Ιουνίου 18, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση κατά της «Συμφωνίας της Πρέσπας» μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο ‘ήταν επεισοδιακή. Η αστυνομία που επιτέθηκε ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε επίθεση. Συνελήφθησαν 25 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν, (σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ) 7 αστυνομικοί. Συλλαλητήρια (χωρίς επεισόδια) έγιναν και σε άλλες πόλεις εκτός από την πρωτεύουσα. Η μεγαλύτερη ήταν στο Μοναστήρι όπου συμμετείχε και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αποστολής (EULEX) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη επιτυχία της αποστολής είναι ότι έπειτα από 10 χρόνια αφήνει το Κοσσυφοπέδιο, που τώρα είναι πλήρως υπεύθυνο για το μέλλον του.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο καταγράφηκαν περίπου 1.500 παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες και περιέγραψε την κατάσταση ως «ανησυχητική», ενώ το υπουρεγείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια της «Φροντέξ».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι εφόσον οι δυτικές δυνάμεις «κλείσουν το Μακεδονικό ζήτημα», «οι πιέσεις στη Σερβική Δημοκρατία και τη Σερβία θα ενταθούν» διότι «η πρόθεση τους είναι να θέσουν ολόκληρη τη Βαλκανική υπό τις διαταγές τους». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο απόστρατος Ιταλός αξιωματικός Ντομένικο Λέγγερο που αγωνίζεται χρόνια για να αποδείξει την ευθύνη του ΝΑΤΟ για τον θάνατο 359 Ιταλών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι «οι συνέπειες της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν γνωστές από τον το πρώτο πόλεμο στο Ιράκ», «αλλά κρατήθηκαν μυστικές».
 Ο Ιταλός είπε ότι «κατέχει την απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το ΝΑΤΟ σχετικά με τον κίνδυνο από το απεμπλουτισμένο ουρανίο για τους στρατιώτες, αλλά το ΝΑΤΟ τις έκρυψε από τους άλλους συμμάχους. Είπε ακόμα ότι «οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο φορούσαν ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας, ενώ οι Ιταλοί ήσαν ανυπεράσπιστοι». Ο Ιταλός δήλωσε ότι «τίθεται απολύτως στη διάθεσή της σερβικής ερευνητικής επιτροπής». 

ΠΑΛΕ. Ο καθηγητής λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Βελιγραδίου Μήλος Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για την διατήρηση των Σέρβων και της Σερβικής γλώσσας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι να αποτραπεί ο αργός θάνατος του Κυριλλικού αλφάβητου. ». 

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και 
η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς συναντήθηκαν με την σερβική διασπορά.
Ο Πρόεδρος τ Ντόντικ, δήλωσε, ότι οι Σέρβοι πρέπει να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους και να μην παραιτηθούν από τη γλώσσα του και την Κυριλλική γραφή. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η βουλευτής του κόμματος PDIU, Ρέμε Λάλα, από τη Δίβρη δήλωσε ότι προσχωρεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Την ίδια απόφαση έλαβε και η βουλευτής Έλενα Τζίνα που εκλέγεται στο Ελμπασάν.Στη Δίβρη πραγματοποιήθηκε ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η Ρέμε Λάλα στην ομιλία της, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Ράμα για την αποδοχή της στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τόνισε ότι
 η ίδια με την Έλενα Τζίνα δίνουν το παράδειγμα για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου