Μαΐου 21, 2018

Η 21η Μαίου στην Ιστορία

878. Μετά από πολιορκία οκτώ μηνών, οι Εμίρηδες της Αφρικής (Ιφρικίγια) κατέλαβαν τις Συρακούσες από τους Βυζαντινούς.


879 . Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ ευλόγησε τον σφετεριστή της εξουσίας στη Δαλματία Μπράνιμιρ και τον αποκάλεσε πρίγκιπα των Χορβατών.

996 . Ο 16χρονος Όθων Γ' στέφθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 1097. Κατά την πολιορκεία της Νίκαιας πολύνεκρη μάχη των Σταυροφόρων με τους Σελτζούκους του Κιλίτζ Αρσλάν. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες.




1349. Σε πανηγυρική συγκέντρωση στα Σκόπια της αριστοκρατίας και της εκκλησίας ο Σέρβος Αυτοκράτορας Στέφανος Δουσάν υπέγραψε τον Κώδικα που καθορίζε τις γενικές αρχές της οργάνωσης του σερβικού κράτους. Το «Σύνταγμα» της μεσαιωνικής Σερβίας. Ο Κώδικας συμπληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 31 του Αυγούστου 1354.

1358. Ξεκίνησε από την Κομπιέν, η εξέγερση των «Ζακ», των αγροτών κατά των ευγενών, που κράτησε μέχρι τις 10 Ιουνίου, και που ονομάστηκε «Ζακερί» από την περιφρονητική ονομασία Ζακ ή Ζακ Μπονόμ, δηλαδή χαζο-Ιάκωβος, που απέδιδαν οι ευγενείς σε κάθε χωρικό . Οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις αγγαρείες αλλά και την ανικανότητα των Ευγενών να προστατεύσουν τη χώρα από τους Άγγλους εισβολείς. Την ίδια εποχή εμφανίστηκαν στη Γαλλία οι «Ληστές των δασών», που ζούσαν ληστεύοντας ευγενείς και πλούσιους αστούς.

1403. Ξεκίνησε η Ισπανική πρεσβεία που έστειλε ο Ερρίκος της Καστίλης προς τον Ταμερλάνο για να του προτείνουν συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1674. Το κονκλάβιο των Ευγενών- εκλεκτόρων ανέδειξε τον νικητή των Τούρκων και στρατάρχη Γιαν Σομπιέσκι βασιλιά της Πολωνίας και μέγα δούκα της Λιθουανίας.

1807.Στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου η Ιόνιος Γερουσία διόρισε γενικό επίτροπο για την άμυνα της Λευκάδας τον Καγκελάριο Ιωάννη Καποδίστρια, που μόλις είχε παραιτηθεί, διότι η Γερουσία χειραγωγούμενη από τον αρμοστή του Τσάρου, Μοντσενίγο, δίσταζε να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία.
Η αποστολή του Καποδίστρια επεβλήθη, επειδή δεν μπορούσαν να συνεργασθούν ο Ρώσος στρατηγός Στάτερ και ο Έλληνας πολιτικός διοικητής της Λευκάδας Στυλιανός Βλασσόπουλος.

1809. Κατά τον πέμπτο συνασπισμό άρχισε η μάχη του Άσπερν-Έσσλινγκ μεταξύ του αυστριακού στρατού με επικεφαλής τον αρχιδούκα Κάρολο που νίκησαν τους Γάλλους που διοικούσε ο Ναπολέοντας.

1813. Έληξε η μάχη του Μπάουτζεν κατά την οποία ο ρωσοπρωσικός στρατός υπό τον φον Μπλύχερ και τον Πιότρ Χριστιάνοβιτς Βίτγκενσταϊν νικήθηκε από τον Ναπολέοντα, αλλά γλίτωσε την ολοκληρωτική καταστροφή επειδή ο στρατάρχης Μισέλ Νεΰ απέτυχε να αποκόψει τον δρόμο της υποχώρησής. Μετά την μάχη οι Σύμμαχοι προσέφεραν στον Ναπολέοντα ανακωχή επτά εβδομάδων και εκέινος δέχτηκε.

1864.Στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου τα Επτάνησα εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα . Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης παρέλαβε τα νησιά από τον Άγγλο αρμοστή Στορκς. Στο Φρούριο της Κέρκυρας έγινε η υποστολή της σημαίας του Ιονίου κράτους και υψώθηκε η Ελληνική σημαία.
1871. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου ο κυβερνητικός στρατός υπό τον στρατηγό Μακ Μαόν εξαπέλυσε την τελική επίθεση στο Παρίσι για να καταστείλει την εξέγερση των Κομμουνάρων.

1894. Ο Σερβος βασιλιάς Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς κατάργησε το «φιλελεύθερο» σύνταγμα του 1888 και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του1869.

1920.Στη Βουλγαρία ο Αλεξάνταρ Σταμπολίτσκι σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1932. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1935. Φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του Χίτλερ στη Νυρεμβέργη.

1938. Επίσημη έναρξη των εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών με την εκπομπή “Εδώ Αθήναι” από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου στην Αθήνα.

1941. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.Στο αεροδρόμιο Ρεθύμνου οι συμμαχικές δυνάμεις εκκαθάρισαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που το απειλούσαν. Στο Ρέθυμνο το τάγμα Χωροφυλακής απόκρουσε γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Το Ηράκλειο βομβαρδίστηκε σφοδρότατα. Οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθηθηκαν.

1954. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από τον Απρίλιο 1941.

1970. Συνάντηση στο Κάσελ του Βίλλυ Μπράντ με τον αναπληρωτή αρχηγό της ΟΔΓ, ο Βίλλυ Στοφ.

1981. Εμπρηστές χτύπησαν σε 4 σημεία και έκαψαν το μισό Υμηττό.

1982. Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στα Φώκλαντ.

1989 . Στο Πεκίνο οι φοιτητές, απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης να αποχωρήσουν από την πλατεία.

1991. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονήθηκε με βόμβα κρυμμένη σε ένα μπουκέτο λουλούδια, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωση στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, κοντά στην πόλη της Μάντρας. Την ίδια ημέρα στην Αιθιοπία ενώ τα στρατεύματα ανταρτών ήσαν μόνο λίγα χιλιόμετρα από την Αντίς Αμπέμπα, καθαιρέθηκε ο δικτάτορας Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ, μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης και κατέφυγε στη Ζιμπάμπουε.

1992. Οι ΗΠΑ επέβαλαν  πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Σερβία, για το ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο, που συγκλονίζει τη Γιουγκοσλαβία.

1993. Οι Βρετανοί ψηφίσαν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Στη Βενεζουέλα Καθαιρέθηκε ο Πρόεδρος Κάρλος Αντρές Πέρες και παραπέμφθηκε σε δίκη για διαφθορά.

1997. Στη Βουλγαρία, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση υπό τον Ιβάν Κοστόφ.

1998. Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουχάρτο ανακοινώσε την παραίτησή του.

1999. Κατά την 59η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν στην περιοχή του Πέτς τη φυλακή στο Ιστοκ, στην οποία βρίσκονταν 1000 αλβανοί κρατούμενοι και πολλοί αντάρτες του ΟΥΤΣΕΚΑ, οι οποίοι δραπέτευσαν. Σκοτώθηκαν 19. Το ΝΑΤΟ τουλάχιστον 30 πυραύλους σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Βομβαρδίστηκε ξανά το πολιτικό αεροδρόμιο Πονίκβε στην Ούζιτσε, και τα εγοράσια ρεύματος «Kostolac» και «Kolubara» στα οποία έριξαν βόμβες γραφίτη. Βομβαρδίστηκαν στόχοι στην περιοχή του Βελιγραδίου, στη Λίποβιτσα , τη Ράκοβιτσα, το Ρεσνικ, τη Μπαταΐνιτσα τα ¨Αβλα ενώ με δύο πυραύλους χτύπησαν το πρατήριο της «Jugopetrol» στην οδό Radnicka στο Σενιακ, και από το ωστικό κύμα έπαθε μεγάλες ζημιές η Κατοικία του Ελβετού πρέσβη , ο οποίος έδινε δεξίωση με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας του. Βομβαρδίστηκαν ακόμη η βιομηχανικη περιοχή του Σόμπορ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία και η Σρέμσκα Μιτρόβιτσα. Στο Σόμπορ βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της «Naftagas», και σκοτώθηκε ένας φύλακας. Ανακοινωθήκαν και τα αποτελέσματα του νυκτερινού βομβαρδισμού της Κλινικής «Δρ Dragisa Mišović» στο Βελιγράδι. Σκοτώθηκαν τρεις ασθενείς και ένας νοσοκόμος . Καταστράφηκε το Τμήμα Νευρολογίας και από την έκρηξη κατέρρευσε το κτίριο του Κέντρου Νοσημάτων Θώρακος , και η Μαιευτική Κλινική. Έχασαν τη ζωή τους και επτά εθνοφρουροί που ήταν μπροστά από την κλινική. Το ITAR-TASS μετέδωσε μετά τη συνάντηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Στρόμπ Τάλμποτ και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και παραμένουν. 

2001. Το «Εφετείο» στο Κατάρ καταδίκασε σε θάνατο 19 άτομα , ανάμεσά τους και ο εξάδερφος του Εμίρη, για την απόπειρα ανατροπής του Εμίρη Χαλίφα αλ-Θάνι, το 1996.

2006. Το Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία του Μίλο Τζουκάνοβις.
Η συμμετοχή όπως ανακοινώθηκε ήταν σχεδόν 90% και το 55,4% τάχθηκαν υπέρ του «Βελούδινου Διαζυγίου» από τη Σερβία. Στην Κύπρο νικητής των βουλευτικών εκλογών ήταν το ΑΚΕΛ με «βραχεία κεφαλή» και ποσοστό 31,16%. Δεύτερο κόμμα ο ΔΗΣΥ, με 30,33%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου