Ιουνίου 14, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα αφήσει τις πόρτες ανοιχτές για τη Σερβία, και ζήτησε από τη Γερμανία να αποδείξει ότι θέλει να ακούσει αυτό που το Βελιγράδι θέλει να πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τη Σερβία. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η επίλυση του σύνθετου προβλήματος του Κοσσόβου και του Μετοχίου μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, και η κατάληξη σε μια δίκαιη και διαρκή συμβιβαστική λύση θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η σερβική κυβέρνηση πρότεινε στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμφωνήσουν στην αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα από 8% -10%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπλιτς». ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς δήλωσε ότι στις 9 Απριλίου, 1999, το ΝΑΤΟ επιχείρησε επίγεια εισβολή στο Κόσσοβο και το Μετόχι, αλλά αποκρούστηκε από το Σερβικό Στρατό, και ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο να αποκαλυφθούν τα απόρρητα ως τώρα σήματα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ομάδα υπεράσπισης του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε από το Εφετείο του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια της Χάγης, να εξαιρεθούν τρεις δικαστές, τους οποίους δεν θεωρεί αμερόληπτους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Μάγια Γκόικοβιτς, είπε ότι οι αποκλεισμοί των δρόμων λόγω των τιμών των καυσίμων είναι μια εκστρατεία της αντιπολίτευσης που κρατά ομήρους τους πολίτες που αναγκάζονται να λάβουν μέρος ως κομπάρσοι σε αυτό το πολιτικό «Χάπενιγκ δρόμου».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός Ενέργειας και ορυχείων Μεταλλείας και ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς, δήλωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια από όλες τις πηγές ενέργειας είναι κοινός στόχος της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας, και η τριμερής συνεργασία θα διασφαλίσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Κατά την τριμερή συνάντηση της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα με τον υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο για την κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας. Οι υπουργοί τόνισαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της σύνδεσης έως το 2022.

ΣΟΦΙΑ. Στο 1 % o πληθωρισμός στη Βουλγαρία. Η Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, για το Μάιο του 2018, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, ήταν 100,3%, δηλαδή ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 0,3%. Ο πληθωρισμός από την αρχή του έτους. Στο πεντάμηνο Δεκέμβριος- Μάιος ήταν 1% και ο ετήσιος πληθωρισμός, τον Μάιο του 2018 σε σύγκριση με το Μάιο του 2017, ήταν 2,6%.
ΣΟΦΙΑ. «Το Ισραήλ είναι ένας φίλος στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε» δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ μετά τις συνομιλίες του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, που επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της ασφάλειας και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη της Βουλγαρίας για τα συμφέροντα του Ισραήλ σε διάφορα διεθνή φόρουμ και στο πλαίσιο της ΕΕ. Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Βουλγαρίας στους τομείς της οικονομίας, των οικονομικών, της ενέργειας, του τουρισμού και της γεωργίας. Συνεργασία υπάρχει και στους των υψηλών τεχνολογιών και της ασφάλειας. Κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Θεόφιλο Γ', ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έλαβε η βουλγαρική κυβέρνηση για την επισκευή ναών στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό και στη συνέχεια προσκύνησε στον Άγιο Τάφο. 
Ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον Μπορίσοφ με το παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Τάφου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι 40 Βρετανοί αξιωματικοί πληροφοριών θα αφιχθούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την κάλυψη ως στρατιωτική μονάδα και ότι το έργο τους θα είναι οι παρακολουθήσεις και η δημιουργία ψευδογεγονότων για τα μέσα ενημέρωσης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι Cvijanovic η Δημοκρατία της Σέρπσκα έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις και ότι η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι οι μακροοικονομικοί δείκτες. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των καυσίμων προκλήθηκε από δύο διαφορετικούς και άσχετους μεταξύ του παράγοντες, ένας εκ των οποίων σχετίζεται εμε την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο. Οι αστυνομικοί του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας ελαβαν εντολή να μην επιτρέπουν τον αποκλεισμό των κύριων, περιφερειακών και τοπικών οδών και να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο αυτόφωρο όποιον εμποδίζει την ομαλή ροή της κυκλοφορίας. 
Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, Μίρκο Σάροβιτς, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Σερβικης Δημοκρατίας και της FBiH θα μπορούσαν, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπουργείων, να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου και των πετρελαϊκών παραγώγων. Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυχείων, Πέταρ Ντζόκιτς, δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής των καυσίμων στη Σερβική Δημοκρατία .Οι τιμές των προϊόντων πετρελαίου θα είναι χαμηλότερες από σήμερα , ενώ ορισμένοι πρατήρια μείωσαν ήδη τις τιμές τους από 0,05 BAM ανά λίτρο. Η τιμή των καυσίμων στην FBiH πρέπει να μειωθεί από την Παρασκευή,από KM 0.05-KM 0.10. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι η υποτιθέμενη «Συμμαχία για την Αλλαγή » των Σέρβων είναι σύμμαχος με τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και την Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μωρίν Κόρμακ και αντίπαλος της Σερβικής Δημοκρατίας. 

ΜΙΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ. Τιμήθηκε χθες η 26η επέτειος της δολοφονίας των 20 αστυνομικών του Μρκόνιτς Γκραντ από τις κροατικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και τα «Πράσινα μπερέ» των μουσουλμάνων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, την έκθεση σχετικά με το μεταναστευτικό. Η εφημερίδα «Nezavisne Novine» ε΄γραψε ότι στος Βρυξέλλες σκέπτονται να δημιουργηθούν προσωρινά Κέντρα υποδοχής στις χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΣΚΟΠΙΑ .Καταδικάστηκαν χθες ο Στόγιαν Παβλέβσκι σε τρία χρόνια φυλάκιση και Τσέγιο Τζωρτζέφσκι σε ένα χρόνο και δύο μήνες φυλάκιση για την επίθεση κατά του βουλευτή Ζιγιάντιν Σέλα στο Κοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου