Ιουνίου 13, 2018

Η 13η Ιουνίου στην Ιστορία

313. Αναρτήθηκε από τον Λικίνιο στη Νικομήδεια το Διάταγμα της ανεξιθρησκίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 313 με τον Κωνσταντίνο Α΄ στο Μιλάνο. 

1283. Υπογράφηκε η «ειρήνη του Ρόστοκ» ανάμεσα στις χανσεατικές πόλεις Λίμπεκ, Ρόστοκ, Βίσμαρ, Στράλσουν, Γκράιφσβαλντ, Άνκλαμ ,Ντέμιν, με τον Δούκα της Σαξονίας και Πομερανίας τους πρίγκιπες του Ρίγκεν, το Τάγμα Ιπποτών του Ρόστοκ και τους άρχοντες του Σβέριν και του Ντανενμπεργκ. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να αποκηρύξει τη βία για δέκα χρόνια, και να σέβονται τις τελωνειακές και εμπορικές ελευθερίες. 

1381. Οι εξαγριωμένοι αγρότες από το Κεντ, το Νόρφολκ, το Σάφολκ και το Κέιμπριτζ που απέρριψαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας του Ριχάρδου στη συνάντηση του Μπλάκχιθ, εισήλθαν Λονδίνο, και ενωμένοι με τον τοπικό όχλο, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τις φυλακές, έκαψαν το ανάκτορο Σαβάι , έβαλαν φωτιά στο Κέντρο του Λονδίνου και σκότωσαν όποιον νόμιζαν ότι συνδεόταν με τη βασιλική κυβέρνηση. 

1611. Κατά τον Πολωνο-Ρωσικό πόλεμο μετά από μακρά πολιορκία το Σμολένσκ παραδόθηκε στους Πολωνούς.

1612. Ο Ματθίας Β ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του αδελφού του Ροδόλφου Β'.
1665. Κατά τον δεύτερο Αγγλοολλανδικό πόλεμο οι Άγγλοι νίκησαν τους Ολλανδούς στην ναυμαχία του Λόβεσοφτ. 

1821.Εληξε στην Πελοπόννησο η τετραήμερη μάχη του Λάλα.(9-13/21-25 Ιουνίου).
 Οι πολιορκημένοι Αλβανοί Λαλαίοι μαζί με τους 1500 του Γιουσούφ Πασά της Πάτρας Πάτρα, μεταξύ των οποίων 300 ιππείς επιτέθηκαν στις θέσεις των Ελλήνων. Η μάχη κρίθηκε στο λόφο Πούσι που ήσαν τα ταμπούρια των Ολυμπίων που βρέθηκαν ανάμεσα στο τουρκικό ιππικό του Γιουσούφ και τους Λαλαίους και έχασαν 30 άνδρες, και των συντεταγμένων Επτανήσιων που απέκρουαν τις προσπάθειες του Γιουσούφ. Τελικά οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στη μάχη τραυματίστηκαν μαχόμενοι και ο Ανδρέας Μεταξάς με τον Διονύσιο Σεμπρικό. Την επόμενη ημέρα, (14 Ιουνίου), οι Τούρκοι έφυγαν μαζί με τους Λαλαίους για την Πάτρα, και εβαλαν φωτιά στο χωριό. 
Στη συνέχεια, οι Λαλαίοι αποχώρησαν από την Πελοπόννησο με προορισμό την Μ. Ασία. 
Την ίδα ημέρα ο τρίτος γιός του  Μοχάμετ Άλι της Αιγύπτου, Ισμαήλ πασάς, εισήλθε στην Σαναά καταλύοντας την 300η αυτοκρατορία των Φούνγκ. 

1839. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς λόγω εσωτερικών πολιτικών ταραχών, παραιτήθηκε του σερβικού θρόνου υπέρ του πρωτότοκου γιου του Μίλαν. 

1860. Ιδρύθηκε η κρατική τράπεζα της Ρωσίας. 

1863. Με τη συνθήκη του Λονδίνου της 1/13 Ιουλίου 1863, που συνυπέγραψαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία και η Δανία ο δευτερότοκος υιός του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας, εκ του Οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόνντερμπουρκ–Γκλύκσμπουρκ, πρίγκηπας Γουλιέλμος, Χριστιανός, Φερδινάνδος, Αδόλφος, Γεώργιος, διορίστηκε συνταγματικός βασιλέας των Ελλήνων (ROI DES GRECS) υπό το όνομα Γεώργιος Α΄. Αργότερα, για να ικανοποιηθεί η Υψηλή Πύλη , ο Γεώργιος Α΄ έγινε ROI DES HELLENES. Με τη συνθήκη ορίστηκε ότι οι διάδοχοι του Γεωργίου θα πρέσβευαν το ορθόδοξο δόγμα. Με την ίδια συνθήκη οριζόταν ότι τα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου θα διευρύνονταν με την παραχώρηση - προσάρτηση της Επτανήσου, εφόσον θα συμφωνούσαν γι' αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις και θα εκφραζόταν σχετική ευχή από την Ιόνιο Βουλή.
1878 . Άρχισε υπό την προεδρία του καγκελάριου Οτο φον Μπίσμαρκ το Συνέδριο του Βερολίνου που συγκλήθηκε για την ανατροπή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που είχε συνομολογηθεί τρεις μήνες πριν (3 Μαρτίου 1878), και το οποίο διήρκεσε 30 ημέρες. (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878 ). 
Στο συνέδριο μετείχαν οι πληρεξούσιοι της Αγγλίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (κατ΄ αλφαβητική σειρά). 

1886. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας τρείς μέρες μετά την καθαίρεση του λόγω «παράνοιας» βρέθηκε νεκρός στις 23:00 της 13ης Ιουνίου στη λίμνη Στάρνμπεργκερ νότια του Μονάχου υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Λουδοβίκος είχε μεταφερθεί την προηγουμένη στο Κάστρο Μπεργκ δίπλα στη λίμνη Στάρνμπεργκερ, υπό τη συνοδεία του ιατρού φον Γκούντεν. 
Γύρω στις εφτά παρά τέταρτο το απόγευμα, της 13ης Ιουνίου, ο Λουδοβίκος Β΄ ζήτησε από τον φον Γκούντεν να τον συνοδεύσει για μια βόλτα στις όχθες της λίμνης. Υποτίθεται ότι θα επέστρεφαν στις οκτώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από αγωνιώδεις έρευνες τα πτώματα των δύο ανδρών βρέθηκαν περίπου στις έντεκα το βράδυ στα νερά της λίμνης, μόλις λίγα μέτρα το ένα από το άλλο.Δύο αστυνομικοί που περιπολούσαν , ισχυρίστηκαν πως ούτε άκουσαν ούτε είδαν τίποτε ύποπτο.Το ρολόι του βασιλιά είχε σταματήσει στις εφτά, το οποίο μαζί με την ακαμψία των μελών του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνη την ώρα πέθανε. Αντιθέτως το ρολόι του φον Γκούντεν είχε σταματήσει λίγο μετά τις οχτώ. Δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και άρα το πιθανότερο είναι ότι δε θα γίνει ποτέ γνωστό τι ακριβώς συνέβη. Επίσημα ο Λουδοβίκος Β΄ αυτοκτόνησε με πνιγμό, αλλά κάτι τέτοιο αμφισβητείται έντονα, εφόσον μάλιστα δε βρέθηκε νερό στους πνεύμονές του. Επιπλέον η θεωρία αυτοκτονίας του Λουδοβίκου δεν εξηγεί το θάνατο του φον Γκούντεν που βρέθηκε στραγγαλισμένος και υπήρχαν ίχνη πάλης.Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία, ο βασιλιάς δολοφονήθηκε και μάλιστα με πυροβολισμό. 

1905 .Στις 31 Μαϊου/13 Ιουνίου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες. 

1917 . Η πιο θανατηφόρα γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο. Δεκατέσσερα γερμανικά βομβαρδιστικά «Gotha G.IV» βομβάρδισαν το Λονδίνο. Σκοτώθηκαν 162 άτομα, και 432 τραυματίστηκαν. 

1918. Εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους σε δάσος στην Περμ, ο αδελφός του τσάρου Νικολάου Δούκας ΜΙΧΑΗΛ Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ. 

1920. Δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο Αλβανός Εσαντ Πασά Τοπτανί. Θάφτηκε στο σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Γαλλία, επειδή κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία είχε την εξουσία στην Αλβανία ήταν φίλος και σύμμαχος του Βασιλείου της Σερβίας και του σερβικού λαού. 

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκαν στη Βενετία. 
Ο Μουσολίνι περιέγραψε αργότερα τον Αδόλφο γερμανικό ως «μια αστεία μικρή μαϊμού». 

1938. Έναρξη της δράσης Ιουνίου. Η πρώτη μαζική σύλληψη των Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής διακυβέρνησης.
1944. Οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά των Αμερικανών στη Νορμανδία και δυτικά της Καέν έστησαν ενέδρα στη βρετανική 7η θωρακισμένη μεραρχία.. Ο Γερμανός αρματιστής Μίχαελ Βίττμαν με ένα «Τίγρη» , κατέστρεψε δεκατέσσερα άρματα μάχης, δεκαπέντε οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δύο αντιαρματικά πυροβόλα. Την ίδια ήμερα έπεσαν στην Αγγλία οι πρώτες 11 V1. Μόνο τέσσερεις όμως πέτυχαν τους στόχους τους. 

1952. Σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη κατάρριψαν δυο σουηδικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το πρώτο ήταν ένα Douglas DC-3, που υπέκλεπτε σήματα ραντάρ και επικοινωνίες. Κανείς από τα 8 μέλη του πληρώματος δεν σώθηκε. Το δεύτερο ήταν μια Ντακότα που αναζητούσε το χαμένο DC-3. 
Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. 

1953. Πραξικόπημα στην Κολομβία. 

1956 .Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την βάση τους στην Διώρυγα του Σουέζ, που βρισκόταν υπό αγγλική Κατοχή 74 χρόνια. Τη Διαχείριση του καναλιού ανέλαβε ο Νάσερ. 

1962 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου απαγόρευσε τη συμμετοχή της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου στο παγκόσμιο φεστιβάλ νέων του Ελσίνκι, το οποίο θεωρήθηκε «κομμουνιστικό». Ο ιουδαίος βουλευτής Λασιθίου Εμμανουήλ Κοθρής δήλωσε ότι θα συμμετάσχει. 

1963. Απόπειρα αντικατάστασης από την κυβέρνηση, του ανακριτή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, Χρήστου Σαρτζετάκη. 

1966. Ο τέως Γάλλος υπουργός Οικονομικών Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, επισκέφθηκε την Αθήνα προσκαλεσμένος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

1977. Στην Τουρκία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στον Μπουλέντ Ετσεβίτ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

1990. Στο Βερολίνο άρχισε η επίσημη κατεδάφιση του τείχους του Αίσχους από τον τομέα Βερολίνου της Μπερνάουερ Στράσε.(Bernauer Strasse).
 Στο Βουκουρέστι, η αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο των ανθρακωρύχων και των φοιτητών στην πλατεία Πανεπιστημίου . Στο Βελιγράδι, στην πλατεία Δημοκρατίας η αντιπολίτευση πραγματοποίησε την πρώτη (αναιμική) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον δημοφιλή Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

1993. O Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μετά την εκλογή του στην προεδρία όρισε ως πρόεδρο του Κόμματος του Ορθού Δρόμου την πράκτορα της Cia Τανσού Τσιλέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου