Μαΐου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πλατεία ήταν γεμάτη και το στάδιο «Ζετρα», από τουρκικές σημαίες και φωτογραφίες του Ταγίπ που μίλησε σε Τούρκους εκδρομείς από όλη την Ευρώπη και σε ντόπιους «οπαδούς» του. Ο Ιζετμπέγκοβιτς αποκάλεσε τον Ερντογάν αγγελιοφόρο του Θεού, και δήλωσε «ευτυχισμένος που είδε τις τουρκικές σημαίες να ανεμίζουν μαζί με εκείνες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης». 
Ο Ταγίπ που αποθεώθηκε, επέκρινε τις δυτικές χώρες που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του, και τόνισε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη, αντιθέτως, είναι μια πραγματικά δημοκρατική χώρα», ενώ αναφέρθηκε και στον «λαό» της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , (που είναι ένας από τους τρείς λαούς). «Ο λαός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχει δείξει τη φιλία και τη συντροφικότητα που μας ενώνουν» και πρόσθεσε ότι ο χρόνος θα δείξει τη δύναμη της Τουρκίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Ο Ερντογάν ζήτησε από τους απόδημους Τούρκους να τον υποστηρίξουν στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου και τους κάλεσε τους να συμμετάσχουν ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική, για να περιορίσουν το αντί-τουρκικό κλίμα στις χώρες που ζουν.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του και δήλωσε «υπερήφανος για τα επιτεύγματα του παρελθόντος», γιατί «οδήγησε το Μαυροβούνιο να γίνει από μια επαρχία της Σερβίας σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», που, «διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, ενδεχομένως, να είναι το πρώτο επόμενο μέλος της». Ο Μίλο δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια «για να ενώσει τους πολιτικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών γύρω από το σύγχρονο Μαυροβούνιο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και ότι θα διεξάγει «ασυμβίβαστο αγώνα» κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς. 
Ο Μίλο , δήλωσε ότι θα αφοσιωθεί στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του Μαυροβουνίου , ως δημοκρατικής, οικολογικής και κοινωνικά δίκαιης χώρας, η οποία βασίζεται στο κράτος δικαίου. 
Στην τελετή παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, πνευματικοί άνθρωποι, πρυτάνεις πανεπιστημίων, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, στρατιωτικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην τελετή της ορκωμοσίας. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας Βόισλαβ Ντράγκοβιτς δήλωσε ότι στην περίπτωση μεγάλης εισροής μεταναστών, μπορεί να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Αλβανία. 

ΣΚΟΠΙΑ. O υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην τηλεόραση «1TB», δήλωσε ότι η πρόταση για την ονομασία « Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνια», συζητήθηκε σε υπουργικό επίπεδο με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο πριν την συζητήσουν οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι ονομασία 
« Ρεπούμπλικα Ιλιντένσκα Μακεντόνια», ενισχύει την «Μακεδονική ταυτότητα» και πρόσθεσε ότι ο Ζάεφ και ο έλληνας πρωθυπουργός «έχουν μια σταθερή σχέση και θέλουν να επιλυθεί. αυτό το θέμα». Οι συνομιλίες για το όνομα θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ οι «γλωσσολόγοι» και οι «ιστορικοί»εξηγούν ότι το «Ιλιντένσκα» δεν έχει αλβανική μετάφραση και «ο όρος αυτός είναι αντίθετος με τους κανόνες της αλβανικής γραμματικής και του αλβανικού λεξιλογίου». Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε το όνομα « Ιλιντένσκα Μακεντόνια», έχει χρονικό καθορισμό, που «προσδιορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν και δίνει μια πραγματική δυνατότητα για μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές». «Περιμένουμε ότι η πρόταση αυτή θα γίνει κατανοητή και θα βρει ευρύτερη υποστήριξη στην Αθήνα», ανέφερε η ανακοίνωση. 

ΣΚΟΠΙΑ. Άρχισαν να κυκλοφορούν τα ονόματα του ανασχηματισμού. Το DUI αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας με τον Αρμπερ Αντέμι και η νυν υπουργός Ρενάτα Ντεσκόσκα μετακομίζει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το DPA ανακοίνωσε ότι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις θα προταθεί ο κ. Ντόουι, ενώ υφυπουργός στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ο Μουσαντίκ Μπεκίρι. Για το υπουργείο Πολιτισμού που θα πάρει η «Μπέσα» ακούγονται διάφορα ονόματα. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για την υπόθεση «Δωροδοκία» στην οποία κατηγορουμενος είναι ο Ζάεφ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Χαραντινάι κάλεσε τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο Κόσσοβο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Σεμ Φαμπρίτζι δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει η μορφή του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία και άλλες πλευρές. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα πιεζόμενος από τις αποκαλύψεις του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα κατασκευάζει πλαστά στοιχεία, όπως η μαρτυρία του δημοσιογράφου Τζετμίρ Ολντάσι που αναμένεται να καταθέσει στην εισαγγελία σοβαρών εγκλημάτων. Ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου, σε συνέντευξη του κατονόμασε άτομα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που ένιαι ύποπτα για εγκληματικές πράξεις. Ανέφερε τον Αρμπέρ Σεκάι για λαθρεμπόριο κοκαΐνης, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι και τον πρώην εισαγγελέα. Αντριάτικ Λάλα . Μίλησε ακόμα για «τέσσερεις εγκληματικές φάρες» καθώς και άλλες «20 οικογένειες μαφιόζων που κατευθύνουν την Αλβανία» και υπερηφανεύτηκε ότι «η αμερικανική πρεσβεία επενέβη ενεργά στην απονομή της δικαιοσύνης και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος».
 Ο αναπληρωτής υπουργός των ΗΠΑ , Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι «η πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ για την Αλβανία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και του οργανωμένου εγκλήματος και του θρησκευτικού εξτρεμισμού», που θα είναι στην ατζέντα και του νέου πρέσβη των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου