Μαΐου 20, 2018

Η 20η Μαίου στην Ιστορία

325. Άρχισε η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.


491. Η κόρη του Λέοντα, Αυγούστα Αριάδνη Αέλια. σαράντα ημέρες μετά το θάνατο του Ζήνωνα και την αναγόρευσή σε αυτοκράτορα, του ευνοουμένου της Φλάβιου Αναστάσιου τον παντρεύτηκε. 

526. Μεγάλος καταστρεπτικός Σεισμός στην Αντιόχεια με 250.000 θύματα. Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης. 

1303. Η έλλειψη οικονομικών πόρων ανάγκασε τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας τον Ωραίο να διακόψει μετά από δυο συνεχόμενες εκστρατείες στην Γασκώνη το πόλεμο με τον Εδουάρδο της Αγγλίας και υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού, μεταξύ του Φίλιππου Δ και του Εδουάρδου της Αγγλίας με την οποία η Γαλλία παραχωρούσε τη Γασκώνη στους Άγγλους και όριζε τον γάμο του διαδόχου του Εδουάρδου, πρίγκηπα της Ουαλίας με την Ισαβέλλα της Γαλλίας κόρη του Φιλίππου του Ωραίου. 

1571. Με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, υπογράφηκε στη Ρώμη η Αντιτουρκική Ιερά Συμμαχία (Sacra Liga Antiturca), στην οποία προσχώρησαν η Βενετίας και η Γένοβα. Στη Συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμμετείχαν ακόμα Ισπανία, η Ρώμη, η Σαβοΐα, η Πάρμα και το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών.Η ανάθεση της αρχιστρατηγίας των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, δόθηκε στoν Δoν Zουάν τoν Αυστριακό, ο οποίος είχε  δεχθεί ελληνικές αντιπροσωπείες, ποy τoν καλούσαν νa αναλάβει επιχειρήσεις στhν κατεχόμενη ελληνική χερσόνησο

1631.Σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια του Τριακονταετούς Πολέμου ο αυτοκρατορικός στρατός υπό τον Τίλλυ, κατέλαβε το Μαγδεμβούργο και σφαγίασε τους 20.000 κατοίκους του. 

1690. Στην Αγγλία, απονεμήθηκε χάρη στους υποστηρικτές του Ιακώβου Β΄
1795. Η εξέγερση των Αβράκωτων της 1ης Πρεριάλ, (20 Μαίου) του έτους 3, με σύνθημα «Ψωμί» και με αίτημα την απελευθέρωση όλων των πατριωτών και την επαναφορά του Συντάγματος του 1793. 

1802 . Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επαναφέρε τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της από τη Γαλλική Επανάσταση στις 4 Φεβρουαρίου 1794. 

1813. Άρχισε η μάχη του Μπάουτζεν, στη Σαξονία της Γερμανίας ανάμεσα στους Γάλλους του Ναπολέοντα Α΄ και των συμμαχικών στρατών της Ρωσίας και της Πρωσίας. 

1821. Στο Μεσολόγγι ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς ύψωσαν στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου την σημαία της Επανάστασης.

1824. Στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου 1824 εμφανίστηκε στην Κάσο η Αιγυπτιακή αρμάδα που την αποτελούσαν 4 φρεγάτες, 6 κορβέτες (γαλιώτες) και 10 μπρίκια και ξεκίνησε τον ανηλεή βομβαρδισμό του νησιού. 

1825 . Στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου δόθηκε η Μάχη στο Μανιάκι, όπου ο Παπαφλέσσας αυτοκτόνησε λόγω των τύψεων που είχε επειδή είχε ξεπουληθεί για λίγες λίρες στους αγγλόφιλους. Ο Σαχτούρης αντιμετώπισε τον τουρκικό στόλο στον Καφηρέα
1828. Στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου ο Ιμπραήμ εκστράτευσε για να καταστρέψει το Άνω Δώριο (Σουλιμά). Όλοι οι Μεσσήνιοι και Αρκάδιοι οπλαρχηγοί τον περίμεναν στα Γουβαλάρια. Ήταν εκεί: Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης , ο Δημήτρης Παπατσώρης, τα παιδιά του Παπατσώρη Αδάμης και Αναγνώστης οι καπεταναίοι Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Δημ. Μέλιος, Γ. Συρράκος, Αντ. Συρράκος, Αντώνης Ντάρας, Γ. Μεγάλης, Αναγνώστης Σιαμπρής, Γεώργιος Γκότσης, Διον. Παπαθεοδώρου κ.α. Το κέντρο των ελληνικών προμαχώνων κατέλαβαν οι Γρηγοριάδης και Παπατσώρης με 3000 άντρες, δεξιά τους οι υπόλοιποι καπετάνιοι με 2000 άντρες και αριστερά παρατάχτηκαν οι Αλβανοί που συμμάχησαν μαζί τους με τους αρχηγούς τους Αχμέτ Μπέη, Αλή Οσμάν Μπέη, Γαλίπ Μπέη και Μουσταφά Μπέη. Η πρώτη επίθεση του Ιμπραήμ έγινε στις 6 το πρωί και ακολούθησαν άλλες πέντε έφοδοι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ. Περισσότεροι από 1800 Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν. Από τους Ελληνες σκοτώθηκαν 62 και 23 πληγώθηκαν, ενώ οι Αλβανοί είχαν 173 νεκρούς και 44 τραυματίες.Μετά τη μάχη ο Ιμπραήμ απογοητευμένος αναχώρησε για την Κυπαρισσία. Οι αλβανόφωνοι Ντρέδες φιλοξένησαν τους Αλβανούς για είκοσι μέρες και ύστερα τους συνόδευσαν μέχρι το Αίγιο. Από εκεί πέρασαν μόνοι τους στο Μεσολόγγι και γύρισαν στην πατρίδα τους.

1859. Kατά τον δεύτερο πόλεμο της Ιταλικής ενοποίησης στη Μάχη του Μοντεμπέλλο σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Γαλλικών και Αυστριακών δυνάμεων. Οι Αυστριακοί που υποχώρησαν  είχαν 1483 απώλειες και οι Γάλλοι με τους Ιταλούς 105 νεκρούς και 549 τραυματίες.


1875. Υπογράφηκε στο Παρίσι η διεθνής συνθήκη για την ίδρυση του Διεθνούςς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών των Σεβρών της Γαλλίας και για την ίδρυση μιας παγκόσμιας αρχής της μετρολογίας. 


1878. Στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Αλί Σουαβί για την ανατροπή του Αβδούλ Χαμίτ Β΄, και την επαναφορά στον θρόνο του νόμιμου Σουλτάνου Μουράτ Ε. Ο Αλί Σουαβί σκοτώθηκε κατά την επίθεση στο Παλάτι Τσιραγκάν.

 1882.Σύσταση της Τριπλής Συμμαχίας από την Αυστρουγγαρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

 1883.Άρχισαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. 

1902.Εληξε η αμερικανική κατοχή της Κούβας που έγινε ανεξάρτητη με πρώτο Πρόεδρο τον Τομάς Εστράδα Πάλμα.

 1927. Με τη Συνθήκη της Τζέντα το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την κυριαρχία του Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ. Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ απογειώθηκε από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης για την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στο Παρίσι. 1934. Έγιναν τα Εγκαίνια του νέου δημόσιου ψυχιατρείου στο Δαφνί.

1941. Άρχισε η Μάχη της Κρήτης με την ρήψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

 1944.Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Λιβάνου όπου συνομολογήθηκε 
το «Εθνικό Συμβόλαιο» μεταξύ των αστικών κομμάτων και του ΚΚΕ.1951.O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκίνησε  το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.


1966. Ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα.


1978 . Αναζητώντας τους 180 που θα τον ψήφιζαν για πρόεδρο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσέλαβε στη Νέα Δημοκρατία τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τον έκανε Υπουργό Συντονισμού. Μαζί του βολεύτηκε στη ΝΔ  και ο έτερος βουλευτής των «Νεοφιλελευθέρων» ο Παύλος Βαρδινογιάννης. 

Ο άστεγος  Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, ανέλαβε  Υπουργός Οικονομικών.
1980. Στην Επαρχία του  γαλλόφωνου Κεμπέκ, το 59,5% ψήφισε κατά της απόσχισης από τον Καναδά.

 

1998 .Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε στη Βουλή  να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες.  


2002. Η Πορτογαλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου