Ιουνίου 23, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Σερβική Δημοκρατία ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο της ομολογιακό δάνειο στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά. Δανείστηκε 168.3 εκατ. ευρώ με επιτόκιο της τάξεως του 4,75% ετησίως. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για την περίοδο 2018-2022. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας θα λάβουν με τις συντάξεις τους Ιουνίου την αύξηση κατά 2,5% και η σχετική απόφαση θα υπογραφεί στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. 

ΧΑΓΗ .Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπόλ 41Μουσουλμάνοι πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης επέστρεψαν μέσα στο 2017 από τη Συρία όπου πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στις συγκρούσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της μουσουλμανικής «Dnevni Avaz» στα στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εκθέσεις υπάρχουν περισσότερες από 58 γυναίκες από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη με περίπου 130 παιδιά η τύχη των οποίων τ είναι αβέβαιη, επειδή βρίσκονται υπό τον έλεγχο τρομοκρατών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες την Κυριακή, θα είναι δύσκολη, αλλά τόνισε ότι θα υπερασπίζεται τη θέση της Σερβίας, αγωνιζόμενος για την χώρα και το λαό της και επιδιώκοντας ένα συμβιβασμό. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πρωθυπουργός Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε το Αζερμπαϊτζάν για την υποστήριξη προς τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και για τη σθεναρή στάση του σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συζήτησε με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γιαν Μπραάθου και του επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει να διατηρήσει το καθεστώς της ουδετερότητας σύμφωνα με την εντολή της η αποστολής στις δραστηριότητες της. Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι τουλάχιστον δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο μελετούν τη στάση τους για το Κόσσοβο και το Μετόχι και επεσήμανε ότι πολλές χώρες αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο χωρίς σωστή ενημέρωση, και υπό τις αμερικανικές και ευρωπαικές πιέσεις και επισχέσεις και τώρα εξετάζουν εκ νέου τις αποφάσεις τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι είναι οι εκπροσώποι της ΕΕ, ως μεσολαβητές στο διάλογο με την Πρίστινα, να λάβουν μια σαφή στάση σχετικά με το εάν αποδέχονται τη συμπεριφορά της Πρίστινα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με αφορμή τα 20 χρόνια από τις απαγωγές του Μπελάσεβατς οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης, καθώς και οι οικογένειες και οι συνάδελφοι των εννέα Σέρβων ανθρακωρύχων από το ορυχείο Μπελάσεβατς που απήχθησαν από του τρομοκράτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησαν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με την τύχη των απαχθέντων. 

ΠΡΊΣΤΙΝΑ. Η ομάδα των συνομιλητών για την ίδρυση της Κοινότητας των σερβικών δήμων και Κοινοτήτων πρέπει να είναι συνομιλητής των διεθνών οργανισμών για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σέρβων δήλωσε ο Σέρβος υπουργός για την επιστροφή στο Κοσσυφοπεδίο και το Μετόχι , Ντάλιμπορ Γέφτιτς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά από τις συνομιλίες με το Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ ότι συμφώνησαν για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων του παρελθόντος, το σεβασμό των μνημείων και δεσμεύτηκαν για καλές σχέσεις στο μέλλον. Οι εμπορικές συναλλαγές έφθασαν μια το περασμένο έτος, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η Βουλγαρία είναι στην 11η θέση στον κατάλογο των πιο σημαντικών εταίρων της Σερβίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ανακοίνωσε ότι του Αγίου Βίοτυ στο Αντριτσγκραντ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των αδελφών Σοκόλοβιτς, του Βεζύρη Μεχμέτ πασά και του Αγίου Μακάριου που επανίδρυσε 
το Πατριαρχείο του Πετς.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε το νομοσχέδιο σχετικά με την προσωρινή θέσπιση και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. 

 ΠΟΝΤΓΚOΡΙΤΣΑ .Ο γενικός Γραμματείας της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. ανακοίνωσε ότι αποστολή συνοριακής συνδρομής της ΕΕ θα φιλοξενηθεί στο Μαυροβούνιο την επόμενη εβδομάδα για να επιθεωρήσει την υλοποίηση των μέτρων που σχετίζονται με την κυκλοφορία των μεταναστών από την Αλβανία 
και το έδαφος του Κοσσυφοπέδιου προς την κατεύθυνση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. H επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Aρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Μαυροβούνιο Ρομπέρτα Μοντεβέτσι δήλωσε ότι μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρήκαν καταφύγιο στο Μαυροβούνιο 120.000 εκτοπισμένοι και 12.500 παρέμειναν που ζουν εκεί. 

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος «Νόβα Σλοβένια» Ματέι Τονίν εξελέγη προσωρινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας μέχρι να σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός. 

ΟΣΙΓΙΕΚ. Ο ηγέτης του Κόμματος των δικαιωμάτων και μέλος του Κροατικού Κοινοβουλίου Αντο Ντιάπιτς δήλωσε ότι η Κροατία πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα επιτρέψει στη Σερβία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 ΣΚΟΠΙΑ. Για ενάτη ημέρα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων σε διαδήλωση διαμαρτυρίας οι πολίτες που αντιτίθενται στη Συμφωνία ΚΙοτζιάς-Ντιμιτρόφ της Πρέσπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου