. Η Βλαντ προσπάθησε να σκοτώσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β', αλλά εκείνος κατάφερε να γλυτώσει. 15000 τούρκοι σφαγιάστηκαν. Η σύγκρουση αρχικά ξεκίνησε το 1461 με την άρνηση του, Βλαντ να δηλώσει υποτέλεια στον Οθωμανό σουλτάνο και να πληρώσει το φόρο των απίστων. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Βουλγαρία όπου ανασκολόπισε πάνω από 23.000 Τούρκους Ο Μωάμεθ Β΄ μετά συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων και εισέβαλε στη Βλαχία. Μετά τη μάχη της 17ης Ιουνίου ο Μωάμεθ στράφηκε προς τη Βράιλα την οποία έκαψε και μετά γύρισε στην Αδριανούπολη.

1497. Στο Λονδίνο, έγινε  η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία οι δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ' εμπόδισαν τους  επαναστάτες από την Κορνουάλη, να καταλάβουν το Λονδίνο.

1665. Η μάχη του Μόντες Κλάρος όπου οι Πορτογάλοι με την υποστήριξη 2000 Άγγλων νίκησαν τους Ισπανούς που είχαν 4000 νεκρούς και 6000 αιχμαλώτους.

1789. Με πρόταση του Αβά Εμμανουήλ Ιωσήφ Σεγιές συγγραφέα της μπροσούρας «Τι είναι η Τρίτη Τάξη;», στις 17 Ιουνίου του 1789, οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης, αυτοανακηρύχθηκαν σε Εθνοσυνέλευση. Λίγα φιλελεύθεροι ευγενείς και πολλοί κατώτεροι κληρικοί προσχώρησαν. Η Εθνοσυνέλευση κατάργησε το βασιλικό δικαίωμα του βέτο.

1821. Η Μάχη στο Σκουλένι της Μολδαβίας.

1842. Στη Μπουχάρα εκτελέστηκαν δι αποκεφαλισμού, από τον Εμίρη, ως κατάσκοποι ο Βρετανός συνταγματάρης Τσαρλς Στόνταρτ και ο λοχαγός Αρθουρ Κόνολλυ.

1848 . Τα αυστριακά στρατεύματα κατέστειλαν την εξέγερση των Τσέχων στην Πράγα.

1866. Η Πρωσία επίσημα κήρυξε πόλεμο στην Αυστρία. Ο Γερμανικός Εμφύλιος ήταν στο πλαίσιο του τρείτου πολέμου για την Ιταλική ανεξαρτησία.

1913. Στις 17/30 Ιουνίου η Ελληνική κυβέρνηση διέταξε γενική αντεπίθεση κατά των Βουλγάρων. Ο Υποστράτηγος Καλάρης, διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού, απέστειλε στον διοικητή των Βουλγαρικών δυνάμεων που ευρίσκοντο εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης το ακόλουθο μήνυμα: «Αξιότιμε κκ Διοικητά Δεδομένου ότι τα Βουλγαρικά στρατεύματα άρχισαν τις εχθροπραξίες στην ύπαιθρο εναντίον τους Ελληνικού Στρατού, έχω την τιμή να σας ζητήσω να αποχωρήσετε από την πόλη της Θεσσαλονίκης εντός μιας ώρας μετά την παράδοση αυτού του μηνύματος. Τα όπλα των ανδρών σας πρέπει να παραδοθούν στους αξιωματικούς μας, ενώ οι δικοί σας αξιωματικοί μπορούν να διατηρήσουν τους ξίφη τους. Ένα τρένο θα μεταφέρει εσάς και τους άνδρες σας με στο μέτωπο και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να περάσουν με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, με μεγάλη θλίψη, σας αναφέρω ότι, τα στρατεύματα θα θεωρηθούν εχθρικά. Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 1913». Τη νύχτα της 17ης Ιουνίου 1913, η ΙΙ Μεραρχία διενήργησε γενική εκκαθάριση των Βουλγαρικών τμημάτων που στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη.

1919.Στις 17/30 Ιουνίου 1919 το ελληνικό 4ο Σύνταγμα Πεζικού που βρισκόταν στο Αϊδίνι, αποχώρησε, από την πόλη.

1920. Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία στις 17/30 Ιουνίου ο Ελληνικός στρατός εισήλθε στο Αδραμύττιο. (Τουρκικά:Edremit).

1925 . Υπογράφηκε από 29 χώρες το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.

1939 .Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η τελευταία δημόσια εκτέλεση με γκιλοτίνα. Εκτελέστηκε ο θείος του σημερινού Κεντρικού Τραπεζίτη της Γερμανίας Ευγένιος Βάιντμαν που ήταν κατά συρροή δολοφόνος .

1940 . Ο Σοβιετικός Κόκκινος στρατός κατέλαβε τη Λετονία και την Εσθονία και επέβαλε κυβερνήσεις κομμουνιστών.


1944. Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης. Στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, τμήματα της Γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, και εκτέλεσαν 28 άτομα. Έκαψαν 375 από τα 400 σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες.

1946. Στην ελληνική βουλή μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση   υιοθετήθηκε με 138 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 181 αποχές το Γ' Ψήφισμα, «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προεβλέπε την ποινή του θανάτου, «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους».

1953. Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας εκδηλώθηκαν εργατικές εξεγέρσεις που κατεστάλησαν από την αστυνομία και τα κατοχικά σοβιετικά στρατεύματα. Η αρχή έγινε με τους οικοδόμους που απεργούσαν για μείωση της νόρμας της παραγωγής Ως το μεσημέρι το αίτημά τους ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και ως το απόγευμα συγκεντρώσεις συμπαράστασης εκτυλίσσονταν σε περίπου 500 πόλεις και κωμοπόλεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τους αντιμετώπισαν με πάσα βιαιότητα περί τους 8.000 ανατολικογερμανοί αστυνομικοί και 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες.
Τουλάχιστον 55 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.600 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
Σ’αυτά τα γεγονότα αφιέρωσε ο Μπρεχτ το ολιγόστιχο ποίημα «Η λύση».
" Μετά από την εξέγερση της 17ης Ιουνίου ,
Ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών,
Έβαλε να μοιράσουν φυλλάδια στην λεωφόρο Στάλιν
Που έγραφαν ότι ο λαός Είχε πλέον απωλέσει την εμπιστοσύνην της κυβερνήσεως
Και ότι μπορούσε να την επανακτήσει μόνον Διπλασιάζοντας την εργασία.
Μα δεν θα ήταν Ευκολότερο σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση
Να διαλύσει τον λαό, και
Να εκλέξει άλλον; "


1956. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη σύλληψή του Διγενή οι άγγλοι έβαλαν φωτιά στο δάσος της Πάφου, που πήρε μεγάλες διαστάσεις. Λόγω ξαφνικής μεταβολής του ανέμου έχασαν τη ζωή τους 19 Άγγλοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 18. Ο Διγενής με πέντε παλληκάρια του κατόρθωσε να διαφύγει. Ύστερα από μεγάλες ταλαιπωρίες κατέληξε στη Λεμεσό με τον Αντώνη Γεωργιάδη. Εκεί παρέμεινε και διηύθυνε τον Αγώνα μέχρι τη λήξη του.
1959. Οι Ιρλανδοί εξέλεξαν τον υποψήφιος του Κόμματος Φιανα Φειλ, ντε Βαλέρα, ως πρόεδρο της ιρλανδικής Δημοκρατίας.

1962. Ιδρύθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

1963. Ο βασιλιάς Παύλος μετά την παραίτηση Καραμανλή έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Πιπινέλη.

1966. Παραιτήθηκε  από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο Γεώργιος Μαύρος και επανήλθε στην Ένωση Κέντρου .

1967. Εκδηλώθηκε παρέμβαση  αμερικανικών και καναδικών πανεπιστημίων υπέρ της απελευθέρωσης του Ανδρέα Παπανδρέου

1972. Οι πέντε «υδραυλικοί» του Λευκού Οίκου συνελήφθησαν για διάρρηξη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο κτήριο Γουωτεργκέητ.

1982. Στο Λονδίνο βρέθηκε το πτώμα «του (κρεμασμένου) τραπεζίτη του Θεού». Ρομπέρτο Κάλβι κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς. Ο Κάλβι προΐστατο της τράπεζας του Βατικανού Banco Ambrosiano, που χρεοκόπησε και συνδεόταν με την μασονική Στοά P-2. Ο Χουντικός Πρόεδρος της Αργεντινής, στρατηγός Λεπόλδο Γκαλτιέρι παραιτήθηκε μετά την ήττα από τη Μεγάλη Βρετανία για τα νησιά Φώκλαντ.

1988.Περίπου 5.000 εργαζόμενοι από το Ζέμουν διαδήλωσαν μπροστά στη «Βουλή» της Γιουγκοσλαβίας διαμαρτυρόμενοι κατά της φτώχειας. 

1990. Στη Βουλγαρία έγινε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την 7η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

2001. Στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία κέρδισε το Εθνικό Κίνημα του πρώην βασιλιά Συμεών ΙΙ.

2012. Οι Ελληνικές εθνικές βουλευτικές εκλογές. Οι Ρωμιοί ψήφισαν φον Αντωνάκη, Οβριόπουλο και Φώτη Κουρέλη. Τα αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 29,66%, 129 έδρες. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. 26,89% , 71 έδρες.. ΠΑΣΟΚ 12,28%, 33 Εδρες. Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51%, 20 έδρες. Χρυσή Αυγή 6,92% , 18. Κυρ Φώτης Κουρέλης 6,26% 17. ΚΚΕ, 4,51% 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου