Μαΐου 15, 2018

Στη Ρουμανία συνεχίζεται ο πόλεμος του Πρόεδρου με την Κυβέρνηση

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την ανίκανη πρωθυπουργό για να συζητήσουν την μεταφορά της ρουμανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Προηγουμένως εξελίχθηκε η θεσμική μάχη σε όλα τα μέτωπα.
Το Γραφείο του πρόεδρου ανακοίνωσε ότι προσεκλήθη στην προεδρία ο υπουργός Εξωτερικών Τεόντορ Μελεσκάνου για να δώσει εξηγήσεις.
Ακολούθως η κυβέρνηση, οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, οι Συνταγματολόγοι και στο τέλος και ο Υπουργός Εξωτερικών, τόνισαν ότι ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να καλεί τους υπουργούς αλλά πρέπει να συνεννοηθεί με την πρωθυπουργό, η οποία θα δώσει εντολή στον υπουργό της να ενημερώσει τον Πρόεδρο.
Μετά την αντίδραση ο Πρόεδρος Γιοχάνις κοινοποίησε στην κ. Ντάντσιλα το ακόλουθο τηλεγράφημα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, σας καλώ για διαβουλεύσεις στις 15 Μαΐου και ώρα 11:00 στο Μέγαρο Κοτροτσένι με στόχο να διευκρινιστούν ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής για επείγοντα και πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της μετεγκατάστασης της ρουμανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ».

Η πρωθυπουργός απάντησε με τον ίδιο τρόπο: «Ελαβα την πρόσκληση σας για διαβούλευση επί τον τρεχόντων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις της Ρουμανίας με το Ισραήλ. Επιβεβαιώνω τη συμμετοχή μου».

Ο πρόεδρος της Βουλής και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Λίβιου Ντραγκνέα κατηγόρησε τον Πρόεδρο Γιοχάνις ότι επιτίθεται και υπονομεύει κάθε κυβερνητική δράση οποία δεν του αρέσει, και ότι προσπαθεί με κάθε μέσον να προκαλέσει την παραίτηση της πρωθυπουργού και τόνισε ότι η συμπεριφορά του πρόεδρου βλάπτει όχι μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά τους Θεσμούς και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου