Ιουνίου 23, 2018

Η 23η Ιουνίου στην Ιστορία

1101.Οι Σταυροφόροι κυρίευσαν την Άγκυρα. 

1305. Ο Φίλιππος ο Ωραίος της Γαλλίας με την συνθήκη του Αθί-συρ-Οργκ απελευθέρωσε τον Κόμη της Φλάνδρας Ροβέρτος Γ και του επέτρεψε να επιστρέψει στην Φλάνδρα για να την διοικήσει ως γαλλικό φέουδο, αλλά οι πλούσιες περιοχές παραγωγής υφασμάτων όπως η Λιλ, το Ντουαί και το Μπεθάν, πέρασαν στο Γαλλικό στέμμα.
1314. Ο Ροβέρτος Μπρους της Σκωτίας, στην μάχη 
του Μπάνοκμπερν συνέτριψε τον σημαντικά μεγαλύτερο Αγγλικό στρατό του Εδουάρδου Β΄ της Αγγλίας. 
Η μάχη ήταν καθοριστικό σημείο για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
1565. Κατά την πολιορκία της Μάλτας, μετά από 28 ημέρες επιθέσεων το φρούριο Σαν Έλμο κατελήφθη από τους Τούρκους. Κανένας από τους ιππότες που το υπεράσπιζαν δεν επέζησε. Εννέα Μαλτέζοι υπερασπιστές επέζησαν που πέρασαν κολυμπώντας στο Φρούριο Σαν Άντζελο στην άλλη πλευρά του λιμανιού. 

1585. Κατά ογδοηκονταετή πόλεμο ο Αδόλφος του Νασσάου ηττήθηκε στην μάχη της Αμερόγκεν και οι Ισπανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν κάποιες περιοχές κοντά στην Ουτρέχτη και στη συνέχεια κατέλαβαν την Αμβέρσα. 

1606. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας, Ματθίας υπέγραψε την Ειρήνη της Βιέννης με την οποία εγγυάτο την θρησκευτική ελευθερία των Καλβινιστών και τωνΛουθηρανών στην άνω Ουγγαρία και πολιτικά δικαιώματα στην Τρανσυλβανία.  

1672.Κατα τον  γαλλο-ολλανδικό πόλεμο, θριαμβευτική είσοδος  στην Ουτρέχτη του Λουδοβίκου 14ου.

1710. Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου ο Μεγάλος Πέτρος μετά από πολιορκία δύο μηνών, κατέλαβε την πόλη και το Κάστρο του Βίμποργκ στην περιοχή του Καρελιανού Ισθμού, 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. 



1724. Η  ρωσική αυτοκρατορία και η Τουρκία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία διατηρούσε τις ακτές της Κασπίας και Τουρκία την Τιφλίδα και το Εριβάν.

1758 . Κατά το Επταετή Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις (Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, Οίκος του Αννόβερου και Βασίλειο της Πρωσίας) υπό τη διοίκηση του Φέρντιναντ φον Μπρούνσβικ νικήσαν τους Γάλλους στο Κρέφελντ της Γερμανίας. 

1785. Στο Μαυροβούνιο ο πασάς της Σκόδρας Μαχμούτ κατέλαβε την Τσετίνιε και κατέστρεψε το μοναστήρι, που χτίστηκε από τον Ιβάν Τσιρνόγεβιτς στα τέλη δέκατου πέμπτου αιώνα. 

1789. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίστηκε μπροστά στους αντιπροσώπους των Γενικών Τάξεων και διέταξε κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι έμειναν στις θέσεις τους και κήρυξαν τον εαυτό τους απαραβίαστο. Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, δήλωσε: «Είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία».

 1791. Ο Δούκας της Ορλεάνης έγινε δεκτός στους Ιακωβίνους.



1796. Υπογράφηκε η ανακωχή της Μπολόνια μεταξύ του Πάπα  Πίου ΣΤ΄και της Γαλλίας, που την εκπροσωπούσε πρόσωπο ο στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης.

 1812. Κατά τον Αγγλοαμερικανικός πόλεμο του Ρότσιλντ για το δολάριο. η Μεγάλη Βρετανία ανακάλεσε τους περιορισμούς στο αμερικανικό εμπόριο. 

1822. Στις 23 Ιουνίου/5 Ιουλίου , ο Κολοκοτρώνης, διέλυσε το Στρατόπεδο στο Σαραβάλι, και έληξε η πολιορκία της Πάτρας. 

1825. Στις 11/23 Ιουνίου ο Ιμπραήμ κατέλαβε και κατέστρεψε την Τρίπολη και την επομένη βάδισε κατά του Άργους και του Ναυπλίου, αλλά ο Δημήτριος Υψηλάντης τον σταμάτησε στους βάλτους των Μύλων (12 Ιουνίου 1825). 

1866. Άρχισε ο τρίτος πόλεμος της Ιταλικής ανεξαρτησίας. 

1913. Αμέσως μετά τη νικηφόρο μάχη Κιλκίς-Λαχανά, ο αρχιστράτηγος Βασιλεύς Κωνσταντίνος διέταξε την ταχεία επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και κατάληψη της περιοχής της Δοϊράνης όπου είχαν αναπτυχθεί αμυντικά , με κέντρο το ύψωμα 420 οι Βούλκγαροι, και του όρους Κερκίνη (Μπέλες) . 
Για την επίτευξη του παραπάνω στρατηγικού σκοπού, το ελληνικό στρατηγείο σχεδίασε δύο επιμέρους επιθέσεις. Αφενός την κατά μέτωπο προσβολή των βουλγαρικών θέσεων, την προσβολή και κατάληψη του βουλγαρικού κέντρου ανεφοδιασμού, στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και παράλληλη προέλαση προς Μπέλες. Την επιχείρηση ανέλαβαν η 3η, η 5η και η 10η Μεραρχίες. 
Η 10η Μεραρχία επιτέθηκε τιο πρωί της 23ης Ιουνίου/6 Ιουλίου , κατά των υψωμάτων της διάβασης «Περάσματα», στα νοτιοδυτικά της Δοϊράνης αλλά τα τμήματα της δέχθηκαν σφοδρά πυρά πυροβολικού με αποτέλεσμα να καθηλωθούν. Σε αυτό συνέβαλλε η καθυστέρηση της 3ης Μεραρχίας, που έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο των βουλγαρικών δυνάμεων να συγκεντρώσουν τα πυρά τους κατά της 10ης. Στις 10.00 π.μ. ξεκίνησε η επίθεση της 3ης Μεραρχίας, και ύστερα από σύντομο, αλλά και σφοδρό αγώνα, τα ελληνικά τμήματα κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη της Δοϊράνης (Πολυανή). 
Οι Βούλγαροι συμπτήχθηκαν άτακτα προς βορρά, και απήγαγαν ως ομήρους τον Μητροπολίτη Πολυανής Φώτιο και 30 προκρίτους της πόλης ενω έκαψαν τη μητρόπολη Πολυανής. Η 3η Μεραρχίας συνέχισε την καταδίωξη και το ίδιο βράδυ κατέλαβε τα υψώματα βόρεια της Δοϊράνης.. Μετά τη χάραξη των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Δοϊράνης μαζί με την ομώνυμη πόλη, (Παλαιά) Δοϊράνη ή Πολυανή, πέρασε στη Βουλγαρική πλευρά και οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νέα Δοϊράνη Κιλκίς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι συνολικές απώλειες της ελληνικής πλευράς στη μάχη της Δοϊράνης ανήλθαν για την 3η Μεραρχία σε 146 νεκρούς και τραυματίες και για την 10η Μεραρχία σε 106 νεκρούς και 755 τραυματίες. 

1915.Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε η πρώτη μάχη στις όχθες του ποταμού Ισόνζο. 


1939. Η Ιταλία και η Γερμανία υπέγραψαν στο Βερολίνο συμφωνία που επέτρεπε στους γερμανόφωνους  πολίτες του Νότιου Τιρόλου να εγκαταλείψουν την ιταλική ιθαγένεια και να αποκτήσουν τη γερμανική. Η Γαλλία και η Τουρκία υπέγραψαν στην Άγκυρα σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας.

1940 .Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποίησε τρίωρη περιήγηση στο Παρίσι μαζί με τον Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ στη μοναδική του επίσκεψη στην κατεχόμενη γαλλική πρωτεύουσα.
1942. Ενας γερμανός πιλότος μυστικός πράκτορας της Ιντέλιζενς Σέρβις προσγείωσε ένα Focke Wulf Fw 190, σε βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουαλία, ώστε οι Βρετανοί να μελετήσουν τη νέα μηχανή του και τα πρωτοποριακά ηλεκτρικά του συστήματα.

 1943. Το 5/42 του Δ.Ψαρρού που ήταν στρατοπεδευμένο στην ταράτσα της Γκιώνας μετά από ολοήμερη μάχη απέκρουσε την επίθεση 800 ανδρών του ΕΛΑΣ που διοικούσαν ο Φοίβος Γρηγοριάδης, Δημήτριος Δημητρίου («Νικηφόρος») και ο Γεώργιος Κατσίμπας. Οι απώλειες του 5/42 ήταν 3 νεκροί και 5 τραυματίες. 
Ο ήρως του αλβανικού Ανθυποσμηναγός ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ που τραυματίστηκε συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Ελασίτες και τον εκτέλεσαν. Την ίδια ημέρα στην Αθήνα το ΕΑΜ έκανε απεργία των ΕΑΜιτών αστυνομικών. 

1948. Το Δυτικό Βερολίνο κυκλοφόρησε προσωρινά δικό του νόμισμα. Τη νύχτα της 23ης Ιουνίου ξεκινησε ο αποκλεισμός του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό .

 1955. Στην Κύπρο έγιναν οι πρώτες καταδρομικές επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ στους αστυνομικούς σταθμούς Αμιάντου, Κερύνειας και Λαπήθου. 

1956 .Ο συνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου. 

1960. Ο Πατρίς Λουμούμπα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα. 

1961. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα εκεί. Οι ΗΠΑ και η Κούβα συμφώνησαν ανταλλαγή αιχμαλώτων.

1963. Στο Άγιο Όρος άρχισαν οι επίσημες εκδηλώσεις για τη χιλιετηρίδα της Αθωνικής Πολιτείας, παρουσία του οικουμενικού Πατριάρχη, του βασιλιά Παύλου και των προκαθήμενων των ορθόδοξων Εκκλησιών της Βαλκανικής.

1964. Ο «λαοπρόβλητος» πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου που στις 
16 Φεβρουαρίου του 1964, είχε πάρει το 52% συνοδευόμενος από τον Αντρέα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και συζήτησαν το Κυπριακό. Οι Αμερικανοί πίεζαν για δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε η αμερικανική μεσολάβηση, μέσω του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντιν Άτσεσον.



1990 .Το Ανώτατο Σοβιέτ της  Μολδαβίας εξέδωσε Διακήρυξη για την Κρατική κυριαρχία της Δημοκρατίας. Στην Κριμαία άρχισε η επιστροφή των Τατάρων

2016. Στη Μ.Βρετανία έγινε το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου